facebook
instagram

Losos a marakuja? Chutná dvojka! Naučte se jednoduchou omáčku z Brasileira

Zlato Brasileira, tak by se dal nazvat oblíbený losos s maracujovou omáčkou.
5. března 2025
Foto: Marek Bartoš
Stálice, kterou hosté vždy nedočkavě vyhlížejí. To je losos v marakujové omáčce, který je v Brasileiru součástí churrasca. A tenhle recept je ideálním způsobem, jak si lososa připravit jinak než obvykle. Navíc to není nic složitého, potřebujete jen pár ingrediencí, ovšem vyplatí se nešetřit na kvalitě. Tak pojďme na to!

Suroviny na 4 porce:

  • 400 ml marakujového džusu
  • 800g filet z čerstvého lososa
  • hrubozrnná mořská sůl
  • 4 marakuji (mučenky)
  • 100 g studeného másla
  • rostlinný olej k potření pečicího papíru

Postup:

  1. Začněte přípravou omáčky. Do pánve nalijte džus a přiveďte ho k varu. Vařte na vyšším středním plameni tak dlouho, dokud se tekutina nesvaří na polovinu. 
  2. V mezičase předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Pečicí papír zlehka potřete tukem a vyložte jím plech. Filet lososa omyjte a osušte papírovou utěrkou, nakrájejte ho na čtyři přibližně stejně velké steaky, osolte je a položte na plech.
  3. Ke zredukovanému džusu přidejte marakujovou dužinu. Zhruba 5 minut společně vařte, poté pánev stáhněte z plotny a za neustálého míchání postupně zapracujte plátky másla. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  4. Lososa pečte v předehřáté troubě 8–10 minut. Na talíři rybu přelijte trochou teplé marakujové omáčky a ihned podávejte.

Tip:

Přípravu si dobře načasujte. Omáčka by měla být hotová těsně předtím, než z trouby vytáhnete lososa – není ideální přihřívat ji, jelikož obsahuje máslo.

Jako příloha se hodí bramborová kaše, opečené brambory s jarní cibulkou a mrkví nebo zeleninový salát.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme