facebook
instagram

Sládek, výčepní i štamgast. Kdo pro hosty vybíral nová piva v Pultu?

12. listopadu 2024
Foto: Archiv Ambiente
O výběru ležáků pro Pult rozhoduje tzv. degustační rada. Ta se letos sešla již v červnu, aby během dvou dní ochutnala rekordní počet 23 přihlášených piv. Mezi nimi hledala ty nejpitelnější kousky. Které to jsou, už víme. Nyní je na čase představit i samotnou degustační radu.

Vítejte v Pultu!

Nejsme jen pivní bar. O pivu víme vše! Pult je jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na pípě.
Přijďte porovnat jejich chuť!

Tento rok se na čepu obměnila všechna čtyři piva. Hosté si tak nyní pochutnávají na následujících ležácích: Únětické pivo 12° (Únětický pivovar), Světlý ležák 12° (Pivovar Permon), Vorkloster klášterní ležák (Klášterní pivovar Porta Coeli) a Jura (Pivovar Chroust). Pro ně je poctivě přechutnala a ty nejpitelnější vybrala degustační rada. 

Do ní každoročně zasedne deset osob. Její složení se částečně obměňuje, vždy v ní však najdete generální manažerku Pultu Terezu Pospíšilovou a Lucii Janečkovou z Institutu PIVO, které mají na starosti organizaci degustační rady i komunikaci s přihlášenými pivovary. Dalšími stálými členy jsou mistr výčepní Lukáš Svoboda, který stál u zrodu Lokálu, a Míra Bouchal za Lokál CZ.

„K nám čtyřem přizveme do degustační rady zástupce z Pultu, Lokálu CZ či Institutu PIVO, dále externího sládka, jehož pivo nepatří mezi přihlášené, a štamgasty. V neposlední řadě oslovujeme také například šéfkuchaře, someliéry nebo baristy. Ti se sice nevěnují primárně pivu, ale mají vytříbenou chuť,“ rozkrývá Tereza Pospíšilová, jak vzniká konkrétní sestava degustátorů. 

Situaci přitom nepodceňuje a potenciální členy degustační rady oslovuje půl roku předem. To aby si všichni vyblokovali termíny, samotná degustace totiž trvá dva dny a je důležité, aby se jí rada zúčastnila ve stejné sestavě. 

Jádro týmu letos doplnili Tomáš Krčmář z Institutu PIVO, výčepní Pultu Jakub Kepka a hostujícím sládkem se stal Pavel Palouš z pražského pivovaru Cobolis. Zbývající tři místa připadla štamgastům – Tomáši Beckovi, Lukáši Burdovi a Aleši Svobodovi. 

„Naši štamgasti se často hlásí sami a mají velký zájem se degustační rady zúčastnit. Koneckonců, vybírají ta piva sami pro sebe,“ dodává Tereza. Degustační radu tak tvoří různorodá skupinka, jež se schází pouze za tímto účelem a jejímž úkolem je vybrat ležáky pro Pult na nadcházející rok

Přestože termín zasedání znali členové degustační rady dostatečně dopředu, nedalo se totéž říct o přihlášených pivech. Ležáky se vybírají v tzv. slepé degustaci, což znamená, že vzorky piv nejsou nijak označené. Zúčastnění tedy netušili, ze kterých pivovarů jednotlivá piva pocházela. Odhalení vítězných ležáků tak pro ně bylo stejným překvapením jako pro ostatní hosty. 

View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme