Královna koktejlů? Margarita! Máme pro vás recept na tu z Brasileira

Brazilská restaurace s tepem velkoměsta

Margarita vznikla pravděpodobně ve 30.–40. letech 20. století v Mexiku nebo USA. Existuje několik legend o jejím vzniku – podle jedné z nich ji vymyslel mexický barman pro herečku Marjorie King, která snášela tvrdý alkohol jen v koktejlech.
Další verze tvrdí, že tento drink vytvořil Carlos „Danny“ Herrera v Tijuaně pro tanečnici jménem Margarita. Ať už je pravda jakákoli, s jistotou víme to, že první recept na margaritu uveřejnil v roce 1953 americký časopis Esquire.
Koktejl se skládá ze tří hlavních složek: tequily, pomerančového likéru a čerstvé limetové šťávy. V Brasileiru Slovanský dům používají tequilu Los Arcos z mexické palírny Agave De La Realeza a pomerančový likér Cointreau z francouzské destilérky Angers.
Servíruje se tradičně ve sklenici s osoleným okrajem – slaná chuť vytvoří zajímavý kontrast s osvěžující kyselostí drinku. Margarita se může podávat „on the rocks“ (s ledem), frozen (mixovaná s ledem) nebo straight up (protřepaná a scezená).
V posledních letech jsou populární nejrůznější variace – například Tommy’s Margarita, do níž se místo pomerančového likéru dává agávový sirup, nebo ovocné verze s jahodami, mangem či mučenkou.
Margarita z Brasileira Slovanský dům
Suroviny:
- 50 ml tequily Los Arcos
- 20 ml pomerančového likéru Cointreau
- 20 ml limetkové šťávy
- limeta na ozdobu
- sůl
- led
- Než se pustíte do přípravy drinku, nachystejte si sklenici – okraj potřete limetkou a lehce otiskněte do soli. Vytvoří se tak ikonický solný lem, který k tomuto koktejlu neodmyslitelně patří a přes který si margaritu vychutnáte ještě o něco víc.
- Do šejkru odměřte všechny ingredience, přidejte led a pořádně protřepejte, ať se chutě krásně propojí. Nemáte šejkr? Nevadí, použijte mixér. Hotový koktejl přeceďte do připravené sklenice a ozdobte plátkem limetky.
Margarita se tradičně servíruje ve stejnojmenné sklenici – široké, nízké a na vysoké stopce. Pokud ji doma nemáte, poslouží i klasická koktejlová sklenka nebo nízká whiskovka. Hlavní je, aby margarita byla správně vychlazená a osvěžující.
Tip: Až budete opět hodovat v Brasileiru Slovanský dům, můžete vyzkoušet i verzi Smoked Margarita s výrazným kouřovým aromatem. V Brasileiru U Zelené žáby vás zase osvěží Frozen Mango Margarita.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.