8 klíčů k úspěchu (šéf)kuchaře
1. Touha
Vášeň a zápal pro věc jsou důležité, mnohem důležitější je však touha neustále se zlepšovat. Po tříhodinovém loupání hrášku a patnácti hodinách na nohou nadšení uvadá, zatímco upřímná touha koluje v krvi kuchaře po celý život a dobíjí mu baterky i ve chvílích, kdy by nejradši pověsil rondon na hřebík.
2. Stálost
Spousta restaurací nabízí skvělé jídlo, ale ti nejlepší ho dokážou servírovat k obědu i večeři, tři sta dní v roce. Skutečně úspěšný je podnik, kde je na kvalitu spolehnutí a který dlouhodobě ovlivňuje gastronomii – se stabilním týmem, který se vyvíjí, s hosty, kteří se vracejí, a s dodavateli, s nimiž naváže úzkou spolupráci.
3. Odvaha vystoupit z řady
Kdo chce uspět, nemusí být za každou cenu jiný, ale rozhodně by měl být svůj. Kuchař musí najít odvahu a sebevědomí vystoupit z řady a odpoutat se od přežitých norem v branži. Jedině tak může nastavit vlastní pravidla, která jsou v souladu s jeho filosofií, dávají smysl jemu i celému týmu a dělají restauraci jedinečnou. Když cítíte, že to jde dělat líp, neohlížejte se kolem sebe a vyrazte k cíli.
4. Důraz na silné stránky
K dosažení úspěchu potřebujete víc než jen dobře vařit. Musíte najít experty, kteří si vezmou na starost všechno, co vás zbytečně rozptyluje a odvádí od řemesla a poslání v kuchyni. Zúročte svůj talent, soustřeďte se na své silné stránky a najděte si lidi, co dokonale vyváží ty slabé.
5. Umění obklopit se skvělými lidmi
Na čtvrtý bod plynule navazuje pátá podmínka úspěchu, a to jsou lidé okolo vás. Uznávání chefové nestojí v kuchyni sami – vedle sebe mají další osobnosti, které uvažují stejně jako oni, mají stejné vize a vyzařují tutéž motivaci. Pokud chcete být úspěšní, mějte odvahu obklopovat se lidmi, od kterých se můžete učit.
6. Vytrvalost
Výšlap na kopec je někdy strmý a jindy zase pozvolný. I když se vám zdá, že jste uvízli v základním táboře, vytrvejte. Hledejte způsob, jak být lepší, a přemýšlejte o tom, jaký by měl být váš vlastní styl. Jeďte na stáž a poznejte život restaurace, kterou jste do teď sledovali na sociálních sítích, a nestyďte se za chyby ani pochybnosti. Kuchařina je celoživotní cesta – uspěje ten, kdo pokorně vytrvá a nečeká, že se stane hrdinou ze dne na den.
7. Vytváření zážitků
Úspěch, to není sláva a ocenění, ale vzpomínky, které přežívají v hostech i ve vás samotných. „Největší komplimenty dostáváme od lidí, kteří přijdou až do kuchyně, aby nám řekli, že si u jídla vzpomněli na dovolenou v Itálii, ve Francii, anebo na jinou restauraci. V ten moment doufám, že navštíví jiný podnik, najdou tam další úžasný zážitek a na konci poděkují šéfkuchaři za to, že jim připomněl jídlo ve French Laundry,“ prohlásil Thomas Keller.
8. Myšlenky na budoucnost
Úspěšní (šéf)kuchaři servírují na stůl i mimo restauraci víc než jídlo a chápou, že jejich úkolem není jen sami se zlepšovat, ale pozvednout gastronomii jako celek a vrátit kuchařinu na seznam uznávaných profesí. Jedním z hlavních úkolů je proto předávat znalosti a zkušenosti další generaci. Zítřek je stejně důležitý jako dnešek a i ten nejúspěšnější podnik zanikne, pokud v něm nebude nikdo pokračovat.
V rozhovorech s Thomasem Kellerem, na které se můžete podívat ve videu Evana Carmichaela, toho zaznělo mnohem víc. Na papír jsme si poznamenali efektivitu, zpětnou vazbu, organizovanost, týmovou práci, opakování a rituály. Co byste připsali vy?
Zdroj: Fine Dining Lovers, Evan Carmichael
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.