facebook
instagram

Pracovitost, oddanost a láska k holanďáku! Manažer Jirka Skall vs šéfkuchař Martin Štengl

26. října 2023
Foto: Aleš Král
Co dalšího spojuje šéfkuchaře Martina Štengla a generálního manažera Jirku Skalla, kteří spolu už nějaký ten pátek pečou v Lokále Nad Stromovkou? A proč do své hospody nikdy nevolají opraváře?

Jak jste se potkali?
Jirka: To si už nepamatuju, je to pět let.

Martin: Já vím! Šel jsem tenkrát na pohovor do Savoye, ale dozvěděl jsem se od bývalého šéfkuchaře Stromovky Pavla Blažka, že někoho hledají. Tak mě Jirka ukecal a jsem tady.

Sedli jste si hned, nebo to trvalo?
J.: Sedlo to hned, byla to láska na první pohled. Kdyby to nesedlo, tak už tady není.

M.: Možnost utéct ani nebyla. Bylo nás tak málo, že bych se styděl.

Co na sobě vzájemně nesnesete, a čeho si na tom druhém naopak ceníte?
J.: Martin je pracovitej, spolehlivej, obětavej, má smysl pro pořádek… Zkrátka má všechny vlastnosti, co mám já. (smích) Překonali jsme spolu spoustu úskalí, protože nám jde o stejnou věc. Nejsme mladý střeva a cítíme, že Lokál Nad Stromovkou je výzva, na kterou se nechceme vykašlat. Samozřejmě je mezi námi řevnivost plac-kuchyň. Martin bývá paličatý. Musel jsem najít způsob, jak mu určité věci prezentovat.

M.: Občas se chytneme. Často totiž myslíme tu samou věc, ale nepochopíme se.

J.: Taky je Martin neskutečně zručný, spraví všechno od kliky u záchodu až po střechu nad hospodou.

M.: Kdysi jsem totiž opravoval auta. Zručnost se mi hodí i v kuchyni. Všechno jde líp, když si člověk umí věci sám opravit.

J.: Jo a jedna velká vada – nemůžu ho donutit sportovat. (smích) Ale aspoň se naučil aktivně odpočívat.

M.: Dělám si pilotní průkaz a brzy budu létat s ultralightem. Jednou bych chtěl vlastní letadlo.

Jak často jeden druhému mluvíte do práce?
M.: Já Jirkovi do práce moc nekecám, čísla mě nebaví. A Jirka zase moc neřeší věci, co patří do kuchyně.

Prozraďte na toho druhého něco, co o vás hosté určitě netuší!
J.: O Martinovi asi netušili, že je dole v kuchyni už pět let. A taky to, že létá.

M.: Jirka je otec tří dětí a úplně perfektně to zvládá i s péčí o celou hospodu. Obojí je generátor povinností, které musí denně řešit.

J.: Rozhodně na to nejsem sám! Rodinu mám se svou snoubenkou a v hospodě mám skvělé zázemí díky kolegům.

Nejvyhrocenější situace, kterou jste v práci společně zažili?
J.: Teď právě máme krizi. Ne my dva spolu, ale gastronomie obecně zažívá krizi. Oba vnímáme velké mezigenerační změny, když hledáme nové lidi na plac a do kuchyně. Jde to těžko, ale beru to jako výzvu – posouvat věci dopředu, aby si hospoda udržela standard, na jaký jsou hosté zvyklí.

M.: Co se vyhrocených situací týče, my dva je řešíme tak, že se k sobě sice otočíme zády, ale za dvacet minut jsme v pohodě a jedeme dál. Umíme zvýšit hlas, ale to je tak jediný, co se děje. Jsme kamarádi.

J.: Jo, respektujeme se. On je kuchař, já jsem hospodský. Občas něco manažersky učešu, ale důvěřuju mu. A mám v něm zastání.

Trávíte spolu čas i mimo práci?
J.: Času moc není. Martin ho má ještě míň, máme tak málo lidí v kuchyni, že tu tráví spoustu hodin. Ale teď spolu jedeme na festival. Snažíme se z minima vytěžit maximum.

M.: Občas Jirka uspořádá sportovní akci pro všechny zaměstnance. Nedávno byl celý tým na únikovce.

A teď vážnější otázka: Hladinka, nebo šnyt?
J.: Hladinka, pak šnyt.

M.: Hladinka!

Smažák, nebo holanďák?
J.: Holanďák.

M.: Holanďák, ale jedině v Lokále.

Zima, nebo léto v Lokále?
J.: Léto. M.: U mě je to jednoznačně zima, v kuchyni je totiž horko. Ale ve volnu Lokál klidně v létě.

Text vyšel v novinách Štamgast, které si můžete zdarma brát v restauracích Lokál. Online si je prolistujte zde. Přejeme zábavné čtení!

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme