facebook
instagram

Pod úhlem 60 stupňů, nebo ručním tlakem? Připravte si doma oblíbenou filtrovanou kávu

Hlavní barista Ambiente připravuje kávu metodou Aeropress
29. dubna 2025
Foto: Anna Kolářová
Batch, V60, chemex, aeropress nebo cold brew? Odpověděl by barista v roce 2014 na vaši prostou objednávku filtrované kávy. Dnes už v kavárnách najdeme nejčastěji a jednoduše „batch“, tedy filtrovanou kávu, která se dá připravit ve velkém množství a vysoké kvalitě. Vy si doma můžete vyzkoušet jednu z technik, které vyžadují delší přípravu. Baristé z UMu se s námi podělili o metodu aeropress, V60 a pro pohodlné kávomilce je tu french press.

Kam v Praze pro zrna?

  • kávu z liberecké pražírny Nordbeans pořídíte v obou pobočkách pekárny Eska
  • pro zrna od Candycane zamiřte do espresso baru One sip v Haštalské
  • Doubleshot pořídíte v kavárně Místo i v Můj šálek kávy 
  • výbornou kávu praží také Typika, kterou najdete na policích jejich poboček
  • pro Rusty Nails si skočte do Grounds v Lázeňské ulici
  • dánskou La Cabru mají v holešovické kavárně Osada
  • berlínskou Five Elephant a českou The Naughty Dog v letenské Letce
  • a brněnskou Industru prodávají v Luftu nebo v pop-up kavárně při second-handu 1981

V60

V60 pochází z Japonska. Můžete se s ním setkat téměř v každé kavárně, kde pracují s výběrovou kávou, a hodí se i na doma. Šikovný překapávač vypadá jako hrneček

ve tvaru písmene V v úhlu 60 stupňů (odtud V60). Prodává se plastový, porcelánový, skleněný i kovový, a to ve třech velikostech (01–03). Nejznámějším výrobcem V60 je firma Hario, podobný překapávač ale prodává i německá Melitta.

V60 má uvnitř speciální zatočené vroubky a otvor na dně, kudy protéká vylouhovaná káva. Drážky slouží k lepší extrakci, přilnutí filtru a odvádění vzduchu. V60 má ve spodní části praktické zakončení ve tvaru podšálku, díky kterému dobře sedí na hrnečku nebo konvici, kam hotová káva překapává.

Vybavení:

  • překapávač V60
  • papírový filtr stejné velikosti
  • káva čerstvě namletá na střední hrubost (na 100 ml vody potřebujete minimálně 6 g kávy)
  • konvice (ideálně s úzkým hrdlem) s filtrovanou vodou horkou asi 95 °C
  • konvička nebo hrneček, na kterém překapávač dobře drží
  • digitální váha
  • stopky
  • lžička na promíchání

Postup:

  1. Vodu v konvici ohřejte na 98 °C.
  2. Do V60 vložte filtr odpovídající velikosti a filtrovací zařízení umístěte na konvičku.
  3. Filtr nejprve důkladně propláchněte horkou vodou. Vodu, která z něj protekla do konvičky, vylijte. Případně ji můžete ještě využít na zahřátí šálku, ve kterém budete kávu servírovat.
  4. V60 s konvičkou postavte na váhu a zapněte ji. Kávu nasypte do namočeného filtru a poklepáním z boku do dripperu ji srovnejte do roviny. Váhu vynulujte.
  5. Zapněte stopky. Kávu zalijte malým množstvím vody (40–50 ml) tak, abyste namočili veškerou kávu. Nechte ji zhruba 30 sekund „nakvést“. Kávu byste měli zalévat vodou, která má kolem 95 °C.
  6. Pokračujte v přilévání vody. Krouživými pohyby postupujte od středu dripperu k okrajům. Vodu směřujte na kávu, ne na filtr. Po celou dobu lijte vodu rovnoměrně, ze stejné výšky, a lití nepřerušujte. Je to rychlé, praktické a docílíte tak konzistentnější chuti kávy.
  7. Lžičkou seškrábněte kávu usazenou na okrajích filtru. Po chvilce ještě můžete rukou jemně zamíchat celou V60.
  8. 300 ml kávy by mělo překapávat 2, maximálně 2,5 minuty.

AEROPRESS

Vynalezl ho v roce 2005 americký vynálezce Alan Adler. Nádoba se skládá ze tří částí: z plastového válce, pístu a sítka, kam se vkládá papírový filtr. Aeropress je z tvrzeného plastu, a proto se z něj stal ideální společník na cesty – nerozbije se, navíc je lehký a nezabere moc místa.

Káva připravená v aeropressu má vyváženou chuť a střední tělo, protože veškerá namletá káva je po celou dobu extrakce v kontaktu s vodou. Může být lehce zakalená, ale neobsahuje žádné částečky zrnek. Při extrakci pomalu tlačíte na píst, který vytváří mírný tlak, díky němuž se káva extrahuje. Pokud si k přípravě kávy vyberete aeropress, nemůžete v podstatě nic pokazit, tak rychlé a jednoduché to je.

Vybavení:

  • aeropress
  • kulatý papírový filtr
  • káva čerstvě namletá na střední hrubost (na 100 ml vody potřebujete 7,5 g kávy)
  • konvice (nejlépe s úzkým hrdlem) s filtrovanou vodou o teplotě kolem 95 °C
  • hrnek nebo konvička, na který aeropress sedí
  • digitální váha
  • stopky
  • míchátko

Postup:

  1. Papírový filtr vložte do černého sítka s dírkami a sítko uzamkněte na konec plastového válce. Válec s filtrem umístěte na hrnek nebo konvičku a promyjte ho horkou vodou. Zahřejte tím aeropress i hrnek. Vodu vylijte.
  2. Aeropress s hrnkem postavte na váhu a zapněte ji. Do válce nasypte kávu a poté váhu vynulujte.
  3. Zapněte stopky. Krouživými pohyby zalijte kávu ve válci horkou vodou tak, abyste kávu zároveň rovnoměrně promíchali. Aeropress s šálkem sundejte z váhy.
  4. Nasaďte píst a asi minutu od začátku zalévání začněte píst pomalu stlačovat. Čas louhování by neměl přesáhnout dvě minuty.

FRENCH PRESS

Konvičku s kovovým filtrem na stlačování kávové sedliny, jak můžete odhadnout už z názvu, vymysleli ve Francii v polovině 19. století. Ital Attilio Calimani přišel na konci dvacátých let dvacátého století s vylepšenou variantou z kovu a skla. Tato metoda přípravy kávy je velmi jednoduchá. U různých výrobců se setkáte s širokou škálou designových provedení french

pressu. V zásadě jde ale o kádinku z varného skla, která je ukotvená do kovové nebo plastové konstrukce s víčkem s pístem, ohýbatelným gázovým filtrem a pružinou, který těsně přiléhá k okrajům konvičky.

Vybavení:

  • french press
  • čerstvě namletá káva nahrubo, namletá zrníčka mají připomínat malé krystalky (na každých 100 ml vody potřebujete 6,5 g kávy)
  • konvice (ideálně s úzkým hrdlem) s horkou filtrovanou vodou (92–96 °C)
  • digitální váha
  • stopky
  • lžíce na promíchání

Postup

  1. Ohřejte vodu v konvici.
  2. French press položte na váhu a vynulujte ji.
  3. Do french pressu nasypte nahrubo namletou kávu.
  4. Kávu zalijte horkou vodou krouživými pohyby tak, abyste kávu proudem vody jemně promíchali.
  5. French press zaklopte víčkem s pístem v poloze nahoře a nechte stát 3 minuty.
  6. Odklopte víčko, kávu promíchejte lžící, zaklopte víčko a píst mějte pořád ještě úplně nahoře a počkejte 1 minutu.
  7. Na dně konvičky se usadí lógr, zbylé částečky kávy pomalu stlačujte ke dnu pomocí pístu.
  8. Kávu ihned po dokončení přípravy servírujte do šálků. Pokud vám nějaká zbyde, přelijte ji do jiné konvice nebo třeba do termosky.

Chcete se naučit přípravu kávy přímo od profíků? V centru vzdělávání a inovací UM vás zasvětí od cuppingu po latter art.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme