Na menu ji mají od pondělí do neděle. Připravte si dršťkovou polévku z Lokálu i doma

Sádlo, cibule, paprika, česnek a dršťky. Stačí vám pár kvalitních českých surovin a vděčné, pro někoho možná pozapomenuté jídlo je na stole. Když dodržíte postup a maso pořádně provaříte, polévka bude chutnat i těm, kteří by jindy odmítli u půlky naběračky.
Dršťky jsou součástí hovězích žaludků (kniha, čepec, bachor a slez), strukturou připomínají třeba smrže a dají se připravit na mnoho způsobů – například smažené je čas od času podávají v Čestru a klasickou dršťkovou polévku nabízejí každý den ve všech Lokálech – už od otevření v roce 2009.
Výkonný šéfkuchař Lokálu Václav Kouba doporučuje pořídit dršťky v řeznictví, a to čerstvé a řádně je propláchnout – viz první krok receptu, díky němuž partie zbavíte silného zápachu.
Suroviny na 10 porcí:
- 1100 g drštěk
- 700 g oloupané bílé cibule
- 10 g feferonky
- 100 g sádla nebo loje
- 30 g česneku
- 5 g kmínu
- 10 g mleté sladké papriky
- 2 l hovězího vývaru
- 150 g sádlové jíšky
- sůl, pepř, majoránka
- Očištěné dršťky dejte do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, dršťky slijte a postup opakujte. Teprve třetí nálev osolte a vařte v něm maso doměkka – zhruba 2–4 hodiny (záleží na stáří krávy).
- V mezičase orestujte na sádle cibuli s feferonkou do tmavě hnědé barvy. Česnek a kmín přidejte až ve chvíli, kdy cibule chytne světle hnědou barvu. Nakonec přidejte mletou papriku a ještě minutu restujte.
- Přilijte půl hrnku hovězího vývaru a celý základ rozmixujte v mixéru. Připravte si jíšku.
- Uvařené dršťky sceďte, vývar z nich si ale schovejte na později. Až maso vychladne, nakrájejte ho na nudličky velikosti zhruba 5 x 1 cm. Do paprikové směsi vlijte zbytek hovězího vývaru a 1 l vývaru z drštěk. Nakonec přihoďte i nakrájené maso
- Pokud jste dršťky scedili moc brzy, nyní máte možnost ještě je dovařit. Přidejte jíšku a nechte polévku asi 10 minut bublat. Dochuťte majoránkou a můžete servírovat.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.