Café Savoy se před 20 lety stalo první českou restaurací Ambiente. Znáte jejich ikonická jídla?

Café Savoy

Stůl si rezervujte online nebo telefonicky. Obsloužíme vás také ve výdejním okénku nebo na savoydomu.cz, kde si můžete objednat snídani, hlavní jídlo i dezerty až domů.
Restaurace s kavárnou na pražském Újezdě poprvé otevřela 17. listopadu 2004 ve zkušebním provozu. Začátkem roku 2005 pak otevřela naplno. Už od první chvíle se vědělo, že na stoly hostů poputují jídla z české, vídeňské i francouzské kuchyně – tak, jak tomu bývalo v 19. století a za první republiky.
„V prostoru byla dříve drahá rybí restaurace. Začali jsme proto pátrat po původu a identitě Café Savoy. Vařili jsme vídeňskou kuchyni i několik francouzských jídel. Do jídelníčku jsme však pozvolna přimíchali i českou kuchyni. Ukázalo se, že když jsme ji dali vedle jídel, u kterých zákazníci akceptovali vyšší cenu, a udělali jsme ji stejně dobře, přijali vyšší cenu i u českých jídel. Svíčkovou jsme tehdy prodávali za 280 korun, což bylo nemyslitelné. To byl pro nás průlom a nakoplo nás to v přemýšlení, že si otevřeme čistě český podnik. A tak vznikla myšlenka na La Degustation Bohême Bourgeoise,“ vzpomínal Tomáš Karpíšek v říjnovém rozhovoru pro Deník N.
Tomáš Karpíšek a tehdejší kreativní šéfkuchař Oldřich Sahajdák přidali do nabídky Savoye vývar s knedlíčky, kachnu se zelím a smažený řízek s bramborovým salátem. Nedělní klasiky se vařily s hrdostí a současně s obavou, co tomu řekne český host. Obava se rozpustila jako pára nad hrncem – se svíčkovou omáčkou. Tržby ukázaly, že poctivě uvařená česká jídla už zase sklízejí potlesk.
Možná si říkáte, čím je český třeba tatarák (celým názvem tatarský biftek) nebo Wiener Schnitzel. Odpověď nabídl v podcastu Co dům dal Martin Franc, historik z Masarykova ústavu a archivu Akademie věd: „V první polovině 19. století neexistovala oddělená česká a rakouská kuchyně. Jednalo se o gastronomicky propojený prostor,“ vysvětluje.
Kdo v Savoyi už někdy byl, dobře ví, že překročením prahu se vydává z rušných ulic Prahy do zlatých dvacátých let, k nimž odkazují nejen uniformy zaměstnanců, ale také interiér, servis a samozřejmě menu. A o kterých jídlech je řeč?
Telecí řízek
Extra tenký plátek telecího masa smažený v přepuštěném másle je ikona jídelního lístku už 20 let. Jeden čas se řízek podával ještě se smaženým brzlíkem. Kdo z vás si pamatuje? Wiener Schnitzel, česky telecí řízek, si můžete připravit i doma.
Savoy vs. Parisian
Tatarák Parisian je oblíbený jako hlavní jídlo, zatímco tatarák Savoy s topinkami se podává coby předkrm. Připadá vám, že dva tataráky na menu jsou zbytečnost? Pokusy tataráku Parisian vystrnadit ten tradiční hovězí se u stálých hostů nesetkaly s porozuměním, a proto se po krátké pauze musel „konkurent“ na menu vrátit.
Karotkový restaurant
Tohle malé, ale syté jídlo má Savoy na lístku jako jediná restaurace v Ambiente. Po vyřazení z menu hosté láteřili a volali po jeho návratu. Po třech letech se jim to povedlo a další pokusy zrušit restaurant už asi Savoy podnikat nebude. Na Nový rok pak hosty čeká i čočkový restaurant.
Lanýžové hranolky
Novinka, která se na lístek dostala v době covidu, se dočkala nebývalé obliby. Řekněte sami, umíte si Savoy bez hranolek sypaných lanýžem a v doprovodu lanýžové majonézy dnes vůbec představit?
Ovocné knedlíky
Knedlíky plněné sezonním ovocem prošly obměnou zhruba před dvěma lety, kdy je kuchaři začali dělat z řemeslné mouky. Díky tomu mají knedlíky tmavší barvu. Hosté je však nadále milují a dopřávají si je po celý rok.
Dort Savoy
Legendární čokoládový dort plněný višněmi a černým rybízem a potažený mandlovým marcipánem vymyslel před mnoha lety cukrář Lukáš Pohl. Receptura inspirovaná receptem i zahrádkou jeho babičky zůstává stejná celých 20 let.
Mezi ikony lístku patří i šneci. Jak zmiňuje historik Martin Franc, dříve patřily ke specialitám měšťanské kuchyně. „Šneci byli velmi oblíbení už v 19. století, byli vnímáni jako jakási staropražská specialita,“ doplňuje. Kdo si na tuhle delikatesu nepotrpí, zato miluje plody moře, u toho zabodují ústřice nebo třeba lososový kaviár.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.