Jak testovat zaměstnance a kdo musí do karantény?
1. Restaurace je firma jako každá jiná! Kromě dosavadních opatření se tak provozů dotýká zpřísněné testování – od 17. ledna se všichni zaměstnanci musí dvakrát týdně otestovat, a to bez ohledu na očkování nebo prodělání nemoci. K dispozici mají antigenní samotesty, které se provádějí nejdříve po třech dnech od prvního testování, tedy např. v pondělí a ve čtvrtek.
2. Mezi povinnosti spadá evidence testování – restaurace zaznamenává datum, jména a příjmení osob, které se ten den otestovaly, jejich datum narození, číslo pojištěnce a název zdravotní pojišťovny. Do tabulky (či jiného evidenčního dokumentu) se zapisují také výsledky testů. Veškeré informace se uchovávají devadesát dnů.
Restaurace si mohou vyžádat příspěvek na testování – činí 60 Kč na každý certifikovaný test pro zaměstnance. Žádost se dá snadno vyřídit prostřednictvím aplikace.
3. Seznam pozitivně testovaných osob se všemi údaji z evidence i s kontaktním číslem zaměstnance posílá restaurace na hygienu, a to nejpozději den po testování. K oznámení výsledků slouží elektronické hlášení.
4. Podniky mohou využít portál samotestovani.uzis.cz. Stačí se přihlásit a vyplnit formulář s údaji o pozitivně testovaných zaměstnancích. U každého jména se pak zaměstnavatel zaškrtne, zda pro něj chce vystavit neschopenku. Žádost se automaticky odešle na Českou správu sociálního zabezpečení, čímž se celý proces urychlí, a restaurace tak obdrží e-neschopenku přímo do datové schránky.
Prvních čtrnáct dnů pracovní neschopnosti hradí zaměstnavatel – při vyplácení peněz zaměstnanci je však možné čerpat Antivirus A nebo tzv. izolačku, mimořádný příspěvek na náhradu příjmů zaměstnanců v karanténě či izolaci.
5. Jakmile zaměstnanci vyjde pozitivní test, musí opustit pracoviště a zůstat pět dnů v karanténě. Ta se mu ukončí předčasně jedině tehdy, když v jejím průběhu podstoupí PCR test s negativním výsledkem. Při návratu do práce musí každý doložit negativní antigenní test.
6. Nutnost pětidenní izolace po setkání s nakaženým posuzují hygienici, a to s ohledem na konkrétní situaci. Pozitivní antigenní samotest z práce ještě nemusí být důvodem ke karanténě kolegů – rozhodující je pozitivní PCR test a rizikový kontakt. Tím se myslí například soužití ve společné domácnosti. V ostatních případech se hodnotí vzdálenost mezi nemocným a zdravým člověkem, délka jejich kontaktu a dodržení ochrany pomocí respirátorů.
Souhrn všech aktuálních bezpečnostních opatření v restauracích, kavárnách i barech si můžete pročíst na COVID portálu.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.