facebook
instagram

Ultimátní recept na vaječný likér. Se špetkou kardamomu bude ještě lepší

3. prosince 2024
Foto: Archiv Ambiente
Můžete jim naplnit úly nebo se pochlubit třeba babičce. Vaječný likér vám poslouží také jako tekutý dezert po rodinném obědě a tím podomácku vyrobeným můžete potěšit i kolegy v práci. Stejně jako v případě svařáku, ani v této receptuře neprochází alkohol varem, proto volte opravdu kvalitní suroviny.

Suroviny na 2½ litru vaječňáku:

  • 500 ml pasterovaných vaječných žloutků
  • 8 g kardamomu 
  • 500 ml plnotučného farmářského mléka
  • 200 ml salka
  • 800 ml smetany ke šlehání 
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 g soli

Alkohol:

  • 100 ml bílého rumu
  • 100 ml tmavého rumu 
  • 50 ml brandy 

(Pokud doma nemáte veškerý alkohol, můžete sáhnout jen po rumu.) 

View post on Instagram
 

Postup:

  1. V robotickém nebo ručním mixéru vyšlehejte na nízké otáčky žloutky s cukrem. Mezitím si v hrnci nasucho opražte semínka kardamonu a v dostatečně velké nádobě si smíchejte mléko, salko a smetanu.
  2. Na upražená semínka nalijte mléčnou směs. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a spolu se zbylým luskem vhoďte do hrnce k ostatním surovinám. Přiveďte k varu a pomalu míchejte. Až začne směs vařit, sundejte hrnec ze sporáku a nechte tekutinu vychladnout. 
  3. Po vychladnutí směs sceďte přes hrubý cedník – to aby se vyfiltrovala pouze semínka kardamomu a vanilka vám zůstala. Pomalu do směsi přimíchejte vyšlehané žloutky s cukrem a následně alkohol.
  4. Pomocí trychtýře slijte vaječný likér do lahve a uchovávajte v lednici. Takto vaječňák vydrží ve formě až měsíc. 

A komu by se snad do vaření likéru dvakrát nechtělo, může ho pořídit v cukrárně Myšák ve Vodičkově ulici nebo na jejich e-shopu. Vaječňák tam najdete pod názvem Vaječný likér Věneček a na výběr máte dvě velikosti. Na zdraví! 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme