Maso na rajskou
Rajská je česká klasika, která si zaslouží kvalitní maso. To omáčce totiž dodá sílu! Vyberou si milovníci tučnějšího i libovějšího masa, pečeného i vařeného. Tady je recept šéfkuchaře Romana Frencla z Amasa.
Na rajskou se hodí hned několik druhů masa. Pokud ho plánujete péct, použijte loupanou plec – vyplatí se prošpikovat ji špekem, aby byla šťavnatější. Naopak karabáček v sobě má dost kolagenu, a proto ho můžete péct jen tak. Maso do rajské můžete taky uvařit ve vývaru. V tom případě zvolte vysoké žebro anebo hovězí krk.
Rajská pečeně
Na 5 porcí potřebujete:
- 1 kg hovězího – použijte buď loupanou plec (tu je třeba prošpikovat špekem), nebo karabáček
- 50 g špeku
- 100 g škvařeného vepřového sádla
- 180 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g kořene petržele
- 200 g cibule
- 1½ g celého černého pepře
- 1½ g nového koření
- 2½ l hovězího vývaru
- 1 g bobkového listu
- 350 g rajského protlaku
- 1½ g celé skořice
- 2½ ml citronové šťávy
- 15 ml octa
- 50 g cukru krupice
- 80 g perníku na strouhání
- 45 g másla sůl mletý pepř
- Maso ze všech stran osolte a opepřete a rovnoměrně ho prošpikujte kousky špeku. Pokud maso nemá kompaktní tvar, vyvažte ho provázkem. Opečte na sádle. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte na kostičky.
- Jakmile je maso opečené, dejte ho stranou a na stejném sádle dozlatova opečte kořenovou zeleninu i zbytek špeku. Nakonec přidejte cibuli a opečte.
- Zatímco se zelenina opéká, vedle v kastrůlu si nasucho opražte pepř a nové koření. Koření by se mělo rozvonět, ale dávejte pozor, aby se nespálilo. Po chvíli zalijte částí vývaru, přidejte bobkový list a nechte lehce provařit.
- K opečené zelenině přidejte rajský protlak, orestujte, přidejte skořici a citronovou šťávu. Zalijte vývarem s kořením.
- Směs přelijte do pekáče a položte na ni opečené maso. Přikryjte pokličkou a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C doměkka, trvá to asi 2–2½ hodiny. Podle potřeby podlévejte vývarem.
- Po upečení maso vyjměte a zalijte zbytkem vývaru. Provařte a přeceďte přes jemné síto. Část přecezené zeleniny můžete rozmixovat a podle potřeby jí zahustit hotovou omáčku.
- Omáčku dochuťte solí, octem, cukrem a perníkem. Nakonec zjemněte máslem a už nevařte.
- Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte s houskovým knedlíkem nebo kolínky.
Tip: Pokud jste se rozhodli pro variantu s vařeným masem, dejte ho do hrnce s horkou vodou, aby se zatáhlo, a vařte doměkka – při použití 1 kg masa počítejte asi se 2 hodinami. Pak přeskočte první krok receptu a začněte opékáním zeleniny na sádle.
Houskové knedlíky
- 400 g hrubé mouky
- 1 vejce ½ kostky droždí
- 200 ml mléka
- 1 houska máslo sůl
- Smíchejte mouku, vejce, droždí, mléko a sůl.
- Housku nakrájejte na kostičky, na kousku másla je osmahněte dozlatova a přidejte ke směsi.
- Důkladně promíchejte a vypracujte těsto.
- Nechte ho na teplém místě vykynout; trvá to asi 45 minut
- Z těsta vyválejte šišky a vařte je v osolené vodě, z každé strany 6 minut.
- Hotové knedlíky vytáhněte, položte na plech a ihned propíchejte vidličkou, aby se nesrazily.
Tip: Když je polijete přepuštěným máslem, budou chutnat ještě líp.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.