Nádobí De Luxe – jak se tvoří design na míru degustační večeři?

6. září 2023
Foto: Elena Janota (Ones Concept)
V polovině srpna proběhl na Letné neopakovatelný pop-up kreativních šéfkuchařů Ambiente. Večerní atmosféru v budově Expo 58 dokresloval český design, o který se postaraly Elena Janota a Michaela Juřenčáková z pražského ONES Concept Design Store. A výsledek?

Půl na půl

Chcete vědět, co vznikne, když se spojí zahraniční zkušenosti Kristíny Nemčkové s kulinářským uměním šéfkuchaře Martina Štangla ? Pak si v kalendáři podtrhněte datum 27. a 28. září, kdy v degustační restauraci Štangl proběhne pop-up Půl na půl. Těšte se na šest chodů z lokálních sezónních surovin, které budou připraveny michelinskými technikami.
Koupit lístky

Pop-up De Luxe vrátil hosty do minulosti – do stejnojmenné československé restaurace, která bodovala na světové výstavě Expo 58. Degustační večeře kreativních šéfkuchařů Ambiente oživila jídla, která tehdy navozovala pocit luxusu. Podobné linky se držely i spolumajitelky ONES Conceptu, když s návrháři vymýšlely talíře, misky a hrnky na servis třináctichodového menu a z poliček svého malostranského showroomu vybíraly vázy, svítidla a kusy nábytku – na míru pop-upu.

Ačkoliv na první pohled servis ani nábytek 50. léta nijak zvlášť nepřipomíná, materiál, se kterým designéři pracovali, k těm časům odkazuje. „Ať už byla ta doba jakákoli, tenkrát byl porcelán lokální, jelikož Česko oplývalo porcelánkami. Tomu jsme se přiblížili dnešním moderním designem od českých tvůrců,“ spojuje souvislosti Elena. Všechny kousky vybíraly s kolegyní Michaelou – tak, aby výrazný design nepřebil kuchařskou tvorbu, protože o tu šlo především.

View post on Instagram
 

Z terasy ke stolu

První tři chody z rukou šéfkuchařů Františka Skopce, Jirky Horáka, Tomáše Valkoviče a dalších kuchařů se podávaly na terase letenského Expa 58. Sedělo se na venkovním nábytku české značky Todus, konkrétně na kovových křeslech edice Starling, a jídlo se pokládalo na konferenční stolky ze stejné řady. „Vedle špičkového designu Todus jsme si během druhého večera pop-upu ověřili i prvotřídní vlastnosti venkovního nábytku. Deset minut po letní bouřce byla všechna křesla opět suchá a mohli jsme pokračovat v servírování úvodních chodů na terase,“ směje se Michaela.

S výhledem na Vltavu si hosté vychutnali vývar germini, a to na perleťovém porcelánovém podtácku od Studia Mindset. Následující tousty s kaviárem putovaly ke stolům na mramorové dlažební kostce – Eleně s Michaelou se podařilo pro pop-up získat několik desítek mramorových dlažebních kostek, po jakých denně kráčejí statisíce Pražanů. Kousek Prahy si pak každý z hostů odnesl domů jako památku. „Krásně poslouží k servírování domácího amuse bouche nebo třeba na odložení šperků,“ navrhuje Michaela možná uplatnění.

Poslední venkovní chod se jedl z rustikálních porcelánových šálků na espresso z kolekce Stone Age Studia P3L1. Naplněné byly zrnky pohanky, do které se ladně zabořily kornoutky s paštikou.

Co chod, to designový kousek

„Mým oblíbeným kouskem, na který jsem hrdá, je oranžová miska od Studia Mindset. Vypadá ještě líp, než jsem očekávala,“ raduje se Elena z nádobí, na kterém kuchaři servírovali máslo berci. K němu se pároval čerstvě upečený rohlík – na křehkém podtácku s mramorovým efektem též od Studia Mindset. To vyrobilo i jednoduché krémově bílé šálky na račí polévku.

Candát po mělnicku se zaléval omáčkou na talíři z mačkaného porcelánu z tradiční karlovarské porcelánky G. Benedikt 1882, zatímco na sedmý chod – plzeňský karbonát – znovu posloužil mramorovaný podtácek od Studia Mindset, tentokrát v menší velikosti.

„Velkou výzvou se v průběhu výroby stal avokádo talíř od Mindsetu – krystaly, které se během výpeku mají postarat o zbarvení talíře, totiž začaly praskat,“ popisuje Elena nečekanou komplikaci. Na několikátý pokus se však výpek vydařil a kuchaři na tyto talíře dle plánu servírovali vejce skobelev.

Do vintage skleněných pohárků rozlévali hráškový krém, do misek od Studia Mindset se vydával tomat plněný šunkou. Vintage porcelánové talíře, z jakých se kdysi jídávaly sváteční nedělní obědy, zaplnilo ragú v mušli. Některé z nich zapůjčila generální manažerka UMu Jana Slabá, která je zdědila po babičce.

U dezertů nominovaly Elena s Michaelou opět Studio Mindset. „Na závěr jsme navrhly některé kousky, které byly našimi favority, ale hlavně slušely sladkým chodům,“ doplňuje Michaela. Pro francouzský dezert krém karamel – v 50. letech zvlášť oblíbený – byl vybrán krystaly zbarvený talíř, který dostal název Avocado, šodó zase vyniklo na oranžové misce.

Plánování, přípravy a tvorba ve spolupráci s designéry trvaly více než půl roku. Tvořilo se kousek po kousku, a tak jsme si výsledek neuměly představit úplně do detailu – ale když jsme v ten večer usedly ke stolu, rozhlédly jsme se a viděly, že všechno do sebe krásně zapadá. Měly jsme velkou radost,“ říká Elena a Michaela přitakává.

View post on Instagram
 

Sklo, dřevo a světlo

Kromě nádobí se řešil také nábytek v interiéru. Hosté se usazovali na dobové funkcionalistické – dnes už vintage – židle z kovu a bílé kůže. V minimalistickém stylu doladily Elena s Míšou i stolní dekor – základem byla váza Bandaska od studia Dechem. Z rukou holešovických sklářů pocházela také svítidla Tropos a multifunkční svítící vázy, které doplnily asymetrické kousky od designérky Mila Zila alias Ludmily Žilkové nebo váza Naše květena: Tulipány od Kláry Šumové a Michala Bačáka pro Křehký.

Mezi sklo, porcelán a kousky kovu se podařilo zakomponovat i dřevo – knihovnu Hektor z českého truhlářského studia Karlen a servírovací prkénko Denko od slovenského výrobce Javorina.

Vůně přenáší vzpomínky

Prostor pavilonu byl onoho večera provoněný interiérovou vůní, kterou pro událost namíchali parfuméři z Perfumed Prague. Dvoudenní restaurací se proto kromě vůní z kuchyně nesly také tóny dubu, modřínu, lípy, jasanu, vína a černého rybízu. A protože vzpomínky se často vážou právě na čichové vjemy, odnesli si hosté domů i difuzéry, které jim budou gastronomický zážitek z Letné nevtíravě připomínat.

Zmíněné designové kousky jsou k prodeji na e-shopu ONES Concept nebo přímo v butiku na Újezdě. Zatímco venkovní nábytek, vázy, svítidla i knihovna patří do běžného portfolia uvedených tvůrců, nádobí bylo navrženo a vyrobeno speciálně pro De Luxe, takže si pořídíte unikát!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.