facebook
instagram

Královna koktejlů? Margarita! Máme pro vás recept na tu z Brasileira

26. února 2025
Foto: Marek Bartoš
Jednoduchý a osvěžující drink na bázi tequily. Tak by se dala popsat margarita, jeden z nejoblíbenějších koktejlů na světě. To dokazuje i fakt, že dokonce dostala vlastní sklenici! Plánujete oslavu pro kamarády a hledáte koktejl, který bude chutnat všem? Vsaďte na margaritu, jakou míchají v Brasileiru Slovanský dům!

Brazilská restaurace s tepem velkoměsta

Maso z grilu na dřevěné uhlí, brazilské sushi nebo výběr ze salátového baru si užijete tradiční formou sněz, co zmůžeš. Na oběd i večer. Zastavte se v centru města! Maso připravujeme na otevřeném ohni napíchnuté na špíz tradičním jihoamerickým způsobem „churrasco”. Co všechno na vás čeká v Brasileiru ve Slovanském domě?
Objevte Brasileiro

Margarita vznikla pravděpodobně ve 30.–40. letech 20. století v Mexiku nebo USA. Existuje několik legend o jejím vzniku – podle jedné z nich ji vymyslel mexický barman pro herečku Marjorie King, která snášela tvrdý alkohol jen v koktejlech. 

Další verze tvrdí, že tento drink vytvořil Carlos „Danny“ Herrera v Tijuaně pro tanečnici jménem Margarita. Ať už je pravda jakákoli, s jistotou víme to, že první recept na margaritu uveřejnil v roce 1953 americký časopis Esquire.

Koktejl se skládá ze tří hlavních složek: tequily, pomerančového likéru a čerstvé limetové šťávy. V Brasileiru Slovanský dům používají tequilu Los Arcos z mexické palírny Agave De La Realeza a pomerančový likér Cointreau z francouzské destilérky Angers. 

Servíruje se tradičně ve sklenici s osoleným okrajem – slaná chuť vytvoří zajímavý kontrast s osvěžující kyselostí drinku. Margarita se může podávat „on the rocks“ (s ledem), frozen (mixovaná s ledem) nebo straight up (protřepaná a scezená).

V posledních letech jsou populární nejrůznější variace – například Tommy’s Margarita, do níž se místo pomerančového likéru dává agávový sirup, nebo ovocné verze s jahodami, mangem či mučenkou. 

Margarita z Brasileira Slovanský dům

Suroviny: 

  • 50 ml tequily Los Arcos 
  • 20 ml pomerančového likéru Cointreau 
  • 20 ml limetkové šťávy
  • limeta na ozdobu
  • sůl
  • led
  1. Než se pustíte do přípravy drinku, nachystejte si sklenici – okraj potřete limetkou a lehce otiskněte do soli. Vytvoří se tak ikonický solný lem, který k tomuto koktejlu neodmyslitelně patří a přes který si margaritu vychutnáte ještě o něco víc.
  2. Do šejkru odměřte všechny ingredience, přidejte led a pořádně protřepejte, ať se chutě krásně propojí. Nemáte šejkr? Nevadí, použijte mixér. Hotový koktejl přeceďte do připravené sklenice a ozdobte plátkem limetky.

Margarita se tradičně servíruje ve stejnojmenné sklenici – široké, nízké a na vysoké stopce. Pokud ji doma nemáte, poslouží i klasická koktejlová sklenka nebo nízká whiskovka. Hlavní je, aby margarita byla správně vychlazená a osvěžující.

Tip: Až budete opět hodovat v Brasileiru Slovanský dům, můžete vyzkoušet i verzi Smoked Margarita s výrazným kouřovým aromatem. V Brasileiru U Zelené žáby vás zase osvěží ​​Frozen Mango Margarita

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme