Svěží a energická vína, se kterými si prodloužíte léto

13. srpna 2024
Foto: Jakub Zeman
K masu, k rybě, k bazénu. Tam všude přijde k ruce výběr vín, který jsme pro vás sepsali spolu se someliéry podniků Ambiente. Zatímco v Čestru si můžete některou z lahví vychutnat k velkolepé hostině, do Bokovky a Vin de Marie můžete třeba jen na skok. Nebo rovnou pro sixpack.

Na deci, pro lahev i degustaci

Pro fanoušky naturálních vín s duší i tělem je otevřena vinotéka Vin de Marie. Dveře jsou v Dlouhé 37 otevřené od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin. Přijďte si vybrat, nebo nechat poradit. Máte to do Dlouhé daleko? Vybírejte z e-shopu.

Na rande do Bokovky 

Míříte-li na skleničku nebo dlouhé rande do Bokovky, víte, že vás čeká kvalitní večer plný lahodných vín. Tušili jste, že z Bokovky si můžete zakoupit i nějakou tu lahev domů? Someliér Roman Novotný doporučil tři lahve, které byste na poličkách tohoto vinného baru neměli minout.

Champagne Extra Brut, Blanc de Blanc „Goutte", J&L Vergnon

Začít můžete třeba limitkou šampaňského, které má Bokovka tak trochu podepsané. Vinař Julien Barbier produkuje tyhle lehké, svěží, ovocné bubliny s typickou kyselinkou speciálně pro Bokovku. Čím jiným na oslavě nebo při hezkém večeru začít? 

View post on Instagram
 

Riesling Mineral „Bokovka", Schieferberg 2022, Piesport

Vínem na míru to u Champagne nekončí! Etiketu vinotéky najdete i na suchém, minerálním ryzlinku od Philippa Ketterna z oblasti Mosel.

Moscato d'Asti, Cantina Galarin 2021, Castagnole delle Lanze, Piedmont, Itálie

Kdo si potrpí na aromatičtější odrůdy, potěší ho piemontské Moscato (česky muškát). Jedná se o polosladké víno s nižším obsahem alkoholu (5 %). K modrému sýru jako dělané!

Naturály z Vin de Marie

Společníkem k letním večerům vám mohou být i naturální vína z vinotéky Vin de Marie v Dlouhé ulici. O svěží tipy se s námi podělila tamní someliérka Daniela Raková alias Utopeni vínem.

Die Leidenschaft od Martina a Anny Arndorfer

Vášeň pro šampaňské vás nemusí dovézt jen do francouzského regionu. Milovníkům elegantních bublinek se vyplatí zabloudit do rakouského Kamptalu, kde Martin a Anna Arndorfer produkují lehce oxidativní až pudinkové perlivé víno, které vyrábějí tradiční metodou – jako se dělá Champagne. Die Leidenschaft (v překladu vášeň) pochází z odrůd veltlín a ryzlink.

View post on Instagram
 

Samsa 2022 Milan Nestarec 

Chloubou pražské vinotéky je Samsa od velkobílovického vinaře Milana Nestarce, který tohle minerální, postupně se otevírající víno vyprodukoval a nalahvoval speciálně pro restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, Marii B a obchod s vínem Vin de Marie.

Limitku, které je na policích podniků pouze 350 lahví a 130 Magnum lahví (lahev o objemu 1,5 l), doporučuje Daniela otevřít už brzy odpoledne a pomalu popíjet až do pozdního večera. Víno vyrobené z odrůd Chardonnay a Neuburg, šlapaných nohama, se totiž postupně otevírá. Samsa odkazuje k česko-německému spisovateli Franzi Kafkovi a jeho nejznámějšímu románu. Hrozny, které na jeho výrobu vinař použil, pocházejí z vinic vysazených v 70. a 80. letech. 

Gamuto 

Hravým vínem na letní večery je také Gamuto z odrůd Gamay a Muscat, typických pro oblast kolem řeky Loiry. Blend červené a bílé odrůdy, jehož výsledkem je tmavě růžové víno, si vychlaďte na 6 stupňů a popíjejte třeba u vody. 

„Bazénovka pro ty, kteří nemají rádi čistě bílá vína,” odlehčuje someliérka Daniela. 

Silice Blanc 

U Francie ještě chvíli zůstaneme, přesuneme se ale do Savojska. Právě odtud pochází autochtonní odrůda Jaquère, ze které je vyrobeno Silice Blanc – lehké bílé víno s citrusovo-mandlovými tóny, které víno dělají perfektním partnerem k rybě či světlému masu.

Mineralita a svěžest se do vína dostaly díky vápencovo-jílovému podloží a chladnějšímu klimatu této oblasti. 

View post on Instagram
 

Ke steaku i rybě v Čestru

Znalci přes víno mají své místo i v restauraci Čestr. Odtud si sice víno s sebou neodnesete, ale jejich vinný sklípek, který má na starost someliér původem ze Slovenska Igor Bejtic, rozhodně stojí za pozornost. Jaké poklady ve skleněné vitríně najdete?

Weingut Loimer Rosé

Biodynamický rakouský vinař Fred Loimer produkuje svoje ikonické perlivé cuvée jen v ty roky, kdy je sklizeň opravdu povedená. Správně růst i uzrát musí v tomto případě hrozny odrůd Zweigelt, St. Laurent (česky svatovavřinecké) a Pinot Noir. Část hroznů zraje v dubových sudech, část v nerezových. Očekávejte tóny třešní, jablek, ostružin. Takhle chutná vyzrálý kamptalský region! 

Riesling Dr. Loosen 

Kdo má rád ryzlinky, s velkou pravděpodobností už někdy ochutnal moselský Riesling Dr. Loosen. Citrusy, broskve, jablka a jemnou koncovou mineralitu doprovází pikantní kyselina. 

Potěší ty z vás, kteří si pochutnají na „sladších”, tedy ovocnějších vínech nebo jsou jen zvědaví, jak může chutnat německý ryzlink.

Crémant Baur

Už jste slyšeli o odrůdě Auxerrois? Ta je totiž součástí cuvée od alsaského vinaře Armanda Baura – víno vám může být třeba aperitivem před hostinou v Čestru. Blend odrůd Auxerrois – zkřížené původně v Burgundsku – Chardonnay a Pinot Blanc má za výsledek broskvovo-angreštové aroma a perfektní vyváženost.

View post on Instagram
 

Na zdraví!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.