Lze techniky vaření přenést i na nádobí? Odpověď hledá mladý designér ve svých produktech, které ukáže na pop-upu s Ambiente

26. srpna 2024
Foto: Jan Kolář
Během výstavy diplomových prací pražské UMPRUM představil Ivo Jedlička svůj projekt Cooking The Craft, který odráží techniky přípravy pokrmů. Unikátní kolekce nádobí vznikla v propojení s centrem vzdělávání a inovací UM od Ambiente. Práce na projektu ale diplomovou prací nekončí – hlavní část se odehraje na konci září, kdy s kreativním šéfkuchařem Ambiente Františkem Skopcem připraví společný pop-up.

Cooking The Craft

Ochutnejte unikátní propojení umění a gastronomie. Šest chodů, šest designů, deset lidí, tři večery. Ve dnech 20. - 22. září vás zveme na komorní pop-up kreativního šéfkuchaře Ambiente Františka Skopce a mladého designéra Iva Jedličky. Projekt s názvem Cooking the craft vychází z diplomové práce Iva, kterou zakončil své studium na UMPRUM. Nechal se inspirovat kuchařskými technikami a zkušenostmi, které získal při vaření v UMu. Vznikla tak unikátní kolekce nádobí, kterou doplní i pokrmy vytvořené na míru jednotlivých designů.
Koupit vstupenky

Projekt s názvem Cooking the craft vychází z diplomové práce mladého designéra Iva Jedličky na pražské UMPRUM, který se nechal inspirovat kuchařskými technikami. Najít cestu k finálním produktům mu pomohlo spojení sil s kreativním šéfkuchařem Ambiente Františkem Skopcem a také zkušenost v kuchyni. Vznikla tak unikátní kolekce nádobí o šesti designech.

"Smyslem studia na UMPRUM je provést studující jednotlivými uměleckými obory, přiblížit jim nejen základy a historický kontext řemesla, které budou ve své praxi dále rozvíjet, ale také je motivovat k tomu, aby nalézali vlastní cestu a sledovali okolní svět se schopností naslouchat, kriticky přemýšlet a spolupracovat v mezioborových týmech. Diplomový projekt Iva Jedličky z Ateliéru produktového designu je příkladem právě takové spolupráce pod záštitou kreativní laboratoře UMlab. Plánovaný popup i celý navazující projekt Cooking the Craft  představuje jednu z možných cest, kterou se naši absolventi po ukončení školy vydávají. Moc si oboustranné spolupráce vážíme,” doplňuje Ida Chuchlíková, prorektorka UMPRUM.

View post on Instagram
 

Ivo v průběhu tvorby oslovil Františka Skopce, jehož zázemím je centrum inovací UM. Na základě společných debat vznikl i nápad na zapojení se do kuchařského týmu. Během příprav pop-upu Zkouška sirén měl Ivo možnost nahlédnou více pod pokličku kuchařských procesů. „Většina nápadů na výběr přetransformovaných technik vznikla právě na Zkoušce sirén, kde jsme společně vařili,“ doplňuje Ivo.

Ve dnech 20.-22. září pak společně vzdají hold oběma řemeslům prostřednictvím komorního pop-upu. Šest chodů, šest designů, deset lidí, tři večery. Taková je představa o pop-upu, který proběhne v prostorách Technologického centra UMPRUM Mikulandská. Přípravu jídel zaštítí František Skopec na míru jednotlivých designů.

„Menu jsme vymysleli vegetariánské, protože Ivo je vegetarián. Jídla mají zrcadlit postupy výroby talířů a jejich vizualitu – obě věci se vzájemně inspirují,“ vysvětluje František. „Pro mě není ani tak důležité spojení s uměním, jako spíš spojení s mladými lidmi, kteří se nebojí tvořit a věnují se nějakému řemeslu. Je důležité sledovat, jak uvažují a přicházejí s novými a neotřelými nápady,“ uzavírá.

Inspirace řemesly

Při tvorbě nádobí se Ivo zaměřil na trojobal, laminované těsto, tortilly, bonbónek, crème brûlée, lité sklo a také stůl. Stejně jako se u vaření pracuje s kombinací surovin, i nádobí vzniklo většinou spojení několika materiálů. Talířky inspirované laminovaným těstem vznikly proložením plátů hlíny (těsta) s polotransparentní glazurou (máslem).

Sklenice evokující kroucené bonbónky zase získaly na autenticitě díky prášku sody, která vytvoří ve skle bublinky. „V procesu experimentu jsem zkoušel všelicos, od vykrajování sušenek z hlíny, po šlehání porcelánu s vajíčkovým bílkem, který zplesnivěl a skončil v koši. Často docházelo k tomu, že talíře nedržely, sypaly se nebo  praskaly v peci, jsem proto rád že se povedlo poladit postup výroby tak, aby se z experimentálních struktur dalo jíst,“ popisuje Ivo.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.