facebook
instagram

Svatomartinská husa podle Pavla Straky

9. listopadu 2016
Foto: Honza Zima
Kdy jindy si dát nadívanou husu se zelím a chlupatými knedlíky než právě teď, na Martina? Tady je recept od šéfkuchaře Čestru Pavla Straky.

Na pečení husy potřebujeme:

  • husu
  • 300 g cibule
  • 250 g jablek
  • husí sádlo
  • 100 g medu
  • sůl a kmín
  1. Před pečením husu očistíme, propláchneme a zkontrolujeme, jestli na ní nezbyly „chlupy“. Pokud ano, opálíme je nebo vytrháme pinzetou. Poté husu osolíme a okmínujeme.
  2. Nahrubo nakrájíme cibuli i jablka. V rendlíku si rozpálíme husí sádlo a směs na něm restujeme asi 20 minut, až chytne barvu. Poté přidáme med, sůl a kmín.
  3. Směs necháme vychladnout a poté jí naplníme husu.
  4. Troubu si rozpálíme na 130–140 °C a husu pečeme bez podlévání 3 až 5 hodin, do změknutí (můžete ji přikrýt alobalem nebo poklopem, ale dá se péct i bez toho).
  5. Vyjmeme z trouby, odlijeme tuk a husu naporcujeme. Zvýšíme teplotu na 200 až 220 °C, husu vrátíme do pekáče, přelijeme tukem a pečeme dalších 20 až 30 minut. Kůže krásně zezlátne.

Na 4 porce zelí potřebujeme:

  • 1 hlávka zelí (asi 500 g)
  • 30 ml jablečného octa
  • drcený kmín
  • 50 g špeku
  • 100 g cibule
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 5 g soli
  1. Zelí pokrájíme na osminy a zbavíme košťálu.
  2. Osolíme ho, pokropíme octem, posypeme kmínem a vložíme do pekáče.
  3. Špek nakrájíme na kostičky a cibuli pokrájíme nahrubo. Společně je opečeme v rendlíku.
  4. Zezlátlou cibuli a špek přidáme k zelí do pekáče a zalijeme vývarem.
  5. Pekáč přiklopíme a pečeme při 180 °C asi hodinu a půl, až je zelí měkké a tekutina téměř odpařená.

Na 4 porce chlupatých knedlíků potřebujeme:

  • 500 g vařených brambor (po uvaření a oloupání by měly vážit asi 350 g)
  • 700 g syrových brambor
  • 2 vejce
  • 210 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli + na vaření brambor a knedlíků
  • 2 lžíce husího sádla
  • 1 menší cibule
  1. Brambory na vaření by měly být zhruba stejně velké. Důkladně je očistíme kartáčkem, vložíme do studené osolené vody a přivedeme k varu. Uvaříme doměkka. Hned poté je oloupeme a necháme zchladnout.
  2. Syrové brambory oloupeme a najemno nastrouháme přímo do ledové vody. Přecedíme a zbylou vodu vymačkáme přes utěrku.
  3. Nastrouháme i zchladlé uvařené brambory, smícháme je se syrovými, přidáme vejce, osolíme a důkladně promícháme. Postupně přisypáváme mouku a důkladně hněteme vařečkou. Ne však moc dlouho. Kdyby se těsto zahřálo, změnilo by konzistenci a začalo téct!
  4. Těsto nabíráme lžící a vkládáme do kastrolu s vroucí osolenou vodou. Vaříme asi 8–10 minut.
  5. Mezitím v rendlíku rozehřejeme husí sádlo a osmažíme na něm nahrubo pokrájenou cibuli. Když zezlátne, stáhneme ji z ohně a necháme dojít do zlatohněda. Poté promícháme s čerstvě uvařenými knedlíky.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme