Chleba 33 z Esky, Český kmín a šťavnaté meruňky – šéfkuchař Martin Štangl sepsal recept na neobyčejnou zmrzlinu s příchutí typicky českých surovin:
- 1 bochník kvasového chleba s kmínem
- 350 ml mléka + na zředění
- 500 ml čerstvé smetany
- 120 g medu
- 6 lžic krupicového cukru
- meruňky k podávání
Postup:
- Chleba nakrájejte na plátky silné asi 1 cm.
- Z mléka, smetany, medu a cukru umíchejte směs a namáčejte do ní kousky pečiva.
- Plátky chleba přeneste na plech s vyššími okraji a podlijte ⅓ smetanové směsi.
- Pečte při 180 °C. Každých 30 minut chleba otočte a přilijte část tekutiny. Tento krok opakujte nejméně třikrát.
- Upečené krajíce rozmixujte dohladka a podle potřeby nařeďte mlékem. Krémový základ dejte do zmrzlinovače a připravte zmrzlinu.
Výsledku dosáhnete i bez zmrzlinovače: smetanový krém zahřejte na 85 °C a zchlaďte (ve dřezu s ledem), nechte odstát v lednici a druhý den uložte v miskách do mrazáku. Hmota by se měla co půl hodiny vytáhnout, promíchat nebo krátce prohnat mixérem a zase vrátit do chladu – proces se opakuje několikrát, dokud zmrzlina pořádně neztuhne.
Servis: Zmrzlinu si nejlépe vychutnáte s meruňkami – ogrilujte je nebo opečte na másle. Dezertu ale svědčí také meruňkový kompot a křupavá chlebová granola.
Vzkaz od šéfkuchaře: Do smetany kápněte trochu rumu a přidejte koření, třeba špetku skořice nebo (zbylý) vanilkový lusk. Zmrzlina se dá vyrobit i z toustového chleba a ze staršího pečiva, například z vánočky nebo loupáku.
Na zmrzlinu do Myšáka!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.