Sekaná z Lokálu: rodinný oběd i svačina na výlet

Sekanou už pravděpodobně jednou doma dělal každý z nás. Takhle ji sekají kuchaři v Lokálech!
Lokál: Poctivá hospoda a pivo jako křen

Lokály jsou splněným snem o české hospodě, kde jsou štamgasti jako doma. Po otevření prvního Lokálu Dlouhááá v roce 2009 přibylo dalších osm podniků v Praze, Brně a Plzni. Vaříme poctivě a čepujeme pivo čerstvé do posledního loku. Zastavte se na jedno nebo na celý večer.
Ráno si ji můžete připravit jako svačinu nebo studený oběd do práce. Plátek dejte mezi dva chleby z Esky nebo od Kalendů, namažte hořčicí z Lokálu a nezapomeňte na Naše okurky. Nebojte, rozhodně nejsou tak kyselé jako od profesora Rhon
Suroviny na 10 porcí:
- 2½ housky
- 125 ml mléka nebo vepřového vývaru
- 200 g cibule, nakrájené najemno
- 40 g nasekaného česneku
- 20 g špeku nebo tučného uzeného masa
- 100 g škvařeného sádla
- 300 g vepřové plece
- 300 g vepřového bůčku (tučnější část)
- 100 g vepřové krkovice
- 400 g hovězího krku
- 3 vejce
- 50 g vepřové pobřišnice
Koření dle chuti:
- sůl
- mletý černý pepř
- drcený kmín
- majoránka
Postup:
- Housky nakrájejte na kostičky. Polovinu namočte do mléka nebo vývaru.
- Cibuli, česnek a špek nebo tučné uzené orestujte na sádle a nechte vychladnout.
- Veškeré maso nakrájejte na menší kostky. Vepřové smíchejte s vychladlou směsí a namočenou houskou.
- Nakrájené maso namelte nahrubo, hovězí krk najemno. Smíchejte se zbytkem pokrájené housky, s vejci a okořeňte.
- Ze směsi vytvarujte šišku a zabalte ji do pobřišnice. Dejte do pekáče a zlehka podlijte vodou.
- V troubě vyhřáté na 180 °C pečte 80–90 minut.
- Hotovou sekanou nakrájejte na plátky a podávejte tak, jak ji máte nejraději – s vařenými či šťouchanými bramborami, s kaší nebo s bramborovým salátem.
- Nesnězte ji hned celou, nechte si kousek na ráno!
Text vyšel v novinách Štamgast, které si můžete zdarma brát v restauracích Lokál. Online si je prolistujte zde. Přejeme zábavné čtení!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.