Vánočka podle receptu Lukáše Pohla z cukrárny Myšák
Žádné vánoční svátky se neobejdou bez vůně vánočky. Můžete ji jen tak trhat ještě teplou, nakrájet si ji na plátky a namazat máslem a marmeládou, nebo z ní udělat snídaňový french toast. Zkuste tu z Myšáka.
Suroviny:
- 350 g hladké mouky
- špetka soli
- 80 g cukru krupice
- 2 vejce
- 70 ml mléka
- nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče a jednoho citronu
- semínka vyškrábnutá ze ¼ vanilkového lusku
- 32 g droždí
- 100 g másla, z lednice
- 75 g rozinek
- 30 g mandlí Avola
Postup:
- Mouku, sůl, cukr, vejce, mléko, pomerančovou a citronovou kůru, vanilku a droždí dejte do mísy nebo kuchyňského robotu a pomocí háku zapracujte na 1. rychlostní stupeň. Trvá to asi 15 minut.
- Přidejte studené kostky másla a pusťte robot na dalších 10 minut.
- Nechte těsto 15 minut odpočinout.
- Přisypte rozinky a ručně je do těsta zabalte.
- Těsto rozdělte na šest dílů a vytvořte bochánky. Přikryjte fólií a nechte 15 minut odpočinout.
- Vyválejte šest stejných válečků a upleťte vánočku.
- Nechte vánočku kynout zhruba 2-3 hodiny na teplém místě pod čistou a suchou utěrkou – měla by viditelně zvětšit svůj objem.
- Po nakynutí ji potřete rozšlehaným vejcem, posypejte nasekanými mandlemi a pečte 45 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.