Zapojte i ty nejmenší! Tipy, jak vařit společně s dětmi

26. června 2024
Foto: Jakub Zeman
Děti v kuchyni? Pokud patříte k rodičům, kteří své potomky na tohle území spíše nepouštějí, zkuste dát společnému vaření šanci. I když se vaše kuchyň pravděpodobně promění v bitevní pole, garantujeme vám, že si s malými kuchtíky užijete spoustu zábavy.

Vaření s dětmi – pro některé rodiče standard, pro jiné nepředstavitelná záležitost. Pokud patříte spíše do druhého tábora, zkuste svůj názor na společné vaření přehodnotit. Existuje nespočet činností, které děti zvládnou už od útlého věku. Navíc jde o ideální způsob, jak je přirozeně zapojit do domácích prací a ukázat jim, co všechno příprava jídla obnáší

Gastronomický příměstský tábor

Přemýšlíte, čím své ratolesti zabavit o prázdninách? Na pár dní bychom pro ně program měli! Naši kuchaři, pekaři a cukráři přichystali pětidenní příměstský tábor, který děti provede světem gastronomie a řemesel a dá jim ochutnat kvalitu surovin. Na konci týdne si společně užijete večeři, kterou uvaří vaši malí šéfkuchaři a šéfkuchařky.
Přihlášky zde.

Vaření s batolaty (1,5 až 2,5 roku): Aktivní asistent

Říkáte si, že batole je na vaření ještě malé? Ale kdepak! „Zkuste zařídit domácnost tak, aby toho dítě zvládalo čím dál více samo, například pomáhalo prostřít stůl, připravit svačinku, sklidit ze stolu a třeba i umýt nádobí. Poslední zmíněná aktivita je obzvláště oblíbená činnost dvouapůlletých dětí,“ píší Simone Daviesová a Junnifa Uzudikeová v knize Montessori miminko.

V případě batolat samozřejmě není řeč žádném velkém vaření – spíš jde o to, aby vás dítě v kuchyni pozorovalo a pomáhalo s nejzákladnějšími úkony, jako je přidávání přísad nebo třeba míchání těsta. Jasně, je to zkouška vaší trpělivosti, ale to jaksi celé tohle období, no ne?

Co zvládnou batolata:

  • omývání a trhání salátových listů,
  • míchání těsta,
  • mačkání banánů,
  • přidávání přísad,
  • loupání vajíček,
  • loupání ovoce.

Vaření s předškoláky (3–6 let): Mistr nože

Zatímco batolata jsou v kuchyni spíše v roli aktivního pozorovatele, děti předškolního věku už dokážou některé pokrmy svépomocí připravit.

Právě také nastává ideální čas na to, abyste dítě naučili pracovat s ostrým nástrojem. Jako výborný pomocník poslouží tzv. vlnkový kráječ, díky kterému si dítě osvojí princip krájení. A když vidíte, že už si s touto pomůckou skvěle rozumí, můžete synovi či dceři do rukou svěřit klasický nůž.

Někteří rodiče rozdělují potraviny na tzv. krájecí a bezpečnou část, přičemž bezpečná část je určena pro ručičku a dítě do ní nemůže zasáhnout nožem. Stále je samozřejmě třeba, abyste dítěti byli k ruce a nespustili ho z očí. Rozhodně se však vyvarujte zbytečného kritizování a peskování. Možná nebude zeleninu na salát nakrájená perfektně – zato bude připravená s láskou a zapálením.

Co zvládnou předškoláci:

  • očištění zeleniny a ovoce,
  • nakrájení zeleniny a ovoce,
  • hnětení a válení těsta,
  • strouhání sýra.

Recepty, které předškolák zvládne (téměř) sám:

Vaření s mladšími školáky (6–12 let): Tepelná úprava je hračka

A co dál? Teď přichází na řadu pravděpodobně nejtěžší úkol – naučit dítě pracovat s plotnou a horkou troubou. Nebojte se, na obojí máte dostatek času, a tak můžete postupovat po malých krůčcích.

Pokud jde o vaření, začněte recepty, u kterých není nutné slévat vařící vodu do dřezu. „Ideální je, aby děti mohly nechat hrnec na plotýnce a jen si děrovanou lžící nebo cedníkem vylovit uvařené suroviny. Případně vybírejte jídla, u kterých se tekutina neslévá vůbec, protože se stane součástí jídla,“ doporučuje Jana Florentýna Zatloukalová, autorka knihy Kuchařka pro dceru.

Pomalu můžete svému dítěti ukázat i zacházení s pánvičkou. V žádném případě ale nezačínejte smažením řízků nebo eidamu, kdy je rozžhaveného tuku v pánvičce příliš, což může vést ke zranění. Raději juniory zasvěťte do toho, jak se připravují palačinky či lívance.

A přichází také čas na obsluhu trouby. Dítě se postupnými kroky naučí nejen to, jak se trouba ovládá, ale také si zafixuje, že po jejím otevření musí mít na rukou chňapky a stát opodál. Jakmile syn či dcera tohle všechno s přehledem zvládá, otevírá se vám úplně nová kulinářská kapitola, a sice sladké pečení. Tipujeme, že bude dost bavit všechny zúčastněné!

Co zvládnou děti školního věku:

  • vaření ve vroucí vodě,
  • práci s horkou troubou,
  • smažení (prozatím palačinek a lívanců).

Recepty, které školák zvládne (téměř) sám:

  • slané a sladké muffiny,
  • sladké buchty a koláče na plech,
  • cookies,
  • ovocný krambl,
  • zapečené tousty,
  • vajíčka natvrdo i naměkko,
  • kuskus,
  • polévka minestrone,
  • bábovka.

5 věcí, které mějte na paměti při vaření s dětmi

Buďte trpěliví: Obrňte se vlídností a buďte velkorysí. Vyhněte se zbytečnému kritizování, tím byste začínajícího kuchtíka spíš odradili. Místo toho potomka podpořte a nezapomeňte pochválit. A to i v případě, že okurku nenakrájel na kolečka, ale na pořádné špalíky. 


Každé dítě je jiné: Některým dětem to v kuchyni jde „samo“ a už v šesti letech toho zvládnou poměrně dost, jiné potřebují více času a opakování, než si danou činnost s jistotou osvojí. Každý má své tempo a to je naprosto v pořádku.

Buďte v pozoru: Ať už máte v kuchyni batole, nebo školáka, je zcela nezbytné, abyste na svého potomka dohlíželi a byli mu nablízku. Nikdy nevíte, co se při vaření pokazí a kdy bude potřebovat vaši pomoc.

Dokonalost není cíl: Při vaření s dětmi skutečně nejde o to, aby byl pokrm po všech stránkách dokonalý a vypadal hned vzorově. Mnohem důležitější je, aby dítě vaření bavilo a vnímalo ho jako (užitečnou) zábavu a bezva dobrodružství!

Užívejte si to: Smějte se, společně experimentujte, povídejte si o jídle a klidně i vymýšlejte různé bláznivé recepty. Jednou budete na tyhle chvíle s láskou vzpomínat – vy i potomek.

zdroje: knihy Montessori miminko a Montessori batole, kucharkaprodceru.cz, montessori.cz

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.