Upečte si jedinečné kvasové koláče z Esky
Kynuté, vláčné, s náplní a neodolatelnou vůní másla. Pekařům z karlínské Esky se osvědčil recept, podle kterého si doma upečete jak tradiční české, tak i moravské koláče. Které máte radši?
Cesta za lepší moukou
Před lety se Ambiente vydalo na cestu za pečlivě ošetřeným pivem i kvalitním českým masem a od ledna 2023 podnikáme stejnou výpravu za obilím. To tvoří základ středoevropské kuchyně, proto jsme se rozhodli studovat, co znamená kvalita obilí – jak se pěstuje, zpracovává a co náš výběr mouky ovlivní v těstě, na talíři i ve společnosti. Vyhledáváme mlýny, pořádáme poznávací výjezdy a realizujeme kurzy pro kolegy, kteří testují a ochutnávají, která mouka je pro ně ta nejlepší.
Na 9 koláčů potřebujete:
- 300 g hladké pšeničné mouky + na vysypání mísy
- 25 g cukru krupice
- 100 g kvasu (tedy rozkvasu = rozkrmeného kvasu)
- 125 ml mléka
- 100 g másla
- 50 g žloutků (2 nebo 3 vejce, podle velikosti)
- 25 g sádla a pár lžic přepuštěného másla na potření koláčů
- oblíbenou náplň (makovou, tvarohovou, pudinkovou či ořechovou), případně ovoce
- do moravských koláčů tvarohovou náplň a hustá povidla
Na drobenku:
- 375 g másla
- 375 g cukru
- 575 g hladké mouky
Příprava základního těsta:
- V míse (nebo v robotu) promíchejte všechny suroviny na těsto a vypracujte z nich hladkou pružnou hmotu. Připravené těsto dejte do mísy mírně vysypané moukou, zakryjte a nechte 2 až 3 hodiny odpočívat v chladu.
- Odleželé těsto přeneste na vál, odvažte z něj klonky (bochánky) a vyválejte je do kuliček. Každá by měla vážit asi 80 g.
- Z másla, cukru a hladké si připravte drobenku.
České kynuté koláče:
- Pomocí tvořítka (tzv. důlkovače) nebo skleničky vytvořte koláče tak, aby kolem středu zůstaly okraje široké asi ½ cm.
- Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete přepuštěným máslem a přidejte náplň podle chuti, případně ovoce.
- Nakonec koláče posypte drobenkou a odneste do chladu. Tam budou odpočívat 10 až 12 hodin.
- Hodinu nebo dvě před pečením přineste koláče do kuchyně a nechte je při pokojové teplotě.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 10 až 12 minut podle velikosti.
- Okraje upečených koláčů potřete přepuštěným máslem, aby byly hezky lesklé a vláčné.
Moravské koláče:
- Kuličku těsta jemně rozplácněte a naplňte lžící tvarohové náplně. Pečlivě uzavřete a vytvarujte jako buchty.
- Zakulacené bochánky položte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem, vytvořte v nich důlky a vyplňte je povidly. Pak je posypte drobenkou.
- Pokračujte stejně jako při přípravě českých koláčů.
Na kynuté koláče se v Esce pokládá čerstvé sezonní, ale taky zavařené či mražené ovoce (jahody, ostružiny, maliny, meruňky, švestky nebo hrušky v karamelu).
Sádlo se do těsta přidává hlavně kvůli chuti a vláčnosti.
Koláče se nechávají odležet v chladu, aby měl kvas dostatek času pracovat a těsto bylo jemnější, lépe nakynuté a připravené na ranní pečení.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.