Ultimátní recept na vaječný likér. Se špetkou kardamomu bude ještě lepší
Můžete jim naplnit úly nebo se pochlubit třeba babičce. Vaječný likér vám poslouží také jako tekutý dezert po rodinném obědě a tím podomácku vyrobeným můžete potěšit i kolegy v práci. Stejně jako v případě svařáku, ani v této receptuře neprochází alkohol varem, proto volte opravdu kvalitní suroviny.
Suroviny na 2½ litru vaječňáku:
- 500 ml pasterovaných vaječných žloutků
- 8 g kardamomu
- 500 ml plnotučného farmářského mléka
- 200 ml salka
- 800 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
- 3 g soli
Alkohol:
- 100 ml bílého rumu
- 100 ml tmavého rumu
- 50 ml brandy
(Pokud doma nemáte veškerý alkohol, můžete sáhnout jen po rumu.)
Postup:
- V robotickém nebo ručním mixéru vyšlehejte na nízké otáčky žloutky s cukrem. Mezitím si v hrnci nasucho opražte semínka kardamonu a v dostatečně velké nádobě si smíchejte mléko, salko a smetanu.
- Na upražená semínka nalijte mléčnou směs. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a spolu se zbylým luskem vhoďte do hrnce k ostatním surovinám. Přiveďte k varu a pomalu míchejte. Až začne směs vařit, sundejte hrnec ze sporáku a nechte tekutinu vychladnout.
- Po vychladnutí směs sceďte přes hrubý cedník – to aby se vyfiltrovala pouze semínka kardamomu a vanilka vám zůstala. Pomalu do směsi přimíchejte vyšlehané žloutky s cukrem a následně alkohol.
- Pomocí trychtýře slijte vaječný likér do lahve a uchovávajte v lednici. Takto vaječňák vydrží ve formě až měsíc.
A komu by se snad do vaření likéru dvakrát nechtělo, může ho pořídit v cukrárně Myšák ve Vodičkově ulici nebo na jejich e-shopu. Vaječňák tam najdete pod názvem Vaječný likér Věneček a na výběr máte dvě velikosti. Na zdraví!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.