facebook
instagram

Experti z Lokálů založili Institut PIVO. „Chceme posouvat hodnoty české pivní kultury,“ říkají

24. října 2024
Foto:Adam Mráček
Institut PIVO bychom mohli jednoduše popsat jako tým lidí, kteří se starají o kvalitu piva. Náplň jejich práce je ale mnohem pestřejší. Vyvíjejí pivní technologie, vzdělávají odbornou i laickou veřejnost, učí výčepní, sanitují, pronajímají výčepy a šíří osvětu o českém ležáku. Co dalšího byste o nich měli vědět?

Vypalte z tanku pivo jako křen!

Trénink dělá mistry, proto vás naši mistři výčepní postaví za výčep a naučí čepovat hladinku, šnyt i mlíko. Vysvětlí rozdíl mezi míchaným a řezaným a také se dozvíte všechno o spletitých cestách piva do půllitru. Na konci kurzu si odnesete diplom a dárek.
Přihlašujte se zde.

Instituce, která nabízí dokonalou pivní péči, vznikla proto, aby se pečlivě ošetřené pivo stalo českým standardem. „Naším hlavním posláním je rozvíjet a zároveň konzervovat výčepní řemeslo tak, abychom ho uchovali pro další generace. Děláme dobré jméno českému ležáku – nejen u nás, ale teď už i ve světě,“ shrnuje Lucie Janečková, která má právě tohle coby členka čtyřčlenného týmu na starost. Společně s výčepními Tomášem Krčmářem a Pavlem Bübelem a produkční Terezou Plášilovou se mimo jiné snaží propagovat a posouvat hodnoty české pivní kultury.

Jedná se především o péči o pivo. Host si jí mnohdy ani nevšimne, výčepní ji však musejí zvládat na výbornou. „Pivo má mnoho lidí spojeno s tím, že to je levné a dobré pití a je jedno, v jakém stavu ho dostanou,“ myslí si Lucka.

Před 15 lety proto v prvním Lokálu v Dlouhé ulici (dnes je Lokálů sedm v Praze a po jednom v Brně a v Plzni) nastavili určité standardy, které neustále zvyšují a vylepšují, a snaží se, aby host měl nejen v Lokálech, ale i v dalších podnicích Ambiente z piva ten nejlepší možný požitek.

„Celých 15 let se posouváme a učíme a vůbec nemůžu říct, že jsme na konci. Za tu dobu jsme se ovšem posunuli nejen my, ale i celá pivní scéna v Česku. A především se zlepšila péče o pivo v restauracích – i mimo skupinu Ambiente,“ shrnuje Lucie Janečková. 

Přesto však Lokálu nemůžeme upřít mnohá prvenství – jako první na lístek znovu zařadili pojmy hladinka, šnyt a mlíko, přidali na výčep průtokovou zachlazenou vanu a přišli na to, jak pivo z tanku do půllitru načepovat nejkratší možnou cestou. Mimoto se začali vzdělávat v sanitacích a nastolili ucelený systém tréninku výčepních.  

Své know-how ještě rozšířili a prohloubili, když se otevřel pivovar s výčepem Dva kohouti. „Ukázali jsme lidem, že perfektně ošetřené pivo nemusí být jen ležák. K dokonalosti to pak dotáhla Tereza Pospíšilová z Pultu, která nám každý den dokazuje, že i pivo z plechovky nebo lahve může být přelito s grácií a maximální péčí,“ zdůrazňuje Lucka.

Tři hlavní pilíře společnosti jsou vzdělávání laické a odborné veřejnosti, dále péče o restaurace Ambiente a Lokál a trénink výčepních a v neposlední řadě technické záležitosti, jako je například sanitace nebo stavba nových výčepů. „K doporučené běžné sanitaci jsme jako jediní v Česku přidali i naši vlastní – velkou, která zajistí pivo v té nejlepší kvalitě,“ doplňuje Lucie. Své zkušenosti rádi předají všem, kdo má o jejich expertizu zájem. 

Co dalšího dělá Institut PIVO?

Kurzy a pivní túry

Tým Institutu PIVO ví o pivu opravdu mnoho a ochotně se o své vědomosti podělí. Na zábavných pivních procházkách mistři výčepní provádějí zájemce po slavných pivnicích a památkách – okolo Pražského hradu, po Malé Straně, Karlově mostě a Starém i Novém Městě. 

Třeba přes pražskou pivní zoo, tedy trasu nazvanou podle pivnic, které mají v názvu zvíře. Cesta vede například přes Černého vola, Hrocha, Zlatého tygra a Zlatého slona. Nedávno přibyla i kratší verze takové procházky – Kam na pivo. 

Škola čepování Lukáše Svobody

Školu čepování založil před 12 lety výčepní Lukáš Svoboda. Jednou prohlásil, že jsme pivní národ bez pivní kultury, a rozhodl se to změnit. A aby jen nemluvil, rovnou i konal. Dnes v jeho šlépějích, ale stále pod jeho jménem, pokračují další výčepní. Pivní nadšence učí všechno o spletitých cestách piva do půllitru a k tomu čepovat různé pivní styly z různých kohoutů, ale i správně ho přelít doma z lahve. Jak kurzy a pivní túry, tak Škola čepování probíhají také v angličtině.

Beer The Czech Way

„Minulý rok jsme zjistili, že o hlubší a komplexnější informace o českém pivu a o péči o něj je velký zájem i v zahraničí. Proto vznikl program Beer The Czech Way, který shrnuje veškeré informace o českém ležáku – od suroviny až po načepovaný půllitr, a propojuje tak jednotlivé aspekty (vaření, technologie, čepování…). „Je to ukázka českého výčepního řemesla a českého ležáku s jeho specifiky,“ popisuje Lucie Janečková, o co jde. 

Tým Institutu PIVO, Lokálu CZ, Pultu a Dvou kohoutů se na jaře zúčastnil celosvětové Craft Brewers Conference v Las Vegas. Kromě prezentace a školy čepování piva si užili také pub takeover. Letos na podzim vyrážejí na podobnou misi do kanadského Ontaria. „Cílem je ukázat, jak se dělá české pivo, jak se o něj staráme, jak ho čepujeme, a předat naše teoretické i praktické znalosti dál,“ shrnuje Lucka.  

Věděli jste, že…?

  • Školu čepování navštívilo za 12 let přibližně 1000 lidí. 
  • Největší výčep Cirkus, který má zabudovaný chlazený box na sudy, váží 350 kg.
  • Během pub takeoveru v lasvegaském Beer Zombies vyčepovali za 6 hodin přes 800 litrů piva.

Incomingové akce

Kromě toho, že v zahraničí ukazují sládkům, výčepním a dalším milovníkům piva, jak se o oblíbený nápoj starat, jednou za čas si takovou akci střihnou i online nebo přímo v Praze. Třeba letos na jaře, kdy sem dorazili sládci z USA a Kanady. Přijeli na pár dnů do Česka v rámci incomingové akce, které se pořádají zhruba dvakrát do roka. Tady pro ně byl připraven zajímavý a poučný program.

Mobilní výčepy

„Umíme zařídit pivo jako z Lokálu na jakékoli akci a nezáleží na tom, jestli vás je deset, nebo osm set. S obojím máme zkušenosti,“ usmívá se Lucie. Stačí, když si zákazník vybere ideální výčep pro danou příležitost a odešle nezávaznou poptávku. Tým Institutu PIVO pak zařídí veškeré příslušenství a samozřejmě i pivo dle zákazníkova výběru. 

Zábavné vzdělávání

Kromě Školy čepování a pivních kurzů parta z Institutu PIVO vzdělává veřejnost i prostřednictvím Instagramu a vlastního blogu, který má příznačný název Pečlivě ošetřené pivo. Najdete na něm mnoho článků zaměřených na pití, čepování i vaření piva a také seriál o pivních stylech, který píše sama Lucie. 

„Ať už se bavíme o péči o pivo, kurzech, nebo o programu Beer The Czech Way, je pro nás nesmírně důležité vnímat cestu piva od suroviny až po půllitr, který hostovi naservírujeme. Perfektního výsledku totiž můžeme dosáhnout, jen pokud budeme napříč těmito segmenty spolupracovat,“ uzavírá Lucie. 

Kdo stojí za Institutem PIVO?

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.