Silvestrovský přípitek bez alkoholu: Zkuste recepty od profíků i euforické kofermenty!
Nealko mixologie podle Romana Cankova z Čestru
Mandarinka, káva, tonik
Suroviny:
- 50 ml mandarinkového freshe
- 10 ml citronového freshe/šťávy
- 20 ml cukrového rozvaru
- 80 ml toniku
- 40 ml kávy (nejlépe espressa)
Postup:
V míchací sklenici (nebo obyčejné vysoké sklenici) smíchejte mandarinkový a citronový fresh s rozvarem. Do vinné sklenky nasypte hrstku ledu, přelijte připravenou citrusovo-sirupovou směs a pomalu zalijte tonikem. Připravte si espresso, nechte ho vychladnout a přes lžičku jím po okraji vinné sklenice dolijte drink. Výsledný koktejl je pořádný nakopávák, takže vydržíte vzhůru až posledního ohňostroje! A navíc krásný a efektní.
Pivo, zázvor, limeta
Suroviny:
- 120 ml zázvorového piva
- 30 ml freshe/šťávy z limetky
- 20 ml cukrového rozvaru
Na ozdobu:
máta, plátek zázvoru, mletá skořice
Postup:
V servírovací sklenici smíchejte fresh s cukrovým sirupem, přilijte zázvorové pivo a dozdobte dle chuti a podle oka. Na zdraví!
Pivo, jablko, citron
Suroviny:
- 20 ml citronového freshe či šťávy
- 20 ml cukrového rozvaru
- 60 ml jablečného moštu
- 40 ml zázvorového piva
Na ozdobu:
mletá či celá skořice
Postup:
V míchací sklenici smíchejte citronový fresh s cukrovým rozvarem a moštem. Do servírovací sklenice si přichystejte hrstku ledu, přelijte obsah míchací sklenice a dolijte zázvorovým pivem. Dozdobte skořicí podle chuti a vkusu.
Ledový čaj se zázvorem a citronem
Suroviny:
- 50 ml zeleného čaje (třeba i s příchutí manga nebo jahody)
- 20 ml citronového freshe/šťávy
- 20 ml cukrového rozvaru
- 50 ml zázvorového toniku
Na ozdobu:
máta, kůra z limety
Postup:
Ve vysoké či v míchací sklenici smíchejte vychlazený čaj s citronovým freshem a cukrovým rozvarem. Přelijte do vinné sklenice s ledem a zalijte zázvorovým tonikem. Dozdobte tak, jak to máte rádi.
Tip: Pokud používáte sypaný čaj, řiďte se poměrem 5 g zeleného čaje na 300 ml vody.
Pozdrav barmanů ze Štanglu
Hroznovo-hřebíčkový šampus
Pusťte se do něj s předstihem, fermentace totiž trvá 2–4 dny. Recept je ale vcelku jednoduchý!
Suroviny (na 1 litr):
- 65 g cukru krystal
- 1 l filtrované vody
- 25 g sušeného ovoce (nejlépe fíků či rozinek)
- 50 g tibi krystalů
- 80 ml hroznového moštu
- 20 ml svařákového sirupu
- kůra nastrouhaná z jednoho bio citronu a bio pomeranče
- 80 g hrušky, krájené či nastrouhané
Postup:
- fermentace a 2. fermentace (zní to složitě, ale ve skutečnosti udělají tibi krystaly práci za vás!)
- V nádobě (nejlépe ve velké sklenici s víkem) rozpusťte 65 g cukru ve 200 ml teplé až vroucí filtrované vody. Důležité je, aby se cukr důkladně rozpustil. Poté dolijte zbylých 800 ml studené vody a přihoďte sušené ovoce i tibi krystaly.
- Směs by měla kvasit 48 hodin při pokojové teplotě. Čím pevněji nádobu uzavřete, tím lépe vám nápoj naperlí.
- Po dvou dnech nápoj sceďte. Vyfiltrované krystaly nevyhazujte, můžete je znovu použít k přípravě tibi limonády!
- Do základu, který jste si právě připravili, přilijte hroznový mošt, svařákový sirup, kůru z citrusů a hrušku. Čím víc porušíte strukturu ovoce, tím víc chuti a aromatu se dostane do nápoje.
- Nechte 24–48 odležet v lednici. Chlad zpomalí fermentační proces, záleží tedy jen na vás, do jaké míry bude váš domácí nealko „šampus“ perlit.
- Sceďte a vraťte do ledničky. Tadááá! Právě jste připravili nealko „šampaňské“, které si přímo říká o půlnoční přípitek. V lednici vydrží až 5 dní.
Březová míza a nealko vermut
Už jste slyšeli o fermentované březové míze? Jde o lehce perlivý nealkoholický nápoj, který hravě nahradí skleničku vína či sektu! Zkuste třeba nealko „šampíčko“ od Honzy Klimeše alias Euforia nebo jednu z březovek VoNi od Vojtěcha a Nikoly Novákových. A kdo holduje vermutům a příjemně nahořklým drinkům, může sáhnout po Aperitivo Non Alcolico V od Utopie. Pár kapek stačí zalít studenou perlivou vodou – a máte elegantní nealkoholický drink!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.