Pinzeta, kvalitní nůž i teploměr. Vychytávky ke grilu, na které vsází šéfkuchaři
Pinzeta
Do masa se nepíchá – to už vědí i začátečníci. Můžete si koupit různé druhy kleští určených přímo ke grilování, kuchaři ovšem nejčastěji sázejí na obyčejnou velkou pinzetu. Pavel Brichzin z Čestru přidává tip: „Neutrácejte za drahé pinzety a kupte je klidně v lékárně nebo ve zdravotnických potřebách. Jsou nejlepší.“
Teploměr
Nezbytnost při grilování steaků. Propečení sice lze odhadnout pohmatem, ale u větších a dražších kousků se rozhodně vyplatí mít teploměr a propečení změřit v jádru masa. V Čestru se osvědčily teploměry Meater.
Dobré mlýnky na sůl a pepř
Investice do kvalitního mlýnku se rozhodně vyplatí, a to na mnoho let dopředu. Vybírejte ty s keramickou mechanikou. Zkuste třeba Český mlýnek, který najdete i na stolech v Čestru.
Kvalitní pepř a sůl
Dobré maso nevyžaduje nic víc než sůl a pepř. Na jeho kvalitě a chuti si dejte záležet a vybírejte osvědčené produkty. Sůl volte nejlépe mořskou bez jódu. Solte rukou nebo slánkou, hrubozrnnou sůl namelte. U pepře naopak platí, že nejlepší je čerstvě namletý. V Čestru odebírají kampotský pepř z kampot.cz, v Kantýně ochucují pepřem z pepperfield.cz. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte například fermentovaný pepř!
Štětec nebo mašlovačku na potírání
„V Čestru potíráme hotové steaky přepuštěným máslem a uzeným vyškvařeným morkem – jsou to suroviny, které k hovězímu patří a pozvednou jeho chuť,“ přidává tip Pavel Brichzin. Mají na to štětce Fiskars s přírodními štětinami.
Litinový rendlík na omáčku
Na grilu můžete přichystat celou večeři, a proto je dobré mít k ruce menší rendlík na přípravu omáčky. V Čestru používají výrobky francouzské značky Staub nebo měděné nádobí Mauviel 1830. Základní rada zní – vždy sáhněte raději po kovové, těžké pánvi. Nepoužívejte nerezové ani teflonové.
Mřížka a gastronádoba na odpočívání masa
Po ugrilování nechte steaky odpočinout. Buď je přesuňte ke straně grilu, kde je menší žár, anebo maso položte na mřížku a dejte pod něj gastronádobu, aby do ní mohla odkapávat šťáva.
Nůž na maso? Japonská kvalita!
Dobrý nůž využijete při grilování i domácím vaření. Vybírejte mezi japonskými a českými značkami nožů.
Zajistěte si vstup na univerzitu grilování!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.