facebook
instagram

Nedělní oběd pro milovníky masa: Vysoká roštěná pečená v celku

26. prosince 2019
Foto: Honza Zima
Stařený prime rib v celku je luxusní záležitost pro masové fajnšmekry. Přitom potřebujete jenom maso, teploměr a pár surovin. Ukážeme vám, jak na to – krok za krokem!

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je chrámem pro všechny, kteří touží po kvalitním masu ze zvířat tuzemských chovatelů. A pokud nemůžete do prodejny v Dlouhé ulici, nakupte na e-shopu Naše maso.
Nakoupím online!

Příprava: 30 minut Pečení: 4–5 hodin Na 4 porce potřebujete:

1½ kg vysokého roštěnce v celku (pokud objednáváte na webu, dejte do košíku dva až tři steaky a do poznámky napište, že si přejete maso doručit v celku) 2 lžíce plnotučné hořčice 2 snítky rozmarýnu nebo tymiánu sůl čerstvě mletý pepř

Tip: Maso si kupte v e-shopu nebo dopředu objednejte v řeznictví a poproste řezníky, ať vám ho vyvážou, aby drželo tvar. Tuku na povrchu se nelekejte – maso díky němu zůstane krásně šťavnaté.

  1. Maso ze všech stran osolte a opepřete. Nešetřete a koření do roštěnce pořádně vmasírujte.
  2. Rovnoměrně potřete hořčicí a za provázky zastrčte snítky bylinek. Nebo je nasekejte a rovnou přimíchejte do hořčice.
  3. Ochucené maso nechte několik hodin odležet při pokojové teplotě –  klidně přes noc.
  4. Předehřejte si troubu na 80 °C. Mezitím maso ze všech stran zprudka opečte na pánvi nebo na grilu.
  5. Roštěnec položte na mřížku do vyhřáté trouby a ještě pod něj dejte plech, do kterého bude při pečení odkapávat tuk.
  6. Maso je hotové, když má v jádru 56 °C – trvá to 4–5 hodin. Teploměr zapichujte do stejného místa, aby neunikalo zbytečně moc šťávy. Hotový roštěnec vyndejte z trouby a nechte 10–15 minut odpočívat. 
  7. Nakrájejte na jednotlivé steaky, anebo seřízněte kost a pokrájejte maso na kostičky. Na kosti ale nezapomeňte a okousejte je místo dezertu!
ambiLogo

Kam na nákup?

Suroviny na tehle recept koupíte v Našem mase v Dlouhé ulici 39 nebo v řeznictví v Kantýně v ulici Politických vězňů 5, obojí v Praze 1. Anebo nakupujte online.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme