Zbyla vám v lednici vařená vejce? Vyzkoušejte jeden ze čtyř receptů na vajíčkovou pomazánku

Vajíčková pomazánka z Café Savoy
Suroviny:
- 5 vajec
- 10 lžic majonézy
- 1 šalotka, nakrájená nadrobno
- pár stébel pažitky, nasekaných nadrobno
- šťáva z ½ citronu či limetky (nebo podle chuti)
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Vejce vařte 10 minut ve vodě nebo v páře. V mezičase v míse smíchejte majonézu, šalotku a pažitku s citrusovou šťávou. Osolte a opepřete.
- Uvařená vejce oloupejte, nechte vychladnout a pak je nakrájejte na kostičky – dobře vám poslouží i kráječ na brambory do salátu.
- Vše smíchejte, nechte v lednici hodinu odležet – a můžete servírovat!
Vajíčková pomazánka z Café Savoy se hodí i jako základ chlebíčků – stačí dozdobit plátkem šunky, kyselé okurky a kolečkem vejce uvařeného natvrdo.
Vajíčková pomazánka z Esky
Suroviny:
- 6 vajec
- 25 g šalotky (1 menší)
- 200 g sýru žervé
- 10 g dijonské hořčice
- 10 g plnotučné hořčice
- sůl a pepř dle chuti
- pár stébel pažitky, nasekaných nadrobno
Postup:
- Vejce vařte 8–10 minut, poté je zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Skořápky můžete loupat přímo ve vodě, usnadníte si práci. Poté vejce pokrájejte na menší kousky.
- Šalotku nakrájejte nadrobno a smíchejte s žervé, oběma druhy hořčice a vejci. Osolte a opepřete. Nakonec přidejte pažitku.
Tip: Pomazánka z Esky si říká o jedno – krajíc ukrojený z čerstvě upečeného bochníku tzv. třiatřicítky, ikonického chleba z Esky s 33% podílem žita.
Vajíčková pomazánka s lanýžovým olejem z Myšáka
Suroviny:
- 5 vajec
- 100 g majonézy
- sůl a pepř dle chuti
- pažitka, nasekaná nadrobno
Postup:
Vejce uvařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pak je smíchejte s ostatními ingrediencemi a pomazánku podávejte na oblíbeném pečivu.
Tip: Můžete přidat lžičku oleje z bílých lanýžů – postará se o výraznější chuť i vůni.
Croissant s vajíčkovou, lahev šampaňského a pár přátel. Umíte si představit lepší domácí večírek?
Vajíčková pomazánka z Lokálu
Suroviny:
- vejce 4 ks
- cibule 50 g
- kyselá okurka 50 g
- hořčice plnotučná 1 lžíce
- majonéza 1 lžíce
- máslo 50 g
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky (pažitka, listová petrželka, libeček, …)
Postup:
1. Vejce uvařte natvrdo – stačí 9 minut, aby vám žloutek nezmodral.
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, stejně tak nakrájejte i kyselé okurky.
3. Uvařená vejce oloupejte a pomocí kráječe nakrájejte na drobné kostky.
4. Smíchejte vejce, okurku a cibuli. Osolte a opepřete dle chuti.
5. Přidejte hořčici, majonézu, změklé máslo a nasekané bylinky a opět promíchejte.
6. Podávejte s čerstvým chlebem nebo suchou topinkou.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.