facebook
instagram

Vánočka podle receptu Lukáše Pohla z cukrárny Myšák

25. listopadu 2024
Foto: Jakub Zeman
Žádné vánoční svátky se neobejdou bez vůně vánočky. Můžete ji jen tak trhat ještě teplou, nakrájet si ji na plátky a namazat máslem a marmeládou, nebo z ní udělat snídaňový french toast. Zkuste tu z Myšáka.

Česká cukrárna v srdci Prahy

Vítejte v cukrářské dílně Lukáše Pohla a jeho týmu. Zákusky děláme na dvě sousta, abychom vám dali ochutnat víc druhů. Baristé vám k nim připraví výběrovou kávu a pekaři přibalí čerstvé pečivo.
Vyberte si

Suroviny:

  • 350 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 80 g cukru krupice 
  • 2 vejce 
  • 70 ml mléka 
  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče a jednoho citronu
  • semínka vyškrábnutá ze ¼ vanilkového lusku 
  • 32 g droždí
  • 100 g másla, z lednice
  • 75 g rozinek
  • 30 g mandlí Avola 

Postup: 

  1. Mouku, sůl, cukr, vejce, mléko, pomerančovou a citronovou kůru, vanilku a droždí dejte do mísy nebo kuchyňského robotu a pomocí háku zapracujte na 1. rychlostní stupeň. Trvá to asi 15 minut. 
  2. Přidejte studené kostky másla a pusťte robot na dalších 10 minut.
  3. Nechte těsto 15 minut odpočinout.
  4. Přisypte rozinky a ručně je do těsta zabalte. 
  5. Těsto rozdělte na šest dílů a vytvořte bochánky. Přikryjte fólií a nechte 15 minut odpočinout.
  6. Vyválejte šest stejných válečků a upleťte vánočku. 
  7. View post on Instagram
     
  8. Nechte vánočku kynout zhruba 2-3 hodiny na teplém místě pod čistou a suchou utěrkou – měla by viditelně zvětšit svůj objem. 
  9. Po nakynutí ji potřete rozšlehaným vejcem, posypejte nasekanými mandlemi a pečte 45 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme