facebook
instagram

Nechce se vám péct cukroví? Připravte si nepečená vosí hnízda s vaječným likérem

6. prosince 2024
Foto: Archiv Ambiente
Stačí vám pár základních ingrediencí a kapka rumu. Připravujte je ideálně dva týdny před svátky, aby úly stihly zkřehnout, ale zároveň neztvrdly.

Vařte jako profíci!

Naučte se vybrat a připravit maso, péct chleba, krájet nebo dochucovat. Zkušení odborníci vám předají spoustu cenných rad, osvědčených tipů i tajných triků.
Přihlašujte se tady.

Včelí úly, nebo vosí hnízda?

Pravdu mají oba tábory a žádný velký rozdíl v tom nehledejte. Na Moravě údajně převažují úly, v Česku se zase pečou spíš vosí hnízda. Záleží jen na vás, jakou formičku na tohle nepečené cukroví pořídíte. Ta na včelí úly je baňatější a bývá na ní zobrazená včelka. Forma na vosí hnízda má špičatější tvar.  

Kde se vzaly? 

Přesný původ včelích úlů není znám, historie cukroví se zvířecími motivy však sahá až do 9. století, tedy do dob před příchodem křesťanů. Pohané místo Vánoc slavili slunovrat a pečené sušenky s motivy zvířat údajně chránily domov před zlými duchy. Druhou, prozaičtější možností je, že úly vznikly a přetrvaly až dodnes díky své praktičnosti. Stačí smíchat a slepit pár ingrediencí, a vděčná sladkost je na stole – a z táců s cukrovím mnohdy mizí jako první. 

Recept

Na piškoty (pokud si chcete upéct vlastní):

  • 2 farmářská vejce
  • 75 g cukru krupice
  • 65 g hladké mouky
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C. Oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte do mixéru a zpěňte při střední rychlosti (trvá to asi 3 minuty). 
  2. Zvyšte obrátky na maximum a postupně přisypávejte cukr krupici. Směs vyšlehejte do tuhého, ale krémového sněhu. 
  3. Stěrkou řádně vmíchejte žloutky a mouku smíchanou se škrobem. 
  4. Těstem naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou. Na plech vyložený pečicím papírem nanášejte budoucí piškoty.
  5. Posypte je moučkovým cukrem a pečte 8–12 minut. Piškoty by měly být jemně zlatavé. 

Na včelí úly: 

  • 250 g piškotů
  • 400 g moučkového cukru
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa + ½ další
  • 150 g změklého másla 
  • 5 lžic rumu
  • 5 lžic mléka
  • 100 ml oblíbeného likéru 
  • moučkový cukr na poprášení (nemusí být)
View post on Instagram
 

Postup:

  1. Piškoty rozmixujte na prach a smíchejte s cukrem a kakaem. 
  2. V jiné míse si na vodní lázni rozpusťte máslo a přidejte k němu rum i mléko. Následně přisypte suchou směs. 
  3. Spojte do koule a nechte těsto hodinu odležet v lednici. 
  4. Kuličkami těsta postupně plňte formičky na vosí hnízda. Vařečkou protlačte díru, naplňte úl likérem a zavřete piškotem – řádně ho přimáčkněte k úlu, aby se obsah nevylil.  
  5. Před servírováním můžete cukroví poprášit moučkovým cukrem. V chladu a suchu vydrží úly až měsíc.

Tipy navíc: 


Piškoty v těstě můžou zastoupit máslové sušenky, případně část piškotů nahraďte mletými ořechy (loupanými mandlemi, lískovými nebo vlašskými ořechy), dodají těstu zajímavější strukturu.

Jako náplň do hnízd poslouží domácí likér, vaječňák, karamelový likér, likér Věneček z cukrárny Myšák nebo baileys.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme