Netradičně tradiční linecké cukroví. Zkuste přidat kakao nebo mák
Ať už linecké slepujete meruňkovou, rybízovou, nebo sladší jahodovou marmeládou, letos můžete vyzkoušet rovnou tři verze těsta. Šéfkuchařka Vily 63 Sára Lučanová a kuchařka Alžběta Zemanová z Goodloku daly dohromady recept na klasiku i kakaovou a makovou variantu.
Klasické linecké
- 210 g hladké mouky
- 70 g cukru moučka + na poprášení hotového cukroví
- nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 140 g másla
- 1 žloutek
Kakaové linecké
- 160 g hladké mouky
- 70 g cukru moučka + na poprášení hotového cukroví
- nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 140 g másla
- 50 g kakaa
- 1 žloutek
Makové linecké
- 210 g hladké mouky
- 70 g cukru moučka + na poprášení hotového cukroví
- nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 140 g másla
- 20 g černého nebo bílého máku
- 1 žloutek
marmeláda na slepování (rybízová, meruňková, jahodová…)
Postup:
- Mouku, cukr, citronovou kůru, studené máslo a popřípadě kakao nebo mák zpracujte v drobenku. Přidejte žloutek a rychle ho vpracujte do těsta. To nechte alespoň hodinu (nebo lépe přes noc) odpočinout v lednici.
- Předehřejte si troubu na 170 °C. Odpočinuté těsto vyválejte na zhruba 3–5mm pláty a vykrájejte zvolené tvary.
- Nechte 5 minut ztuhnout na válu, vyloupněte a přeneste kousky na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 8–10 minut.
- Polovinu tvarů potřete marmeládou a slepte s těmi zbylými. Uchovávejte v suchu a chladu a před servírováním jemně poprašte moučkovým cukrem.
Tip: Jak poznat, že je kakaové linecké dopečené?
Cukráři přidávají na plech k hnědému lineckému kousek světlého – až začne lehce zlatavět, víte, že celý plech je dopečený.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.