facebook
instagram

Kuře rašovické

2. srpna 2017
Foto: Honza Zima
Pan Ladislav Martinek před lety zatoužil po voňavém a šťavnatém kuřeti. Jenže takové nikde nesehnal. Koupil tedy starý prasečák v Rašovicích a přestavěl ho na kuřecí farmu. Kuřátka tady spokojeně rostou 70 dnů a pan Martinek jim věnuje maximální péči a pozornost. Markéta Libánská a Dominika Flecková už to v Karlíně brzy roztočí s grilovanými kuřaty, a tak jsme se za hlavním dodavatelem Grils byli podívat.

„Všechno začalo před asi šesti lety. Upekl jsem si doma obyčejné kuře ze supermarketu, divně páchlo a na struktuře masa nebylo poznat, co je stehno a co prso. Vzpomínal jsem na kuře od babičky, které vždycky krásně vonělo a bylo šťavnaté,“ vypráví pan Martinek. „A rozhodl jsem se, že to změním.“

Koupil opuštěný prasečák v Rašovicích a haly, ve kterých byla kdysi prasata, přepažil na jednotlivá oddělení pro kuřata. Nejsou tak vystavena stresu z velké koncentrace svých souputníků a každé kuře má dost prostoru pro volný pohyb. Pan Martinek do každého oddělení přidal speciální hřady – malé „prolézačky“, aby se kuřata nepohybovala jen po zemi, ale mohla také po libosti stoupat nahoru a dolů a trénovat svaly. „Jen musím přistavět ještě další výlezy, vždycky ho nějaké kuře zasedne a ostatní se pak nemůžou dostat nahoru,“ směje se pan Martinek. Prolézačky jsou tady společně s krmítky jednoznačně největší atrakce.

Základní rozdíl oproti konvenčním chovům je v délce života zvířat. Rašovické kuře roste kolem 70 dní, což je dvojnásobek oproti běžným 35. „Jejich maso má díky tomu úplně jinou kvalitu a chuť,“ zdůrazňuje pan Martinek. Na chuti se projeví všechno od krmení – v Rašovicích je to výhradně směs pšenice a kukuřice – až po přístup k přirozenému dennímu světlu.

Líheň přímo na farmě

Nejroztomilejší fáze naší exkurze přichází ve chvíli, kdy nám pan Martinek otevře dveře do líhně. Tady se kuřátka líhnou z vajec a stráví tu první dny života. „Už v této fázi se výrazně odlišujeme od velkochovů, protože tam se kuřátka vylíhnou a pak se převážejí na farmu vzdálenou desítky kilometrů. Každý takový přesun znamená pro kuře obrovský stres. My je v přepravkách opatrně přesouváme jen pár metrů, do oddílu s podestýlkou z rašeliny, která dobře saje a je hezky měkká. Kuřátka tam bez dalších přesunů zůstanou po celou dobu života,“ vysvětluje farmář.

Pan Martinek je inženýr a na začátku devadesátých let založil firmu AGE, která vyrábí a dodává technologické zařízení pro chovy drůbeže a prasat k nám i do dalších evropských zemí. Do velkých hal navrhoval drahé, sofistikované systémy, které měří například teplotu, stav vzduchu nebo vlhkost. Takový luxus by si farma malá jako ta v Rašovicích za normálních okolností mohla těžko dovolit, tady se však o komfort kuřátek stará aplikace v telefonu. Díky tomu jim nikdy není horko ani zima a krmení přichází přesně tak, jak má.

Chystané bistro Grils bude zatím největší odběratel, kterého v Rašovicích měli. Markéta s Dominikou plánují v Grils zpracovat stovky kuřat týdně a v Rašovicích kvůli tomu přes léto přistavějí další halu, která by měla objednávky bez problému pokrýt.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme