facebook
instagram

Jako od babičky. Poctivá rajská omáčka s hovězím a houskovým knedlíkem

17. února 2020
Foto: Honza Zima
Rajská je česká klasika, která si zaslouží kvalitní maso. To omáčce totiž dodá sílu! Vyberou si milovníci tučnějšího i libovějšího masa, pečeného i vařeného. Tady je recept šéfkuchaře Romana Frencla z Amasa.

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je místem pro všechny, kteří hledají kvalitní maso od tuzemských chovatelů. Přijďte si nakoupit do Dlouhé ulice.
Sem pro maso

Na rajskou se hodí hned několik druhů masa. Pokud ho plánujete péct, použijte loupanou plec – vyplatí se prošpikovat ji špekem, aby byla šťavnatější. Naopak karabáček v sobě má dost kolagenu, a proto ho můžete péct jen tak. Maso do rajské můžete taky uvařit ve vývaru. V tom případě zvolte vysoké žebro anebo hovězí krk.

Rajská pečeně

Suroviny:

  • 1 kg hovězího – použijte buď loupanou plec (tu je třeba prošpikovat špekem), nebo karabáček
  • 50 g špeku
  • 100 g škvařeného vepřového sádla
  • 180 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g kořene petržele
  • 200 g cibule
  • 1½ g celého černého pepře
  • 1½ g nového koření
  • 2½ l hovězího vývaru
  • 1 g bobkového listu
  • 350 g rajského protlaku
  • 1½ g celé skořice
  • 2½ ml citronové šťávy
  • 15 ml octa
  • 50 g cukru krupice
  • 80 g perníku na strouhání
  • 45 g másla sůl mletý pepř

Postup:

  1. Maso ze všech stran osolte a opepřete a rovnoměrně ho prošpikujte kousky špeku. Pokud maso nemá kompaktní tvar, vyvažte ho provázkem. Opečte na sádle. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte na kostičky.
  2. Jakmile je maso opečené, dejte ho stranou a na stejném sádle dozlatova opečte kořenovou zeleninu i zbytek špeku. Nakonec přidejte cibuli a opečte.
  3. Zatímco se zelenina opéká, vedle v kastrůlu si nasucho opražte pepř a nové koření. Koření by se mělo rozvonět, ale dávejte pozor, aby se nespálilo. Po chvíli zalijte částí vývaru, přidejte bobkový list a nechte lehce provařit.
  4. K opečené zelenině přidejte rajský protlak, orestujte, přidejte skořici a citronovou šťávu. Zalijte vývarem s kořením.
  5. Směs přelijte do pekáče a položte na ni opečené maso. Přikryjte pokličkou a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C doměkka, trvá to asi 2–2½ hodiny. Podle potřeby podlévejte vývarem.
  6. Po upečení maso vyjměte a zalijte zbytkem vývaru. Provařte a přeceďte přes jemné síto. Část přecezené zeleniny můžete rozmixovat a podle potřeby jí zahustit hotovou omáčku.
  7. Omáčku dochuťte solí, octem, cukrem a perníkem. Nakonec zjemněte máslem a už nevařte.
  8. Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte s houskovým knedlíkem nebo kolínky.

Tip: Pokud jste se rozhodli pro variantu s vařeným masem, dejte ho do hrnce s horkou vodou, aby se zatáhlo, a vařte doměkka – při použití 1 kg masa počítejte asi se 2 hodinami. Pak přeskočte první krok receptu a začněte opékáním zeleniny na sádle.

Rajská hovězí pečeně

Tradiční česká omáčka, která chutná jako od babičky a servírovat ji můžete do pár minut. Přidejte kolínka nebo knedlíky a užijte si oběd bez práce.
Koupit

Houskové knedlíky

  • 400 g hrubé mouky
  • 1 vejce ½ kostky droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 houska máslo sůl
  1. Smíchejte mouku, vejce, droždí, mléko a sůl.
  2. Housku nakrájejte na kostičky, na kousku másla je osmahněte dozlatova a přidejte ke směsi.
  3. Důkladně promíchejte a vypracujte těsto.
  4. Nechte ho na teplém místě vykynout; trvá to asi 45 minut
  5. Z těsta vyválejte šišky a vařte je v osolené vodě, z každé strany 6 minut.
  6. Hotové knedlíky vytáhněte, položte na plech a ihned propíchejte vidličkou, aby se nesrazily.

Tip: Když je polijete přepuštěným máslem, budou chutnat ještě líp. 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme