Co je typické pro kvalitní matchu a jak na domácí přípravu?

Matcha, japonsky 抹 茶, znamená v přímém překladu “mletý čaj” (matsu = drtit/třít; cha = čaj). Typicky se jedná o zelený nápoj připravený intenzivním šleháním kombinace vody a prášku matcha.
Kvalitní matcha by neměla být hořká, ale naopak by měla chutnat nasládle a mít příjemný dozvuk umami, páté chuti. Poctivě pěstovaná, sklizená a namletá matcha vám při ručním šlehání vytvoří jemnou, krémovou pěnu, která zintenzivní požitek z jejího pití.
Zpracování zelených čajových lístků na matchu
- Pro kvalitní matchu bývá nejvhodnější jarní sklizeň, kde z listu producenti dostanou více aroma. Naopak tzv. gastro-matcha, tedy levnější, obyčejnější verze prášku, bývá produkována ze směsi jarní, letní a podzimní sklizně.
- Sklizené zelené listy se zafixují horkou párou – pouze po dobu 30–45 sekund. V listech se deaktivují enzymy a produkt si zachová svou šťavnatou barvu.
- Následuje chladící část, kdy se listy vyfoukávají pomocí stroje, který je otáčí nahoru a dolu – tím se ochladí.
- Poté probíhá sušení dosucha: během 30 minut projdou listy pecí s teplotou okolo 90–180 °C.
- Na řadě je třídění – oddělí se nejtěžší části (stonky a žilnatina, které obsahují hodně hořkosti) a stonky, které putují na tzv. čaj kukicha. Hrubý produkt vzniklý touto separací se nazývá tencha. Ta se udržuje v chladících boxech při 5° C a následně se peče, dodává výsledné matche lehkou oříškovost.
- Až když se k farmářům dostane objednávka z kavárny či obchodu, listy (tenchu) vystaví vyšším teplotám (cca 15 °C), aby se tzv. natemperovaly.
- Poté prochází tencha finálním mletím. Někteří farmáři používají moderní techniku, jiní volí tradiční způsob a finální mletí se odehrává na žulových kamenech.
Jak poznat kvalitní matchu?
Ať už si nápoj připravujete doma, nebo je vaší oblíbenou volbou v kavárně, kvalitu poznáte mnohdy na první pohled či doušek:
- prášek má svěží zelenou barvu
- prášek voní po čerstvé trávě a jiné zeleni
- výsledný nápoj má delikátní, sametovou, jemnou chuť
- pěna (jak u matcha nápoje, tak na mléčném matcha latte) má hladkou a pružnou strukturu
Domácí příprava matchy
Připravte si:
- chawan (menší miska či široký hrnek na pití)
- chasen (japonská bambusová metlička)
- lžičku
- váhu
- jemné sítko
- 100 ml horké vody (o teplotě 80 °C)
- 2,5 g kvalitní matchy (pořídit ji můžete v pražském obchodě Tea Mountain, kde vám rádi poradí s výběrem)
- V chawanu si nahřejte bambusovou metličku, aby změkla a lépe se s ní pracovalo. Zároveň si tím zahřejete i misku (chawan).
- Vylijte vodu z chawanu horkou vodu a vytřete misku dosucha.
- Přes jemné sítko prosijte do suchého chawanu 2,5 g matcha prášku.
- V konvici zahřejte vodu na 80° C.
- Zalijte matchu horkou vodou.
- Začněte divoce šlehat – pohyb ruky by měl směřovat od horní do dolní části misky.
- Až se na povrchu začnou tvořit jemné bubliny, jemně vynořte chasen a vytvořte na povrchu ještě jemnější pěnu.
- Hotovou matchu poznáte tak, že pěna je lesklá, pružná a nevidíte v ní velké bubliny.
Matcha a čajové rituály
Příprava matchy patří nejen v Japonsku ale i v dalších asijských zemích k tzv. čajovým ceremoniím, jejichž cílem je dosažení co největší harmonie těla i mysli.
Kromě preciznosti přípravy nápoje z co nejkvalitnějších surovin se při ceremonii můžete soustředit na svůj hmat – jaký tvar a nedokonalosti má miska a jakou teplotu má nápoj na jazyku. Při přípravě si můžete pustit relaxační hudbu a ztlumit světlo. K ceremonii můžete pozvat přátele a matchu si připravit společně, případně pít z jednoho společně připraveného šálku (chawanu).
Čajové ceremonie vznikly v Japonsku v době okolo 12. století, kdy je typicky vykonávali buddhističtí mniši, kterým teplý matcha nápoj pomáhal při meditacích. Matcha rituály byly v průběhu staletí oblíbené i na císařských dvorech a mezi bojovníky, kterým nápoj napomáhal v soustředění.
Rituál se postupně rozšířil do všech vrstev společnosti a dnes je považován za kulturní dědictví. Konkrétní podoba rituálu závisí na denní době, na jídle, které se k čaji (či matche) podává, na prefektuře i místních a rodinných zvycích.
Zdroje: Jan Rubín, Tea Mountain; Gabel, Tony: Tea User’s Guide, Eggs and Toast Media, 2016; Breakaway Matcha; Matcha Tea; Tezumi
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.