facebook
instagram

Pravý ukrajinský boršč

29. ledna 2016
Foto: Honza Zima
Před časem jsme v Lokálech vyhlásili soutěž o nejlepší boršč. Ten vítězný uvařila Bronislava Bernas z Lokálu U Bílé kuželky. Přestože je příprava téhle polévky trochu náročnější a ušpiníte při ní větší než malé množství hrnců, stojí to za to.

Na 5 porcí potřebujeme:

  • 150 g hlávkového zelí
  • svazek kopru
  • 300 g vepřového bůčku
  • sádlo
  • 1 cibule
  • 2 litry vepřového vývaru
  • 1 větší červenou řepu
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 citron
  • 150 g kysaného zelí
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ¼ celeru
  • 2 brambory
  • zakysanou smetanu
  • sůl a pepř

Na vývar z koření:

  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře

1.

Hlávkové zelí nakrájíme na větší kusy a asi 90 minut pečeme v troubě při 150 ºC.

2.

Připravíme si vývar z koření. Smícháme bobkové listy, nové koření a celý pepř, zalijeme asi 2 dcl vody a svařujeme přibližně 20 minut.

3.

Svazek kopru si rozdělíme na tři části: nejspodnější nožky (dále nekrájíme), prostřední část (nakrájíme nadrobno) a vrchní snítky. Takto připravený kopr dáme stranou, budeme jej potřebovat později.

4.

Bůček nakrájíme na větší kusy a rychle orestujeme na sádle; přihodíme cibuli pokrájenou na kostičky. Maso důkladně osolíme, opepříme a přidáme nožky kopru. Jakmile maso chytne barvu, podlijeme ho větší část vývaru a vaříme doměkka.

5.

V druhém hrnci orestujeme na sádle větší kusy červené řepy, hodně osolíme (díky soli řepa neztratí barvu), po pár minutách začneme přilévat vývar a dusíme doměkka. Vývar přidáváme postupně, po troškách, řepa by v něm neměla plavat.

6.

Asi po 15 minutách přimícháme rajský protlak. Pokud je řepa stále tvrdá, zalijeme ji ještě troškou vývaru a dále dusíme. Ke konci zakápneme šťávou z půlky citronu.

7.

V dalším hrnci osmahneme na sádle kysané zelí. Mělo by pustit trochu šťávy, v které ho podusíme doměkka. Pokud šťávy není dost, pomůžeme si trochou vývaru.

8.

Ve čtvrtém hrnci opět na sádle orestujeme nakrájenou mrkev, petržel a celer. Po chvíli přilijeme vývar a podusíme zeleninu do změknutí.

9.

V pátém hrnci si uvaříme brambory nakrájené na kostičky.

10.

Když je vše hotovo, k masu přidáme uvařené brambory, mrkev, petržel, celer, zelí, vývar z koření, řepu, prostřední část kopru nakrájenou nadrobno a vývar, pokud nám ještě nějaký zůstal.

11.

Vrchní část kopru nakrájíme nadrobno, smícháme se zakysanou smetanou a šťávou z druhé poloviny citronu. Vše vyšleháme.

12.

Hotovou polévku servírujeme se lžící smetany. Ať vám chutná!

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme