Nedělní oběd pro milovníky masa: Vysoká roštěná pečená v celku
Stařený prime rib v celku je luxusní záležitost pro masové fajnšmekry. Přitom potřebujete jenom maso, teploměr a pár surovin. Ukážeme vám, jak na to – krok za krokem!
Příprava: 30 minut Pečení: 4–5 hodin Na 4 porce potřebujete:
1½ kg vysokého roštěnce v celku (pokud objednáváte na webu, dejte do košíku dva až tři steaky a do poznámky napište, že si přejete maso doručit v celku) 2 lžíce plnotučné hořčice 2 snítky rozmarýnu nebo tymiánu sůl čerstvě mletý pepř
Tip: Maso si kupte v e-shopu nebo dopředu objednejte v řeznictví a poproste řezníky, ať vám ho vyvážou, aby drželo tvar. Tuku na povrchu se nelekejte – maso díky němu zůstane krásně šťavnaté.
- Maso ze všech stran osolte a opepřete. Nešetřete a koření do roštěnce pořádně vmasírujte.
- Rovnoměrně potřete hořčicí a za provázky zastrčte snítky bylinek. Nebo je nasekejte a rovnou přimíchejte do hořčice.
- Ochucené maso nechte několik hodin odležet při pokojové teplotě – klidně přes noc.
- Předehřejte si troubu na 80 °C. Mezitím maso ze všech stran zprudka opečte na pánvi nebo na grilu.
- Roštěnec položte na mřížku do vyhřáté trouby a ještě pod něj dejte plech, do kterého bude při pečení odkapávat tuk.
- Maso je hotové, když má v jádru 56 °C – trvá to 4–5 hodin. Teploměr zapichujte do stejného místa, aby neunikalo zbytečně moc šťávy. Hotový roštěnec vyndejte z trouby a nechte 10–15 minut odpočívat.
- Nakrájejte na jednotlivé steaky, anebo seřízněte kost a pokrájejte maso na kostičky. Na kosti ale nezapomeňte a okousejte je místo dezertu!
Kam na nákup?
Suroviny na tehle recept koupíte v Našem mase v Dlouhé ulici 39 nebo v řeznictví v Kantýně v ulici Politických vězňů 5, obojí v Praze 1. Anebo nakupujte online.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.