Ultimátní recept na vaječný likér. Se špetkou kardamomu bude ještě lepší
![](https://imgctx.com/cdn-cgi/image/width=3840,quality=65,format=auto/https://data.eu.cntmbr.com/jidlo-a-radost/jidlo-a-radost/145aa40c-85fe-483d-9095-961c19c80938.jpeg)
Můžete jim naplnit úly nebo se pochlubit třeba babičce. Vaječný likér vám poslouží také jako tekutý dezert po rodinném obědě a tím podomácku vyrobeným můžete potěšit i kolegy v práci. Stejně jako v případě svařáku, ani v této receptuře neprochází alkohol varem, proto volte opravdu kvalitní suroviny.
Suroviny na 2½ litru vaječňáku:
- 500 ml pasterovaných vaječných žloutků
- 8 g kardamomu
- 500 ml plnotučného farmářského mléka
- 200 ml salka
- 800 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
- 3 g soli
Alkohol:
- 100 ml bílého rumu
- 100 ml tmavého rumu
- 50 ml brandy
(Pokud doma nemáte veškerý alkohol, můžete sáhnout jen po rumu.)
Postup:
- V robotickém nebo ručním mixéru vyšlehejte na nízké otáčky žloutky s cukrem. Mezitím si v hrnci nasucho opražte semínka kardamonu a v dostatečně velké nádobě si smíchejte mléko, salko a smetanu.
- Na upražená semínka nalijte mléčnou směs. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a spolu se zbylým luskem vhoďte do hrnce k ostatním surovinám. Přiveďte k varu a pomalu míchejte. Až začne směs vařit, sundejte hrnec ze sporáku a nechte tekutinu vychladnout.
- Po vychladnutí směs sceďte přes hrubý cedník – to aby se vyfiltrovala pouze semínka kardamomu a vanilka vám zůstala. Pomalu do směsi přimíchejte vyšlehané žloutky s cukrem a následně alkohol.
- Pomocí trychtýře slijte vaječný likér do lahve a uchovávajte v lednici. Takto vaječňák vydrží ve formě až měsíc.
A komu by se snad do vaření likéru dvakrát nechtělo, může ho pořídit v cukrárně Myšák ve Vodičkově ulici nebo na jejich e-shopu. Vaječňák tam najdete pod názvem Vaječný likér Věneček a na výběr máte dvě velikosti. Na zdraví!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.