Pravý ukrajinský boršč
Na 5 porcí potřebujeme:
- 150 g hlávkového zelí
- svazek kopru
- 300 g vepřového bůčku
- sádlo
- 1 cibule
- 2 litry vepřového vývaru
- 1 větší červenou řepu
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 1 citron
- 150 g kysaného zelí
- 2 mrkve
- 1 petržel
- ¼ celeru
- 2 brambory
- zakysanou smetanu
- sůl a pepř
Na vývar z koření:
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček pepře
1.
Hlávkové zelí nakrájíme na větší kusy a asi 90 minut pečeme v troubě při 150 ºC.
2.
Připravíme si vývar z koření. Smícháme bobkové listy, nové koření a celý pepř, zalijeme asi 2 dcl vody a svařujeme přibližně 20 minut.
3.
Svazek kopru si rozdělíme na tři části: nejspodnější nožky (dále nekrájíme), prostřední část (nakrájíme nadrobno) a vrchní snítky. Takto připravený kopr dáme stranou, budeme jej potřebovat později.
4.
Bůček nakrájíme na větší kusy a rychle orestujeme na sádle; přihodíme cibuli pokrájenou na kostičky. Maso důkladně osolíme, opepříme a přidáme nožky kopru. Jakmile maso chytne barvu, podlijeme ho větší část vývaru a vaříme doměkka.
5.
V druhém hrnci orestujeme na sádle větší kusy červené řepy, hodně osolíme (díky soli řepa neztratí barvu), po pár minutách začneme přilévat vývar a dusíme doměkka. Vývar přidáváme postupně, po troškách, řepa by v něm neměla plavat.
6.
Asi po 15 minutách přimícháme rajský protlak. Pokud je řepa stále tvrdá, zalijeme ji ještě troškou vývaru a dále dusíme. Ke konci zakápneme šťávou z půlky citronu.
7.
V dalším hrnci osmahneme na sádle kysané zelí. Mělo by pustit trochu šťávy, v které ho podusíme doměkka. Pokud šťávy není dost, pomůžeme si trochou vývaru.
8.
Ve čtvrtém hrnci opět na sádle orestujeme nakrájenou mrkev, petržel a celer. Po chvíli přilijeme vývar a podusíme zeleninu do změknutí.
9.
V pátém hrnci si uvaříme brambory nakrájené na kostičky.
10.
Když je vše hotovo, k masu přidáme uvařené brambory, mrkev, petržel, celer, zelí, vývar z koření, řepu, prostřední část kopru nakrájenou nadrobno a vývar, pokud nám ještě nějaký zůstal.
11.
Vrchní část kopru nakrájíme nadrobno, smícháme se zakysanou smetanou a šťávou z druhé poloviny citronu. Vše vyšleháme.
12.
Hotovou polévku servírujeme se lžící smetany. Ať vám chutná!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.