Hovězí na pepři z Lokálu U Bílé kuželky
Dušené maso s rýží, to je klasika českých hospod. I takto zdánlivě obyčejné jídlo si ovšem zaslouží kvalitní maso! V Lokále U Bílé kuželky ho připravují z hovězího krku a na hovězím loji. Zkuste to taky – podle receptu Jakuba Nováka.
Na 4 porce potřebujete:
Příprava: 2 hodiny
- 100 g hovězího loje ½ kg
- najemno nakrájené cibule
- 400 g masa z hovězího krku
- 1 hrst celého černého pepře
- 1,2 l hovězího vývaru
- 300 g sádla
- 37 g hladké mouky
- 1 lžičku drceného kmínu
- sůl a pepř k dochucení
- 600 g rýže k podávání
- Na hovězím loji osmahněte cibuli do světle hnědé barvy. Mezitím si nakrájejte maso na menší kousky.
- Kuličky pepře nasucho opražte na pánvi a pak je spolu s masem přidejte k cibuli. Opečte hovězí ze všech stran. Podlijte ho trochou vývaru, aby bylo ponořené, přidejte kmín a pomalu duste.
- Po hodině a půl by maso mělo být dostatečně měkké. Vyndejte ho z hrnce a šťávu dolijte zbylým vývarem. Přiveďte k varu.
- Připravte si sádlovou jíšku. Do rozpuštěného sádla vmíchejte mouku a restujte dozlatova. Hotovou jíškou zahustěte vývar s masem a pořádně promíchejte. Omáčku přeceďte přes jemné síto.
- Vraťte maso do omáčky, osolte a opepřete. Můžete přidat i pár kuliček pepře z cedníku.
- Servírujte s dušenou rýží.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.