Svatomartinská husa podle Pavla Straky
Kdy jindy si dát nadívanou husu se zelím a chlupatými knedlíky než právě teď, na Martina? Tady je recept od šéfkuchaře Čestru Pavla Straky.
Na pečení husy potřebujeme:
- 1 husu
- 300 g cibule
- 250 g jablek
- husí sádlo
- 100 g medu
- sůl a kmín
- Před pečením husu očistíme, propláchneme a zkontrolujeme, jestli na ní nezbyly „chlupy“. Pokud ano, opálíme je nebo vytrháme pinzetou. Poté husu osolíme a okmínujeme.
- Nahrubo nakrájíme cibuli i jablka. V rendlíku si rozpálíme husí sádlo a směs na něm restujeme asi 20 minut, až chytne barvu. Poté přidáme med, sůl a kmín.
- Směs necháme vychladnout a poté jí naplníme husu.
- Troubu si rozpálíme na 130–140 °C a husu pečeme bez podlévání 3 až 5 hodin, do změknutí (můžete ji přikrýt alobalem nebo poklopem, ale dá se péct i bez toho).
- Vyjmeme z trouby, odlijeme tuk a husu naporcujeme. Zvýšíme teplotu na 200 až 220 °C, husu vrátíme do pekáče, přelijeme tukem a pečeme dalších 20 až 30 minut. Kůže krásně zezlátne.
Na 4 porce zelí potřebujeme:
- 1 hlávka zelí (asi 500 g)
- 30 ml jablečného octa
- drcený kmín
- 50 g špeku
- 100 g cibule
- 150 ml hovězího vývaru
- 5 g soli
- Zelí pokrájíme na osminy a zbavíme košťálu.
- Osolíme ho, pokropíme octem, posypeme kmínem a vložíme do pekáče.
- Špek nakrájíme na kostičky a cibuli pokrájíme nahrubo. Společně je opečeme v rendlíku.
- Zezlátlou cibuli a špek přidáme k zelí do pekáče a zalijeme vývarem.
- Pekáč přiklopíme a pečeme při 180 °C asi hodinu a půl, až je zelí měkké a tekutina téměř odpařená.
Na 4 porce chlupatých knedlíků potřebujeme:
- 500 g vařených brambor (po uvaření a oloupání by měly vážit asi 350 g)
- 700 g syrových brambor
- 2 vejce
- 210 g hrubé mouky
- 1 lžička soli + na vaření brambor a knedlíků
- 2 lžíce husího sádla
- 1 menší cibule
- Brambory na vaření by měly být zhruba stejně velké. Důkladně je očistíme kartáčkem, vložíme do studené osolené vody a přivedeme k varu. Uvaříme doměkka. Hned poté je oloupeme a necháme zchladnout.
- Syrové brambory oloupeme a najemno nastrouháme přímo do ledové vody. Přecedíme a zbylou vodu vymačkáme přes utěrku.
- Nastrouháme i zchladlé uvařené brambory, smícháme je se syrovými, přidáme vejce, osolíme a důkladně promícháme. Postupně přisypáváme mouku a důkladně hněteme vařečkou. Ne však moc dlouho. Kdyby se těsto zahřálo, změnilo by konzistenci a začalo téct!
- Těsto nabíráme lžící a vkládáme do kastrolu s vroucí osolenou vodou. Vaříme asi 8–10 minut.
- Mezitím v rendlíku rozehřejeme husí sádlo a osmažíme na něm nahrubo pokrájenou cibuli. Když zezlátne, stáhneme ji z ohně a necháme dojít do zlatohněda. Poté promícháme s čerstvě uvařenými knedlíky.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.