facebook
instagram

Kam vyrazit po návštěvě galerie?

27. září 2024
Foto:Lucie Fencová
Kam vyrazit po návštěvě galerie? Přece na oběd a kávu! Vytipovali jsme pro vás podniky, kam to máte z následujících galerií blízko. Vyrazíte hned, nebo si naplánujete víkendovou trasu?

Dox a Osada

Máte-li namířeno do centra umění DOX v Holešovicích, čekají vás po výstavě dvě odměny – designový obchod v dolních patrech galerie a následně krátká procházka do oblíbené kavárny obyvatel Holešovic – do Osady. V nabídce najdete naturální vína, piva z malých pivovarů a kávu od libereckých Nordbeans. Jídelní nabídka této kavárny je stručná, zato vyšperkovaná – stejně jako jejich vitrína se sladkým pečivem

Veletržní palác a Kolektor

Na druhý nádech si můžete projít alespoň jedno patro Veletržního paláce, kde zakotvila třeba výstava 1796-1918: Umění dlouhého století, a zakončit to v prostorné kavárně Kolektor pistáciovým chlebíčkem a matcha limonádou.

Sklenář a Jirát

Krátkou pauzou – i pro oči – v centru Prahy vám může být Galerie Zdeňka Sklenáře, jejíž vchod najdete v Mikulandské 7 – nebojte se zvonit. A protože tahle galerie člověka inspiruje k intenzivnímu zapojení smyslů, i po krátké návštěvě vám dost možná vyhládne. Jistí to třeba nedaleký Lokál U Jiráta a jedna vychlazená hladinka. 

Kampa a Savoy

Přemýšlíte o plánech na další neděli? Doporučujeme kombinaci Muzeum Kampa. A třeba rovnou se vstupenkou i do Werichovy vily, následovanou dlouhým obědem (a zákuskem) v Café Savoy. Pokud zrovna spěcháte, k službám je vám jejich okénko se slaným i sladkým pečivem a kávou. 

Kunsthalle a Kuželka. Nebo Brasileiro?

Mekkou současného umění se na Malé Straně v posledních letech stal také výstavní prostor Kunsthalle. Příležitostem se tu dostává legendám i žijícím umělcům a umělkyním, konají se tu happeningy i umělecké brunche. Až budete plní dojmů, skočte si „na jedno“ do Lokálu U Bílé Kuželky, nebo přes most na brazilskou hostinu do Brasileira U Zelené žáby. 

Anežka a Anežka

Pokud vyrážíte za středověkým uměním do Anežského kláštera – jehož zahrady také stojí za návštěvu – můžete po „hodině“ historie zamířit do bistra Anežka. A když nestihnete projít zahrady, dobrou zprávou je, že Anežčina zahrádka se nachází právě v nich. 

Staří mistři a Kuchyň

Možná vaše kroky vedou za Starými mistry do Schwarzenberského paláce. Návštěvu mistrovských děl od Hanse von Aachen, Petra Brandla, Matyáše Bernarda Brauna či El Greca můžete dovršit dechberoucím výhledem na Prahu a poctivou českou gastronomií v Kuchyni na Hradě. Komu opravdu vyhládne, doporučujeme rovnou tři chody.

Národní muzeum a Čestr

Fanoušci archeologie, mineralogie a přírodovědy si přijdou na své v Národním muzeu na Václavském náměstí. Kam jinam odtud vyrazit na rodinný či sólo oběd než do Čestru? Vedle prvotřídních hovězích a vepřových partií, tu servírují skvělé omáčky a nostalgické české dezerty.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.