facebook
instagram

Zbyla vám v lednici vařená vejce? Vyzkoušejte jeden ze čtyř receptů na vajíčkovou pomazánku

Vajíčková pomazánka na chleba z pekárny Eska
7. dubna 2025
Foto: Aneta Zimová
Zbyla vám v lednici vejce natvrdo? Nebo máte chuť na rychlou a sytou svačinu? Vyzkoušejte čtveřici receptů na vajíčkovou pomazánku, o které se s námi podělili pekaři z pekárny Eska, cukrář Lukáš Pohl z Myšáka a kuchaři z Café Savoy a Lokálu. Do které se pustíte jako první?

Vajíčková pomazánka z Café Savoy

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 10 lžic majonézy 
  • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
  • pár stébel pažitky, nasekaných nadrobno
  • šťáva z ½ citronu či limetky (nebo podle chuti) 
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Vejce vařte 10 minut ve vodě nebo v páře. V mezičase v míse smíchejte majonézu, šalotku a pažitku s citrusovou šťávou. Osolte a opepřete. 
  2. Uvařená vejce oloupejte, nechte vychladnout a pak je nakrájejte na kostičky – dobře vám poslouží i kráječ na brambory do salátu. 
  3. Vše smíchejte, nechte v lednici hodinu odležet – a můžete servírovat!

Vajíčková pomazánka z Café Savoy se hodí i jako základ chlebíčků – stačí dozdobit plátkem šunky, kyselé okurky a kolečkem vejce uvařeného natvrdo. 

View post on Instagram
 

Vajíčková pomazánka z Esky 

Suroviny: 

  • 6 vajec
  • 25 g šalotky (1 menší)
  • 200 g sýru žervé 
  • 10 g dijonské hořčice
  • 10 g plnotučné hořčice
  • sůl a pepř dle chuti
  • pár stébel pažitky, nasekaných nadrobno

Postup:

  1. Vejce vařte 8–10 minut, poté je zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Skořápky můžete loupat přímo ve vodě, usnadníte si práci. Poté vejce pokrájejte na menší kousky. 
  2. Šalotku nakrájejte nadrobno a smíchejte s žervé, oběma druhy hořčice a vejci. Osolte a opepřete. Nakonec přidejte pažitku. 

Tip: Pomazánka z Esky si říká o jedno – krajíc ukrojený z čerstvě upečeného bochníku tzv. třiatřicítky, ikonického chleba z Esky s 33% podílem žita. 

Vajíčková pomazánka s lanýžovým olejem z Myšáka

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 100 g majonézy
  • sůl a pepř dle chuti
  • pažitka, nasekaná nadrobno

Postup:

Vejce uvařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pak je smíchejte s ostatními ingrediencemi a pomazánku podávejte na oblíbeném pečivu. 

Tip: Můžete přidat lžičku oleje z bílých lanýžů – postará se o výraznější chuť i vůni. 

Croissant s vajíčkovou, lahev šampaňského a pár přátel. Umíte si představit lepší domácí večírek? 

View post on Instagram
 

Vajíčková pomazánka z Lokálu

Suroviny:

  • vejce 4 ks
  • cibule 50 g
  • kyselá okurka 50 g
  • hořčice plnotučná 1 lžíce
  • majonéza 1 lžíce
  • máslo 50 g
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky (pažitka, listová petrželka, libeček, …)

Postup:

1. Vejce uvařte natvrdo – stačí 9 minut, aby vám žloutek nezmodral. 
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, stejně tak nakrájejte i kyselé okurky. 
3. Uvařená vejce oloupejte a pomocí kráječe nakrájejte na drobné kostky. 
4. Smíchejte vejce, okurku a cibuli. Osolte a opepřete dle chuti. 
5. Přidejte hořčici, majonézu, změklé máslo a nasekané bylinky a opět promíchejte.
6. Podávejte s čerstvým chlebem nebo suchou topinkou. 

Hledáte kvalitní vajíčka? S klidným srdcem vám můžeme doporučit ty od Kubátů, ze kterých v Esce děláme třeba omeletu. Koupíte je na Letné i v Karlíně a také na e-shopu.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme