
Kam v Praze pro zrna?
- kávu z liberecké pražírny Nordbeans pořídíte v obou pobočkách pekárny Eska
- pro zrna od Candycane zamiřte do espresso baru One sip v Haštalské
- Doubleshot pořídíte v kavárně Místo i v Můj šálek kávy
- výbornou kávu praží také Typika, kterou najdete na policích jejich poboček
- pro Rusty Nails si skočte do Grounds v Lázeňské ulici
- dánskou La Cabru mají v holešovické kavárně Osada
- berlínskou Five Elephant a českou The Naughty Dog v letenské Letce
- a brněnskou Industru prodávají v Luftu nebo v pop-up kavárně při second-handu 1981
V60
V60 pochází z Japonska. Můžete se s ním setkat téměř v každé kavárně, kde pracují s výběrovou kávou, a hodí se i na doma. Šikovný překapávač vypadá jako hrneček
ve tvaru písmene V v úhlu 60 stupňů (odtud V60). Prodává se plastový, porcelánový, skleněný i kovový, a to ve třech velikostech (01–03). Nejznámějším výrobcem V60 je firma Hario, podobný překapávač ale prodává i německá Melitta.
V60 má uvnitř speciální zatočené vroubky a otvor na dně, kudy protéká vylouhovaná káva. Drážky slouží k lepší extrakci, přilnutí filtru a odvádění vzduchu. V60 má ve spodní části praktické zakončení ve tvaru podšálku, díky kterému dobře sedí na hrnečku nebo konvici, kam hotová káva překapává.
Vybavení:
- překapávač V60
- papírový filtr stejné velikosti
- káva čerstvě namletá na střední hrubost (na 100 ml vody potřebujete minimálně 6 g kávy)
- konvice (ideálně s úzkým hrdlem) s filtrovanou vodou horkou asi 95 °C
- konvička nebo hrneček, na kterém překapávač dobře drží
- digitální váha
- stopky
- lžička na promíchání
Postup:
- Vodu v konvici ohřejte na 98 °C.
- Do V60 vložte filtr odpovídající velikosti a filtrovací zařízení umístěte na konvičku.
- Filtr nejprve důkladně propláchněte horkou vodou. Vodu, která z něj protekla do konvičky, vylijte. Případně ji můžete ještě využít na zahřátí šálku, ve kterém budete kávu servírovat.
- V60 s konvičkou postavte na váhu a zapněte ji. Kávu nasypte do namočeného filtru a poklepáním z boku do dripperu ji srovnejte do roviny. Váhu vynulujte.
- Zapněte stopky. Kávu zalijte malým množstvím vody (40–50 ml) tak, abyste namočili veškerou kávu. Nechte ji zhruba 30 sekund „nakvést“. Kávu byste měli zalévat vodou, která má kolem 95 °C.
- Pokračujte v přilévání vody. Krouživými pohyby postupujte od středu dripperu k okrajům. Vodu směřujte na kávu, ne na filtr. Po celou dobu lijte vodu rovnoměrně, ze stejné výšky, a lití nepřerušujte. Je to rychlé, praktické a docílíte tak konzistentnější chuti kávy.
- Lžičkou seškrábněte kávu usazenou na okrajích filtru. Po chvilce ještě můžete rukou jemně zamíchat celou V60.
- 300 ml kávy by mělo překapávat 2, maximálně 2,5 minuty.
AEROPRESS
Vynalezl ho v roce 2005 americký vynálezce Alan Adler. Nádoba se skládá ze tří částí: z plastového válce, pístu a sítka, kam se vkládá papírový filtr. Aeropress je z tvrzeného plastu, a proto se z něj stal ideální společník na cesty – nerozbije se, navíc je lehký a nezabere moc místa.
Káva připravená v aeropressu má vyváženou chuť a střední tělo, protože veškerá namletá káva je po celou dobu extrakce v kontaktu s vodou. Může být lehce zakalená, ale neobsahuje žádné částečky zrnek. Při extrakci pomalu tlačíte na píst, který vytváří mírný tlak, díky němuž se káva extrahuje. Pokud si k přípravě kávy vyberete aeropress, nemůžete v podstatě nic pokazit, tak rychlé a jednoduché to je.
Vybavení:
- aeropress
- kulatý papírový filtr
- káva čerstvě namletá na střední hrubost (na 100 ml vody potřebujete 7,5 g kávy)
- konvice (nejlépe s úzkým hrdlem) s filtrovanou vodou o teplotě kolem 95 °C
- hrnek nebo konvička, na který aeropress sedí
- digitální váha
- stopky
- míchátko
Postup:
- Papírový filtr vložte do černého sítka s dírkami a sítko uzamkněte na konec plastového válce. Válec s filtrem umístěte na hrnek nebo konvičku a promyjte ho horkou vodou. Zahřejte tím aeropress i hrnek. Vodu vylijte.
- Aeropress s hrnkem postavte na váhu a zapněte ji. Do válce nasypte kávu a poté váhu vynulujte.
- Zapněte stopky. Krouživými pohyby zalijte kávu ve válci horkou vodou tak, abyste kávu zároveň rovnoměrně promíchali. Aeropress s šálkem sundejte z váhy.
- Nasaďte píst a asi minutu od začátku zalévání začněte píst pomalu stlačovat. Čas louhování by neměl přesáhnout dvě minuty.
FRENCH PRESS
Konvičku s kovovým filtrem na stlačování kávové sedliny, jak můžete odhadnout už z názvu, vymysleli ve Francii v polovině 19. století. Ital Attilio Calimani přišel na konci dvacátých let dvacátého století s vylepšenou variantou z kovu a skla. Tato metoda přípravy kávy je velmi jednoduchá. U různých výrobců se setkáte s širokou škálou designových provedení french
pressu. V zásadě jde ale o kádinku z varného skla, která je ukotvená do kovové nebo plastové konstrukce s víčkem s pístem, ohýbatelným gázovým filtrem a pružinou, který těsně přiléhá k okrajům konvičky.
Vybavení:
- french press
- čerstvě namletá káva nahrubo, namletá zrníčka mají připomínat malé krystalky (na každých 100 ml vody potřebujete 6,5 g kávy)
- konvice (ideálně s úzkým hrdlem) s horkou filtrovanou vodou (92–96 °C)
- digitální váha
- stopky
- lžíce na promíchání
Postup
- Ohřejte vodu v konvici.
- French press položte na váhu a vynulujte ji.
- Do french pressu nasypte nahrubo namletou kávu.
- Kávu zalijte horkou vodou krouživými pohyby tak, abyste kávu proudem vody jemně promíchali.
- French press zaklopte víčkem s pístem v poloze nahoře a nechte stát 3 minuty.
- Odklopte víčko, kávu promíchejte lžící, zaklopte víčko a píst mějte pořád ještě úplně nahoře a počkejte 1 minutu.
- Na dně konvičky se usadí lógr, zbylé částečky kávy pomalu stlačujte ke dnu pomocí pístu.
- Kávu ihned po dokončení přípravy servírujte do šálků. Pokud vám nějaká zbyde, přelijte ji do jiné konvice nebo třeba do termosky.
Chcete se naučit přípravu kávy přímo od profíků? V centru vzdělávání a inovací UM vás zasvětí od cuppingu po latter art.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.