Snídaně, oběd i večeře. Kam vyrazit za masem v Paříži a okolí?

1) Viande Viande
Obchůdek, kde můžete třeba začít den snídaní. Hned u vstupu totiž na hosty čeká v těstě zapečená salsiccia, šunka nebo další slané „koláče“, které stačí jen nakrojit a sníst. Řeznický špalek plný hotových dobrot je ale jediný pult, který zde najdete.
Veškeré maso a výrobky jsou vystavené ve vysokých chladících vitrínách, ze kterých jednoduše řezník vybraný kus vyndá, ukrojí, a zase vrátí. Prostor je skromný, jednoduchý a to z prostého důvodu: vyzdvihnout je třeba maso. My jsme ochutnali selátko a terinu z vepřových jazyků s pistáciemi.
Řeznictví vedou dva mladí přátelé – Edouard Haguet a Adrien Quennepoix, jeden původně pracoval s financemi, druhý jako architekt. Tento prostor je jejich společným snem. Berou maso přímo od spřátelených a prověřených chovatelů a zaměřují se na řemeslnou výrobu.
📍 206 Rue Saint-Martin, 75003 Paris, Francie
2) Bidoche Oberkampf
Na první pohled malý a nenápadný obchod s masem. Průchodem za pokladnou se však ocitnete v plnohodnotné restauraci, kde vám vybrané maso a další speciality připraví na míru vašich představ.
Cokoliv si samozřejmě můžete vzít domů, ale když už u pultu dostanete chuť, stačí říct a usadit se. Ochutnali jsme třeba tatarák, salsiccie, vepřové kotlety, jehněčí, hovězí podplečí nebo roštěnou. Zkrátka od každého něco.
📍 7 Rue Jean-Pierre Timbaud, 75011 Paris, Francie
3) Le Louchebem
Výlet i soutěž jsme symbolicky zakončili večeří společně s Františkem Kšánou a Monikou Remeš v rodinné francouzské restauraci Le Louchebem, jejíž historie sahá až do roku 1878. Budova má ideální polohu v srdci hlavního města ve čtvrti Les Halles, které se říkalo břicho Paříže kvůli velkým halám – tržnicím, které tu v minulosti stávaly.
Dvoupatrový prostor zdobí řeznické „relikvie“ a obrazy se stejnou tematikou. Naše početná skupina obsadila část druhého patra, odkud byl výhled na kostel Saint-Eustache a přilehlý park. Jako předkrm jsme vyzkoušeli dršťky, šneky, terinu, foie gras nebo morkovou kost. Pak už přišel čas na hlavní chody: tatarák, jehněčí kotlety, vysoká roštěná, burgery nebo třeba hovězí ledvina. Prostředí i jídla od nás mají 1*.
📍 31 Rue Berger angle, 10 Rue des Prouvaires, 75001 Paris, Francie
4) Boucherie RS Roucheteau Seneque
Výlet mimo centrum Paříže se vyplatí! Oběd v Boucherie RS Roucheteau Seneque mluví za vše. Řeznictví ve vesnici Villennes sur Seine provozuje parta „kluků“, kteří vyznávají francouzskou řeznickou tradici. Před dvěma lety otevřeli vedle řeznictví i kuchařské studio, kde připravují francouzská tradiční jídla, která si zákazníci mohou kupovat s sebou domů v řeznictví.
Minulý rok přes ulici otevřeli taky řeznickou restauraci, která se specializuje na steaky a další masová jídla. Zde nás přivítal Ota Mašín z české ambasády v Paříži. Ta mimojiné s řeznictvím spolupracuje při pořádání společenských akcí (například pomáhali s cateringem při návštěvě prezidenta Pavla ve Francii).
My jsme měli možnost ochutnat na začátek variaci uzenin. Mezi nimi například tradiční česnekový salám, rosette nebo salám ze střeva – Andouillette. Na výběr jsme pak měli trhané kachní maso zapečené v bramborové kaši, telecí s rizotem nebo nízkou roštěnou s brambory. Během stolování jsme přebíhali přes ulici sledovat řezníky bourající hovězí, jehněčí a také jsme stihli ukázku toho, jak se tradičně váže řeznická zástěra.
Pokud byste tento výlet chtěli spojit ještě s kulturou, v sesterské vesnici Médan, která je de facto součástí Villennes, žil francouzský spisovatel Émile Zola a v jeho domě je dnes muzeum. Nedaleko se nachází také zámek Versailles a město Saint Germain en Laye.
📍 338 Av. Georges Clemenceau, 78670 Villennes-sur-Seine, Francie
Pár tipů navíc:
Navštívili jsme i řeznictví proslulého Romaina Leboeufa – velkého srdcaře a nadšence. Je to takový francouzský Fanda Kšána, který zastává názor, že mezi kolegy nejsou tajemství. A tak nás vzal do zázemí, provedl chlaďáky a bourárnou. Že je toto řemeslo jeho vášní je očividné.
📍 37, Avenue Félix Faure 75015 Paris
V uličce Rue du Nil jsme si připadali jako v jiném světě. Takové město ve městě, kde na pár metrech máte po ruce naprosto vše: pekárnu, rybárnu, květinářství, zelináře, kavárnu… A také řezníka. Už kvůli celkové atmosféře a přátelskému ruchu stojí tahle adresa za zastávku.
📍 6 Rue du Nil, 75002 Paris, Francie
Do tržnice Marché des Enfants Rouges můžete vyrazit nakoupit i omrknout pult místního řezníka Butcher of Paris. A když přijde hlad, stačí si vybrat sendvič, steak, kotletu nebo některou ze specialit: stařeného holuba nebo oslí rib eye. A k tomu grilovanou zeleninu a skleničku vína.
📍39 Rue de Bretagne, 75003 Paris, Francie
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.