Nechce se vám péct cukroví? Připravte si nepečená vosí hnízda s vaječným likérem
Včelí úly, nebo vosí hnízda?
Pravdu mají oba tábory a žádný velký rozdíl v tom nehledejte. Na Moravě údajně převažují úly, v Česku se zase pečou spíš vosí hnízda. Záleží jen na vás, jakou formičku na tohle nepečené cukroví pořídíte. Ta na včelí úly je baňatější a bývá na ní zobrazená včelka. Forma na vosí hnízda má špičatější tvar.
Kde se vzaly?
Přesný původ včelích úlů není znám, historie cukroví se zvířecími motivy však sahá až do 9. století, tedy do dob před příchodem křesťanů. Pohané místo Vánoc slavili slunovrat a pečené sušenky s motivy zvířat údajně chránily domov před zlými duchy. Druhou, prozaičtější možností je, že úly vznikly a přetrvaly až dodnes díky své praktičnosti. Stačí smíchat a slepit pár ingrediencí, a vděčná sladkost je na stole – a z táců s cukrovím mnohdy mizí jako první.
Recept
Na piškoty (pokud si chcete upéct vlastní):
- 2 farmářská vejce
- 75 g cukru krupice
- 65 g hladké mouky
- 10 g kukuřičného škrobu
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte do mixéru a zpěňte při střední rychlosti (trvá to asi 3 minuty).
- Zvyšte obrátky na maximum a postupně přisypávejte cukr krupici. Směs vyšlehejte do tuhého, ale krémového sněhu.
- Stěrkou řádně vmíchejte žloutky a mouku smíchanou se škrobem.
- Těstem naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou. Na plech vyložený pečicím papírem nanášejte budoucí piškoty.
- Posypte je moučkovým cukrem a pečte 8–12 minut. Piškoty by měly být jemně zlatavé.
Na včelí úly:
- 250 g piškotů
- 400 g moučkového cukru
- 2 vrchovaté lžíce kakaa + ½ další
- 150 g změklého másla
- 5 lžic rumu
- 5 lžic mléka
- 100 ml oblíbeného likéru
- moučkový cukr na poprášení (nemusí být)
Postup:
- Piškoty rozmixujte na prach a smíchejte s cukrem a kakaem.
- V jiné míse si na vodní lázni rozpusťte máslo a přidejte k němu rum i mléko. Následně přisypte suchou směs.
- Spojte do koule a nechte těsto hodinu odležet v lednici.
- Kuličkami těsta postupně plňte formičky na vosí hnízda. Vařečkou protlačte díru, naplňte úl likérem a zavřete piškotem – řádně ho přimáčkněte k úlu, aby se obsah nevylil.
- Před servírováním můžete cukroví poprášit moučkovým cukrem. V chladu a suchu vydrží úly až měsíc.
Tipy navíc:
Piškoty v těstě můžou zastoupit máslové sušenky, případně část piškotů nahraďte mletými ořechy (loupanými mandlemi, lískovými nebo vlašskými ořechy), dodají těstu zajímavější strukturu.
Jako náplň do hnízd poslouží domácí likér, vaječňák, karamelový likér, likér Věneček z cukrárny Myšák nebo baileys.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.