Jednoduché tipy, jak převážet sladkosti a lahůdky

28. srpna 2024
Foto: Lucie Fenclová
Stává se vám, že si z cukrárny nebo lahůdkářství přinesete delikatesu, na jejíž podobě se negativně podepsala cesta? Máme pro vás několik tipů, jak převážet potraviny, aby nejen přežily převoz, ale také vypadaly stále lákavě.

Sladké z Myšáka až domů

Máte chuť na sladké nebo si chcete něco upéct sami doma? Objednejte si snídani od Myšáka, zákusky, dorty, kávu, sladkosti i balíčky pro domácí pečení.

Dezerty

Větrník, indiánek, laskonka nebo kremrole? Lámete si hlavu nad tím, jak správně převézt sladké laskominy? Jednou provždy zapomeňte na obal v podobě tácku a papíru, který dezertům zbytečně ubírá na kráse.

Vhodné jsou naopak papírové krabičky, díky kterým dezerty přežijí i několikaminutový převoz z cukrárny do bytu. Například v cukrárně Myšák dezerty v krabici „upevňují“ potravinářským lepidlem, a tak máte stoprocentní jistotu, že se sladkosti při převozu nepohnou ani o milimetr.

Dorty

Několikrát za rok řešíte patovou situaci – jak odvézt dort z cukrárny? První volbou je velká papírová krabice, do které vám cukrář dort pečlivě uvelebí. Následně už je jenom na vás, jak se k dortu při cestě budete chovat. Něžná jízda automobilem a jemné zacházení patří k zásadním předpokladům pro to, aby dort přežil transfer bez šrámů.

Za vyšší dívčí považujeme převoz několikapatrového dortu. Většina cukrářů pracuje s profesionálními termoboxy na dorty, které mají termoizolační vlastnosti, a tudíž je dort dokonale ochráněn před teplem. V nejlepším případě se s cukrářem spojte před samotným vyzvednutím a domluvte se, zda má k dispozici právě tento termobox, který vám ušetří spoustu nervů.

View post on Instagram
 

Chlebíčky

Ať hodí kamenem ten, kdo někdy „neusmrtil“ chlebíčky při cestě z lahůdkářství domů. Hádáme, že všichni máme alespoň jednu vzpomínku na rozmočený chlebíček se sesunutým vajíčkem. Jak tedy situaci ohledně převozu chlebíčků vyřešit? V případě, že plánujete velkou oslavu, neuškodí, když si na chlebíčky přinesete speciální plastový box na přepravu. Naopak dva chlebíčky na večer přežijí cestu i v papírové krabičce.

Jakmile chlebíčky bezpečně dopravíte domů, s jejich konzumací neotálejte. Nejlepší chuť totiž mají čerstvé. V lednici vám ale vydrží i několik hodin. Stačí je zakrýt fólií, aby neosychaly a krásně zvláčněly.

Pravdou zůstává, že některým druhům chlebíčků dokonce prospívá, když se nechají chvíli odležet v pokojové teplotě. Ovšem pozor! Vejce, ryby a v podstatě jakákoliv bílkovina rychle podléhá zkáze, a tak by chlebíčky neměly čekat v teple dlouho.

Sladké pečivo

Samostatnou kapitolou je převoz sladkého pečiva, jako jsou croissanty, danishe nebo třeba koláče. Co pekárna, to jiný přístup. Nejméně škody naděláte, když obsluhu poprosíte o krabičku, ve které bude pečivo dokonale chráněno před vnějším světem. Samozřejmě, pokud si s sebou berete dva suché croissanty, rozhodně jim neuškodí ani papírový pytlík. 

Slané pečivo

A to nejjednodušší na závěr! Pokud si koupíte pečivo, nemusíte na jeho převozu hledat žádné složitosti. Ve většině pekáren dostanete chleba v papírovém sáčku, který je ideálním obalem právě na převoz.

Jenom nezapomeňte na to, že po příjezdu domů by chléb měl „dýchat“, což znamená, že byste ho alespoň na 10 hodin měli nechat vyvětrat při pokojové teplotě. Teprve následně ho vložte do bavlněného či lněného pytlíku nebo utěrky

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.