facebook
instagram

Vzájemná inspirace a propojování generací. V UMu se setkali kuchaři Staré gardy a Ambiente

7. srpna 2024
Foto: Matyáš Fous
Ve vzdělávacím centru UM proběhlo první setkání kuchařů Ambiente a Staré gardy kuchařů a cukrářů, a to na pop-upu Ozvěny. Cílem bylo přiblížit si historii naší kuchyně, zapomenuté recepty a techniky.

Když kreativní šéfkuchař Jiří Horák připravoval pop-up De Luxe, setkal se i s kuchařem Jiřím Eichnerem, sběratelem kuchařek a předsedou Staré gardy kuchařů a cukrářů. Získal od něj tip na knihy šéfkuchaře Ladislava Korečka, který v Bruselu zastupoval Floriana Zimmermanna – a také kontakt na posledního žijícího kuchaře z Expa 58. 

A zaujala ho i samotná Stará garda, která je pevnou a váženou součástí Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Její vznik je spojen právě s Jiřím Eichnerem, který je srdcem i mozkem Staré gardy. Ta navazuje na předválečnou Starou gardu a má desítky aktivních členů.

Slovo dalo slovo a Jiří Eichner společně s Jirkou Horákem a generální manažerkou UMu Janou Slabou naplánovali pop-up s názvem Ozvěny. Ten byl zároveň první z akcí, kterou by tým UMu rád otevřel spolupráci (nejen) Ambiente se Starou gardou. „Přejeme si vytvořit prostor pro propojení různých generací těch, kdo se věnují stejnému řemeslu, a vzájemné sdílení,“ vysvětluje Jana Slabá.

Tématem úvodního setkání byla svatba. Kuchaři ze Staré gardy vymysleli menu, vybrali receptury a společně s kreativními kuchaři Ambiente podle nich také uvařili. Na pop-up byl přizván i šéfkuchař Martin „Mário“ Matys, coby moderátor a zároveň spojovník mezi generacemi. Na menu byl královský vývar s nudlemi, žampionové paštičky, vepřová pečeně po pařížsku s francouzským salátem a smažená jablíčka v županu po staročesku. 

Hosty pop-upu byli především kolegové z kuchyní Ambiente. Během příprav i stolování tak vznikl prostor pro debatu, výměnu (kuchařských) zkušeností a také pro listování kronikou s fotkami, recepturami a historickými vydáními spolkového časopisu.

„Spojení Staré gardy s našimi lidmi se ukázalo hned od začátku jako nosné, ale hlavně velmi radostné a obohacující. Proto už chystáme další Ozvěny pro kuchaře Ambiente i kurz, který proběhne v rámci dílen pro kuchaře z Lokálů. Moc rádi bychom připravili také pop-up pro veřejnost, aby se ze zkušeností kuchařských matadorů mohli těšit i naši hosté,“ plánuje Jana Slabá. 

Podpora v oboru

Být součástí Staré gardy byla vždy pocta a privilegium. V oboru měla širokou podporu, včetně všech svazů, asociací a klubů. Mezi první členy patřili Emmanuel Oppel, Antonín Vojáček, Karel Cmíral, Antonín Brandejs, František Nezdara, Václav Blažej, Bohuslav Kozár nebo Josef Šafář.

První Stará garda byla založena v roce 1903. Tehdy si zakládající členové, mistři kuchaři, sepsali cíle vznikající organizace a společně se pod ně také podepsali. „Všechny tři body natolik souzní s veškerou naší činností v UMu, že bychom si je nejraději vytiskli a vyvěsili u vchodu,“ komentuje to Jana Slabá. Posuďte sami:

  1. Pěstovat vzájemné přátelské styky. Vždyť máme po celé naší milé domovině tolik kolegů kuchařů samostatných hostinských. Jiné starosti nutily je jiným směrem pracovati. Ve Staré gardě přátelské styky jsou obnovovány. Není to jen přátelství. Vytkli jsme si také kolegy mravně i případně hmotně podporovati. 
  2. Druhý bod našeho programu týká se naší české svérázné kuchyně. Chceme českou kuchyni povznésti, její přednosti náležitě uplatniti, aby postavena byla na roveň kuchyním cizím, kterým věnujeme často pozornost. 
  3. V bodu třetím máme náš dorost, naší budoucí chloubu. I zde stará se garda, aby byl dorost po stránce mravní k odborné náležitě vychováván.

Nová doba kuchařská

Stará garda také vydávala časopis, který se jmenoval Nová doba kuchařská – noviny Staré gardy mistrů kuchařů a cukrářů. Obsahoval jak receptury, tak organizační informace pro členy a pozvánky na akce. V pátém vydání z roku 1937 se v odborné části uvádějí například recepty na různé úpravy brzlíku, krustádky nebo žabí stehýnka.

Čtenáři se z časopisu dozvěděli třeba i o léčivé moci ovoce, správné přípravě stolu, obsluze anebo o dvouměsíčních kurzech české a francouzské kuchyně, které pořádala družstva pro zreformování domácností. A prostor byl i na inzerci, například na technologie, prádelnu nebo maggi.

Co dělá Stará garda dnes?

Starou gardu kuchařů a cukrářů obnovil v roce 2003 Jiřím Eichner a svou činností navázala na předválečnou Starou gardu, která byla po převzetí moci komunisty zrušena. Je součástí Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a na rozdíl od té původní do svých řad přibírá i cukráře. Momentálně ji tvoří asi padesát kuchařů a cukrářů ve věku 75–95 let, kteří stále aktivně pěstují své řemeslo. Dnes už ovšem nepůsobí v restauracích, ale věnují se vzdělávání a oslavě české kuchyně.

Společně totiž tito přátelé tvoří skupinu, která je zdrojem nevídaného množství zkušeností a znalostí z gastronomie. A nejen jejich osobních. Sbírají kuchařky, odborné knihy, ale i jídelní lístky a nejrůznější artefakty. Kalendář mají zaplněný kulinářskými akcemi – účastní se gastronomických událostí a výstav, pořádají kurzy vaření pro veřejnost a zaměřují se na zdravou výživou pro seniory.

Členové Staré gardy se ovšem stýkají i neformálně. Scházejí se každou první středu v měsíci, jezdí spolu na výlety a exkurze, společně slaví narozeniny i Vánoce a jsou si oporou v těžkých životních událostech. Jak říká náčelník SG pan Jiří Eichner: „Hlavní je, že se můžeme potkávat!“ 

Chodící knihovna a náčelník

Náčelník Staré gardy Jiří Eichner se vyučil ve Slovanském domě. Původně chtěl být cukrářem, ale na tento obor tehdy přijímali jen dívky, a tak se dal na dráhu kuchaře. V roce 2003 znovuzaložil Starou gardu a dodnes stojí v jejím čele. Je držitelem hned několika ocenění – dostal čestné uznání Charty 77, nejvyšší kuchařské ocenění v České republice Kříž svatého Vavřince a také zlatou, stříbrnou i bronzovou medaili Magdaleny Dobromily Rettigové. Pan Eichner je chodící knihovna, od roku 1970 sbírá kuchařky a kuchařské knihy. Dnes už jich má více než 2000 a zdá se, že je všechny nosí v hlavě. K jeho nejoblíbenějším patří Staročeské umění kuchařské nebo Slovník umění kuchařského. Sám také vydal tři kuchařky: 100 a 1 lahůdek z králičího masa, Králičí hody a Velkou knihu vaření
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.