Brasileiro Slovanský dům slaví 20 let: Jak šel čas s churrascerií v centru Prahy?

20. srpna 2024
Foto: Archiv Ambiente
V roce 2003 v Praze otevřela první restaurace zaměřená na churrasco rodízio. Brzy se ukázalo, že si Češi brazilskou restauraci s konceptem „sněz, co zmůžeš“ oblíbili natolik, že je přímo nutné otevřít další. Tak vzniklo Brasileiro Slovanský dům, které letos slaví dvacáté narozeniny. Připomeňte si zlomové okamžiky z historie „Slováče“ a přečtěte si zajímavosti o týmu, který připravuje a servíruje to nejlepší, co brazilská kuchyně nabízí.

Brazilská restaurace s tepem velkoměsta

Maso z grilu na dřevěné uhlí, brazilské sushi nebo výběr ze salátového baru si užijete tradiční formou sněz, co zmůžeš. Na oběd i večer. Zastavte se v centru města! Maso připravujeme na otevřeném ohni napíchnuté na špíz tradičním jihoamerickým způsobem „churrasco”. Co všechno na vás čeká v Brasileiru ve Slovanském domě?
Objevte Brasileiro

Impulsem ke vzniku Brasileira Slovanský dům byla rezervační kniha odmítnutých hostů v Brasileiru U Zelené žáby se jmény všech těch, na které nezbyl volný stůl. Když byla kniha popsaná, vyplynulo z toho jediné: že by se dala zaplnit ještě jedna restaurace. A tak se v roce 2004 podepsala nájemní smlouva ve Slovanském domě.

Stejný koncept si vzal na starost generální manažer Michal Chovanec, a poprvé se tak odloučil od svého dlouholetého parťáka a šéfa provozu (nynějšího generálního manažera) v Brasileiru U Zelené žáby Radka Macury.

Cesty za inspirací

Brasileiro má již od otevření stálou nabídku, která zůstává neměnná, až na pár sezonních specialit. To ale neznamená, že není třeba ji vylepšovat. Restaurace je živý organismus a je důležité neustrnout na místě. Tomu napomáhají pravidelné inspirační cesty do Brazílie. Naposledy byli kolegové z obou podniků v São Paolu v roce 2018. Hlavní motivací bylo zjistit, jak dostat do restaurace oheň, a dodat tak masu nový chuťový rozměr.

View post on Instagram
 

Po návratu se začalo pracovat na faceliftu – a po něm už se tu maso negriluje jinak než na ohni. Změny, které to přineslo, daly zabrat hlavně obsluze. Cílem bylo zúžit a zároveň zkvalitnit nabídku, a proto z menu zmizela řada položek, na které byli stálí hosté zvyklí. Bylo tedy třeba trpělivě jim vysvětlovat co a jak a proč. Po čase se ale vše usadilo a potvrdilo se, že facelift byl krok správným směrem.

Líheň talentů v Celetné

Generální manažer Michal Chovanec i šéfkuchař Karel Brigant šéfují „Slováči“ už od otevření. Oba pocházejí z legendárního týmu, který kdysi rozjížděl restauraci Pasta Fresca v Celetné ulici. Z tehdejší party vzešlo několik manažerů i šéfkuchařů, kteří v Ambiente zůstali dodnes.

Šéfkuchař Karel Brigant v Celetné coby sedmnáctiletý začínal jako pomocná síla v kuchyni a kromě jiného se tam seznámil s Martinem Matysem, nynějším šéfkuchařem Brasileira U Zelené žáby. Postupně se vypracoval na zástupce šéfkuchaře, až jednoho dne přišla nabídka vést tým kuchařů v novém Brasileiru.

„Pracovat v Brasileiru je prestiž – vždycky, když někomu řeknu, že vařím v brazilské restauraci, zaujme ho to. Je to jedinečný koncept, baví mě rozmanitost a pestrost práce. Každý den se tu děje něco jiného, nikdy se nenudíme. Navíc jsme s Radkem Macurou, Máriem Matysem a Michalem Chovancem skvělí kamarádi už od časů Celetné. Jsem tu prostě rád,“ říká i po tolika letech od srdce Karel Brigant.

View post on Instagram
 

Tváře z celého světa

Tým „Slováče“ byl od začátku multikulturní – tvoří ho nejen Brazilci, ale taky Španělé, Slováci, a najdete tady dokonce jednoho Syřana. Přestože by tedy všichni měli mít angličtinu v malíčku, nevyhnuly se jim přešlapy v anglických popiscích na salátovém baru. Možná si někteří z hostů dodnes pamatují legendární „beef language“ nebo „krevets“.

K nedorozuměním spojeným se „zmatením jazyků“ docházelo v začátcích sem tam i mezi zaměstnanci. V průběhu let se však tým sžil natolik, že Brazilci dnes už rozumějí a mluví česky bez větších zádrhelů a Češi zase zvládají základy portugalštiny.

„Slováč“ je v rámci skupiny Ambiente proslulý také svými sportovními úspěchy. Pracují tady jedni z nejlepších capoeiristů v Čechách, kteří se pravidelně účastní i mistrovství světa – Marcus Mathias Maciel a Mestre Sazuki. Ten si dokonce v Praze otevřel školu capoeiry Candeias, kde můžou s tímto ikonickým brazilským sportem začít už i děti, a tematické workshopy vede po celém světě. Neodmyslitelnou součástí života je sport i pro generálního manažera Michala Chovance, šestinásobného Ironmana.

Podívejte se do galerie, jak to u nás vypadalo tehdy a dnes:

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.