Řemeslný chléb v Praze: 9 pekáren, kde se to křupe

30. května 2023
Na chlebu záleží! Dávno pryč jsou doby, kdy sloužil jen jako plnidlo. Dnes se na řemeslný kváskový chléb soustředí hned několik pekáren v Praze. Díky nim se krajíc chleba s máslem stává tou pravou delikatesou. Vybrali jsme pro vás 9 osvědčených míst, odkud si odnesete voňavý bochník.

Eska 

Biomouka, bukové dřevo, italská pec, 12 hodin odpočinku – to všechno je potřeba k tomu, aby se zrodila 66 a 33 neboli Eska chleba! Čísla hlásí podíl žitné mouky v těstě, zbytek tvoří ta pšeničná.

U Kalendů

Sladké a chleba – to je, oč U Kalendů běží! Pult je každé ráno plný sladkého pečiva a na vedlejším regálu se pyšně vystavují bochníky, které vznikají pod rukama zdejších pekařů, vedených šéfpekařem Slávou Grigorykem. A co namazat či položit na čerstvě ukrojený krajíc? Koukněte do lednice naproti.

View post on Instagram
 

Praktika

Řemeslný chleba tu pekli jako jedni z prvních v Praze. Jdou na to opravdu poctivě a biomouku si melou na kameni. Dnes má pekárna dvě pobočky – v Karlíně a na Vinohradech. Vyhlášené jsou jejich koblihy a kardamomovo-skořicové rolky. V Karlíně si nákup zpříjemněte snídaní, doporučujeme grilovaný sendvič z kvasového chleba se sýrem!

Artic Bakehouse

Islandská pekárna si brzy udělala jméno mezi fanoušky poctivého chleba. K pobočce na Újezdě zanedlouho přibyly pekárny v Myslíkově a Štefánikově ulici. Určitě vyzkoušejte žitný kváskový chleba Old bastard, inspirovaný starou skandinávskou tradicí. Výroba trvá tři dny a díky pomalému, přirozenému kvašení má silnou chuť a vláčnou texturu. Dlouho vydrží čerstvý a oceníte ho při přípravě zdravých svačin. Tip: Otestujte i vyhlášené koblihy s rozinkami známé jako „love balls“ nebo monkey muffin.

View post on Instagram
 

Alf & Bet

Říkají o sobě, že jsou „pekárna nepekařů“, protože nikdo ze zakladatelů původně neměl žádné pekařské zkušenosti. Základy si osvojili v londýnském E5 Bakehouse a dnes mají na pražské scéně pevné místo. Vybírejte z šesti druhů chleba, pojmenovaných podle národností. Dáte si Švéda, Čecha, nebo Američana?

Kro Coffee & Bakery

Vedle dnes již legendární rotisserie Kro na náměstí Jiřího z Poděbrad se před pár lety objevila stejnojmenná kavárna s pekárnou. Kromě sladkého pečiva nabízejí housky a čtyři druhy chleba. Pokud byste si měli vybrat jen jeden, sáhněte po celozrnném kvasovém!

Antonínovo pekařství

Každá pražská čtvrť má svého Antonína! Tohle pekařství má poboček opravdu hodně. Chuť jejich chleba je nenapodobitelná a cena spadá do nižší hladiny. K dostání je kváskový Antonínův chléb ve dvou velikostech, dále žitný, pšeničný, olivový, ořechový a pohankový. Ochutnejte i krajíce s místními pomazánkami, rohlíky, sladké pečivo, dezerty – a v létě točenou zmrzlinu s posypkou!

View post on Instagram
 

La Caveau boulangerie

Kavárna s pekárnou na náměstí Jiřího z Poděbrad je známá hlavně svými bagetami a sladkým pečivem. Věděli jste ale, že tu pečou i výborný chléb? Kváskový, žitný, s vlašskými ořechy nebo fíky. Zvlášť oblíbený je venkovský, plný semínek, za vyzkoušení ovšem stojí také focaccia s rozmarýnem a olivami. K mání tu je i košer chléb. Tip: Nikdy neodcházejte bez croissantu, pain au chocolat nebo briošky! 

Máte to blíž do Vršovic? Boulangerie je i v Krymské ulici, tam však mají jen pekárnu bez možnosti posezení.

Etapa

Nabídce pečiva karlínského bistra s pekárnou kraluje 100% celozrnný kváskový chleba. Výhodou je, že si ho můžete předem objednat na určitý den a pojistit si tak, že se na vás dostane. Pokud se stanete stálými návštěvníky, což docela akutně hrozí, vyplatí se pořídit si plátěný pytlík určený přímo na jejich chleba. Najdete ho, jako spoustu dalších věcí, v jejich e-shopu.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.