facebook
instagram

Jak si doma udělat škvarky: Je to jednoduché a levné

3. ledna 2024
Čerstvé škvarky chutnají nejlíp, tak se pusťte do jejich domácí přípravy! Jako bonus vám zbude škvařené sádlo, které využijete při vaření spousty jídel – nebo z něj uděláte škvarkovou pomazánku. Na tu jsme sehnali recept U Kalendů!

K přípravě škvarků potřebujete jediné: hřbetní sádlo z přeštického prasete. Sádlo nakrájejte na centimetrové kostky, dejte do hrnce, jemně podlijte a přiklopte. Ohřívejte na středním plameni, pod pokličkou se vše pěkně zapaří a prohřeje. Pak už se můžete pustit do míchání. Začne se odpařovat pára, dole se bude uvolňovat tuk a kostičky začnou zlátnout. Buďte opatrní a pořádně míchejte, aby se škvarky nespálily. 

Jakmile dostanou zlatou barvu, přeceďte je přes cedník do hrnce a nechte pořádně vykapat. Teprve teď přidejte sůl – škvarky solte zásadně až po vyškvaření! A pak už na nic nečekejte a pusťte se do nich. Skvěle chutnají jen tak, samotné – schválně si je příště vychutnejte k televizi místo popcornu!

V hrnci zůstane škvařené sádlo, které zužitkujete na vaření. Sádlo je v kuchyni poklad! Má vysoký bod přepalu a chuť, kterou žádný jiný tuk nenapodobí a nenahradí. Hodí se pod maso na pečení, na guláš, nebo na něm usmažte řízky. Výtečně chutná namazané na krajíci čerstvého chleba, jen s pár kolečky cibule. 

Do sádla můžete ještě zatepla přimíchat škvarky a nechat ho ztuhnout. Čerstvý chleba natřený sádlem se škvarky je opravdová delikatesa! Výborná je také škvarková pomazánka – zkuste ji podle receptu od Kalendů.

Škvarková od Kalendů 

Klasika, co si rozumí s pivem, ale i s vínem s vyšší kyselinou! 

Suroviny:

  • 2 kg škvarků ze sádla
  • 1 kg škvarků z Pražské šunky
  • 1½ kg konfitovaného podjazyčí (může být i pečený bůček)
  • 300 g konfitované cibule
  • 5 lžic plnotučné hořčice
  • 300 g kyselých okurek, nastrouhaných
  • lák z okurek dle chuti
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Škvarky ze sádla i Pražské šunky, podjazyčí či bůček a cibuli semelte na masovém mlýnku. 
  2. Přimíchejte hořčici a kyselé okurky, dochuťte lákem, solí a pepřem. 

Tipy navíc

Část škvarků můžete pouze rozmačkat vidličkou, pomazánka tak získá hrubší a zajímavější texturu. 

Některé receptury obsahují také sádlo, díky kterému se škvarkovka lépe roztírá na chleba. 

Přeštické škvarky jsou dostání v Našem mase. Občas mívají i škvarky z Pražské šunky nebo uzené sádlo.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme