Ikonický recept na trhané maso z Našeho masa, který zvládne připravit každý
„Maso z přeštíka se hodí k dlouhé tepelné úpravě, při které se ze svalu postupně uvolní voňavý tuk. Díky tomu je výsledek šťavnatý, měkký a plný chuti,“ dodává Martin Zavoďan, šéfkuchař Našeho masa.
Program pro přátele dobrého jídla
Ingredience:
- 600 g vykostěných vepřových kolen
- 100 g rubu (kořenicí směsi)
- 3 stroužky česneku
- 50 ml oleje
- 12 g soli
- 150 ml BBQ omáčky
- voda nebo vývar na podlití masa
Koření na rub:
- 40 g červené papriky
- 40 g uzené papriky
- 10 g mletého černého pepře
- 10 g oregana
- 10 g mletého koriandru
- Vepřová kolena potřete směsí koření, přidejte nadrobno nasekaný česnek, sůl a olej. Vše důkladně promíchejte a nechte přes noc uležet v lednici. Kuchaři maso zavakuují, domácím podmínkám vyhovuje uzavíratelná nádoba.
- Druhý den rozpalte pánev (nebo gril) a kolena zprudka opečte.
- Zatáhnuté maso vložte do nádoby na pečení, podlijte trochou vody (nebo vývaru) a pečte v troubě předehřáté na 170 °C. Za dvě a půl hodiny by mělo krásně změknout.
- Po upečení slijte výpek do misky a roztrhejte maso pomocí dvou vidliček. Do ještě horkých vláken přilijte ohřátou BBQ omáčku – a můžete podávat.
V Našem mase pečou kolena přes celou noc při teplotě 90 až 95 °C. Partie se v podstatě konfituje ve vlastním tuku, aniž by hrozilo, že se vysuší.
Jak maso servírovat?
Trhané maso je samo o sobě dost výrazné, přesto se do burgerové housky servíruje s uzenou majonézou a jednoduchým salátem: mrkev, různé druhy salátu a bylinky (například meduňka, koriandr, petržel, šťovík a máta) se propojí s dresinkem z olivového oleje, citronové šťávy, špetky soli a cukru. Pečivo se plní i kimchi nebo salátem coleslaw – záleží na sezoně.
Tip:
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.