Tip sommeliera z Čestru: Barolo k vysoké roštěné, moravskou Frankovku ke květové špičce
V hlavní roli maso z českých chovů
Stařená vysoká roštěná
K velkému, vyzrálému steaku patří velké, zralé víno. Díky staření maso křehne a dostává intenzivnější chuť. I proto k takovým steakům sommeliéři doporučují výraznější víno s delším chuťovým profilem.
Ať už se chystáte ugrilovat vysokou roštěnou z českého strakatého skotu, nebo skotský Aberdeen Angus, pořiďte si – a s hodinovým náskokem otevřete – víno z Piemontu. Barolo Cascina Fontana, které vám ke stařené vysoké roštěné doporučí v Čestru, je plné a bohaté na aroma vyzrálého ovoce a květin a tóny citrusové kůry a lékořice. Má jemné taniny a dlouhý závěr, který vám prodlouží požitek z masa. Plánujete-li večeři s vínem, skočte si pro lahev i radu do vinotéky Vin de Marie v Dlouhé ulici.
Výraznější partie (z mokrého zrání)
Nejen stařené maso si zaslouží výraznější sklenku vína. Partie, které se na dobytku nacházejí blízko trávicího ústrojí, bývají také chuťově výrazné, mnohdy příjemně železité.
Ke steakům z oponky, veverky, bryndáčku či zrcátka sommelier Igor Bejtic doporučuje ovocný Malbec s výraznější tříslovinou, která se vyrovná železitým tónům masa.
Chcete-li konkrétní příklad, ze sklepa v takových případech v Čestru vytahují lahev L'Aieul z Chateau Eugénie z jihofrancouzské oblasti Cahors.
Květová špička
Partie, které se díky tvaru přezdívá také tabulová špička, je typicky prokvetlá vrstvou tuku, která maso na grilu chrání před vysokým žárem. Květová špička medium-rare má výbornou masovou chuť a vypečený tuk ji krásně provoní. To si zaslouží Frankovku!
Můžete sáhnout po typické, ovocné Frankovce od vinařů z rakouského Burgenlandu – z vinařství Claus, Rennersistas nebo od Markuse Altenburgera – nebo zůstat u nás na Moravě. A víno s názvem JIL známého velkopavlovického vinaře Milana Nestarce je pro takovou příležitost sbírané! Víno je stejně jako zbytek Milanovy produkce nefiltrované a pochází z ekologického zemědělství, má nespočet jemných ovocných tónů, které obživly díky třem rokům, které strávily hrozny na sudech.
Vepřová kotleta z přeštíka
Vepřovou kotletu lze jako partii připodobnit k vysokému či nízkému roštěnci na hovězím skotu. Obě partie se nachází na zádové části zvířat a mají libové a chuťově tak akorát výrazné maso. Kotleta z přeštíka umí být křehká a voňavá, k čemuž sommeliéři rádi doporučí španělskou Rioju.
V Čestru si nechte doporučit Rioju Phincas z vinařství Bodegas Bhilar s tóny a aromatem zralých třešní a čokolády. Víno je elegantní a provází ho kořeněná vůně, které nabylo nejen díky zrání v dubových sudech.
Na zdraví!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.