facebook
instagram

Krkovice

12. června 2019
Krkovička z přeštických prasat je krásně mramorovaná tukem. U pultu Našeho masa platí za nejoblíbenější vepřové na gril. Proč ji češi tak milují?

Krkovici najdete, jak název napovídá, na krku. Je to soubor svalů, kterými zvíře zvedá hlavu, a tak je neustále v pohybu. Jednotlivé svaly jsou odděleny tukem, a proto krkovice patří k prorostlejším partiím. U přeštíka má navíc velký podíl intramuskulárního tuku, díky kterému je ještě šťavnatější,” vysvětluje František Kšána z Našeho masa, proč je krkovice z přeštického prasete křehčí než z moderního, bílého vepře.

Využijete ji i na pečení, hodí se třeba na vepřo knedlo zelo. Oproti pleci je sice méně chuťově výrazné, zato si ušetříte kousání – po delším pečení se maso vyloženě rozplývá na jazyku.

Vepřový steak pro začátečníky

Krkovičku už griloval snad každý. Proč je tolik oblíbená? „S krkovici se dobře pracuje. Je opravdu prorostlá, takže si s ní i méně zdatní grilaři poradí tak, aby z toho nebyla vysušená podrážka. Přitom to rozhodně není podřadná partie, jak by se mohlo díky její dostupnosti zdát. Naopak je to jedna z nejkvalitnějších partií z přeštíka,“ zdůrazňuje František.

Dobré vědět:

  • Krkovice z přeštíka je vždy šťavnatější a křehčí.
  • Upečete z ní výborné knedlo vepřo zelo a ugrilujete vynikající steak.
  • Je prorostlá, a tak zaručuje úspěch i grilařům začátečníkům.
  • Krájejte na silné plátky. A žádné naklepávání!
  • V Amase nechávají krkovičku týden odležet, aby byla hezky křehká.
  • K dochucení stačí sůl a pepř.

Platí tady stejná pravidla jako při grilování kotlety – nejdřív maso zprudka zatáhněte a pak ho zvolna dopékejte na straně grilu, kde je mírnější žár.

Někdy lze krkovičku strukturou přirovnat k vysokému roštěnci. Stejně jako hovězí, i vepřová krkovice ovšem potřebuje čas a správný odpočinek. „V Amase necháváme vepřové týden odležet. Díky tomu zkřehne a můžeme ho krájet na plátky tlusté dva až tři centimetry. Platí totéž, co u hovězího – vždycky si víc pochutnáte na vyšším steaku,“ dodává Vlasta Lacina z Amasa.

Díky tomu, že je maso odležené a z kvalitního zdroje, nemusíte kusy naklepávat. Rovnou je hoďte nebo gril nebo pánev

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme