facebook
instagram

Smaženka z Esky

14. června 2023
Foto: Vojtěch Tesárek
Chybí vám snídaně z Esky, která teď kvůli rekonstrukci na pár týdnů uzavřela? Zkraťte si čekání – a připravte si doma vyhlášenou karlínskou smaženku!

Vláčný, a přitom dozlatova osmažený chleba ve vajíčku, opečená zelenina, prohřátá Pražská šunka, poctivá hořčice a cibulka, co má říz. Comfort food s nádechem nostalgie! Nejlepší nápady a hvězdy jídelního lístku se v kuchyni někdy zrodí ve chvíli, kdy některá ze surovin chybí, či naopak přebývá. Proslulá smaženka z Esky je ukázkovým příkladem zero waste v restaurační praxi – její příprava kuchařům umožnila vytěžit to nejlepší z přebytků chleba, zeleniny i libých vzpomínek na jídlo z dětství.

„Smaženka nebo také chleba ve vajíčku je vhodný způsob, jak upotřebit starší chleba. Co se zeleniny týče, v Esce se nám osvědčilo používat druhy, co zrovna mají sezonu. Naší oblíbenou a ověřenou kombinací se stala červená cibule, cuketa, jarní cibulka, kapusta, květák a kedlubna,“ vypočítává Martin Štangl, šéfkuchař Esky a budoucí restaurace Štangl.

Smaženka stojí na dobrém chlebu – v Esce se dělá z vyhlášené „třicet trojky“. Přestože je Eska nyní dočasně uzavřená, chleba se peče dál, a to ve vypůjčené michelské pekárně – pod výmluvným názvem Chleba odjinud se prodává v e-shopu Našeho masa nebo na Rohlíku. Máte pecen? Pak už vám nic nebrání v tom, abyste se pustili do smaženky!

Na 4 porce

Suroviny:

  • 4 krajíce chleba
  • 250 g sezonní zeleniny 
  • 1 lžíce řepkového oleje + 200 ml na smažení
  • 100 g másla
  • 200 g plátků Pražské šunky 
  • 2 vejce
  • 100 g cibule 
  • 100 g nakládaných okurek 
  • 1 hrst čerstvé pažitky
  • 100 g plnotučné hořčice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  1. Chleba nakrájejte na krajíce silné zhruba 1½ cm. Zeleninu pokrájejte na stejně velké kousky. V pánvi rozehřejte trochu oleje a zeleninu na něm opečte tak, aby zezlátla, ale zůstala křupavá. Dochuťte solí a pepřem, promíchejte a odstavte.
  2. V jiné pánvi rozehřejte máslo. Vložte do něj Pražskou šunku a na nízkém ohni ji prohřejte. Pozor – plátky šunky se nesmějí opékat zprudka, aby se nevysušily! 
  3. Do třetí pánve, s vyššími okraji, vlijte olej a rozpalte ho. Mezitím rozklepněte vajíčka do misky nebo hlubokého talíře a vidličkou je rozšlehejte. Obalte v nich plátek chleba, osolte ho a v rozpáleném oleji osmažte z obou stran dozlatova. 
  4. Osmažený chleba opatrně vyjměte a položte na vrstvu papírových utěrek, které vytáhnou přebytečný tuk. Totéž proveďte i s ostatními krajíci.
  5. Cibuli a nakládané okurky pokrájejte na kostičky, pažitku nasekejte najemno. Smažený chleba opepřete, potřete hořčicí, posypte cibulkou a okurkami. Na talíři jednu polovinu chleba obložte opečenou zeleninou, druhou teplou šunkou. Posypte pažitkou a podávejte.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme