facebook
instagram

Z čeho vařit svíčkovou na smetaně?

5. prosince 2018
Foto: Marek Kučera
Jaké maso použít na svíčkovou na smetaně? Nemusíte se omezovat na pravou hovězí svíčkovou, zkuste loupanou plec jako řezník František Kšána nebo kulatou plec, kterou používá šéfkuchař Amasa Roman Frencl. Ten se s námi podělil o svůj recept.

„Název svíčková na smetaně je odvozený od masa, ze kterého se tohle jídlo nejčastěji dělá, a to je hovězí svíčka. Teprve později se téhle partii začalo říkat svíčková. Vždycky jí ale bylo málo, a tak hospodyňky odpradávna vymýšlely, čím ji nahradit. Osvědčila se hlavně kulatá plec, které se taky říká falešná svíčková. Má v sobě víc kolagenu a dodá omáčce výraznější chuť,“ vysvětluje František Kšána a dodává, že na svíčkovou se hodí i loupaná plec nebo karabáček.

Svíčková na smetaně podle Romana Frencla

Na 6 porcí potřebujete:

Na omáčku:

  • 100 g špeku, nakrájeného na kousky
  • 100 g vepřového sádla
  • 600 g karotky, nakrájené na kostičky
  • 100 g bulvy celeru, nakrájené na kostičky
  • 100 g kořenové petržele nakrájené na kostičky
  • 100 g cibule, nakrájené nadrobno
  • 1–2 l hovězího vývaru
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře snítka čerstvého tymiánu
  • 80 g cukru krupice
  • 40 g plnotučné hořčice
  • 100 g brusinkového kompotu nebo džemu
  • 100 g citronu, oloupaného a nakrájeného na kostičky
  • 2,5 ml citronové šťávy
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 20 g soli
  • 50 ml smetany ke šlehání
  1. Maso prošpikujte špekem, a pokud je třeba, vyvažte provázkem do úhledného válečku. Osolte, opepřete a ze všech stran opečte na sádle.
  2. Vyjměte a na stejném sádle opečte zeleninu i zbytek slaniny dozlatova.
  3. Vedle v kastrůlku si nasucho orestujte celý pepř a nové koření. Zalijte asi 200 ml vývaru. Poté přidejte bobkový list, tymián a krátce provařte.
  4. Do orestované zeleniny přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte hořčici, brusinkový džem, citron, lehce zarestujte a zalijte přecezeným vývarem. Nechte projít varem a vložte opečené maso, poté stáhněte z plotny a vychlaďte. Naložené maso nechte minimálně přes noc v chladu.
  5. Druhý den dejte péct – přikryjte pokličkou a pečte zhruba hodinu a půl při 150 °C, aby maso změklo. Pokud se šťáva rychle vypéká, průběžně podlévejte vývarem.
  6. Maso vyjměte, základ zalijte zbytkem vývaru (můžete si ho trochu nechat stranou, kdyby hotová omáčka potřebovala zředit) a vařte.
  7. Vedle v kastrůlku si z části másla a hladké mouky udělejte jíšku a tou zahustěte omáčku. Provařte a přeceďte.
  8. Část přecezené zeleniny rozmixujte nebo propasírujte a vraťte do omáčky. Přidejte šlehačku a ještě chvíli zvolna vařte. Dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou podle chuti. Nakonec zjemněte máslem.
  9. Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte s houskovým knedlíkem.

Tip: Pokud použijete pravou svíčkovou pečte ji 4-5 hodin na 80 °C. Zůstane tak krásně růžová a šťavnatá.

ambiLogo

Kam na nákup?

Maso a uzeniny z Amasa koupíte v řeznictvích Naše maso v Dlouhé ulici 39, v Kantýně v ulici Politických vězňů 5, obojí v Praze 1. Anebo nakupujte online.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme