Zaměřeno na pivní styly: ležáky v zahraničí
Rakouský ležák
Ať už si to uvědomujeme nebo ne, díky své poloze se v Rakousku vaří hlavně světlé ležáky – protože Rakousko sousedí s Německem. Tato skutečnost měla vliv i na vývoj piva v této zemi. Proto se zde vyrábějí světlé ležáky, které jsou podobné právě těm německým a nebo našim českým. Nejvýraznějším zástupcem je pak:
- Vídeňský ležák
Jedná se o polotmavý ležák, který vznikl v 19. století ve Vídni. Má jemnou sladovou chuť a bývá středně hořký. Tento ležák má suchý konec. Mívá jantarově červenou barvu a obsahuje kolem 5 % a více alkoholu.
Mezinárodní ležák
Než opustíme Evropu, musíme se zmínit také o tzv. Euro/International lager. Jedná se o jméno kategorie pro soutěže, žádná značka se takto nejmenuje. Tento ležák není nijak výrazný. Nesmí nikoho urazit, jde totiž o masovou záležitost. Mohou se sice přidávat přísady (rýže atd.), hořkost a výrazné chutě jsou ale spíše na závadu. Je až s podivem, že se jedná o nejprodávanější styl piva na světě. Nemyslíte?
Americký ležák
Američané sice nejsou na předních příčkách konzumace piva na člověka, vévodí jim ale rozhodně v roční produkci. Řadu velkých amerických pivovarů založili buď němečtí nebo angličtí imigranti. A právě díky tomu, že tito sládci využívali při vaření své znalosti a způsoby z Evropy, vznikaly v Americe hlavně světlé lehké ležáky.
- Lager
Hodně světlý ale vysoce nasycený ležák, který nemá výraznou chuť. Jedná se o lehký typ ležáku, při jehož výrobě se část ječmene může nahrazovat kukuřicí nebo rýží. Bývá většinou suchý. Dalo by se říci, že se podobá mezinárodnímu ležáku. Ovšem oproti evropským ležákům, má ten americký vyšší obsah oxidu uhličitého. Měl by ale být osvěžující a budiž mu ke cti, že se podává většinou ledově vychlazený – lokálovskou mluvou rozuměj extra studený.
- California common
Jedná se o původní americké pivo. Toto pivo má výrazné sladové tělo s karamelovými a praženými tóny. V chuti je cítit lehká ovocnost. Hořkost je zde střední. Aroma je ale spíše z chmelů podobných starým americkým. Novodobé výrazně aromatické chmelové odrůdy zde nejsou žádoucí. Kvasí se ležáckými kvasnicemi, ale při vyšších teplotách.
To bychom měli k úplně základnímu dělení ležáků. V dalším díle se vrhneme na speciály, neboli piva svrchně kvašená. A že je z čeho vybírat! Na zdraví!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.