Fenomén chai latte: Jak by mělo správně chutnat a jaká porce je ideální?

5. března 2024
Foto: Barbora Hasalová
Jak má chutnat vyvážená směs? Proč chai latte ve formě sirupu není špatným znamením a kam si na tenhle nápoj zajít?

Horký nápoj vonící indickým kořením si v Česku našel fanoušky už před lety. Chai latte vstoupilo na kavárenskou scénu ve stejnou dobu jako výběrová káva – okolo roku 2014. „Baristé chtěli mít pro své hosty bezkofeinovou alternativu, jejíž kvalitu si dokážou pohlídat,“ vysvětluje počátky tohoto nápoje headbarista Ambiente Ondřej Štökl. 

Vůně, pěna, velikost

Setkat se můžete s několika skupenstvími směsi na chai latte: s nasekaným kořením – je ale třeba uvařit z něj rozvar, až teprve pak nápoj s mlékem; s kořením v prášku (s již přidaným cukrem), nebo se sirupem – rozvarem z cukru a koření. Právě sladkost hraje v chai latte podstatnou rolivyvažuje totiž jemnou peprnost koření a podtrhává krémovost mléka. I na to si musí dávat baristé pozor – mléko by rozhodně nemělo být tolik, aby přebilo základní chutě.

Směs – ať už prášková, či ze sirupu – obvykle obsahuje kardamom, zázvor, černý pepř černý čaj. Někdo přidává skořici či badyán, který nápoji dodá jemný nádech lékořice, a někdo dokonce vanilku.

„Na českém trhu zase tolik výrobců nemáme. V Ambiente se nám osvědčila směs od Sunila Paty Royal Chai,“ říká Ondra. Pokud chcete sáhnout po sirupu, vyváženost sladkého a kořeného zaručuje německá značka Black Sense – směs kardamomu, skořice, zázvoru, hřebíčku a cukru je odvážně obohacena o špetku chilli. 

View post on Instagram
 

Prášek se rozmíchá s pár kapkami vody (jako třeba u matcha latte), z mléka se vyšlehá pružná pěna a směs chai se – stejně jako espresso v cappuccinu – „vytáhne“ ze dna hrnku na hladinu mlékem a krouživými pohyby. Výsledná pěna by se podle zkušených baristů neměla lesknout a neměla by mít bubliny.

„Ideální porce chai latte, kterou má zákazník dostat, je 300 ml,“ upřesňuje Ondra. U sirupu záleží na koncentrovanosti – pokud je méně hutný, s vodou už se nemíchá. A komu by kofein z černého čaje v nápoji nestačil, v některým podnicích si může objednat „dirty chai latte“ obsahující shot espressa. 

Chai latte vs. masala

Rozdíl spočívá v poměru vody a mléka (a jeho konzistenci). Masala chai (původní nápoj) je ze ⅔ tvořen výluhem z čaje a koření, který se případně po libosti zalévá nenašlehaným mlékem, stejně jako černý čaj v Anglii. Chai latte obsahuje malé množství koncentrovaného výluhu, prášku či sirupu zalitého z velké části mlékem a mléčnou pěnou (viz výše).

Alternativní mléka

Lakto intolerantním hostům a těm, kteří z jakéhokoli důvodu nepijí kravské mléko, doporučuje Ondra Štökl alternativu v podobě ovesného mléka. „Chai latte je pálivá, kořeněná záležitost a ovesné mléko tyto komponenty zjemní, takže sladkost a kořenitost jsou v rovnováze,“ vysvětluje. 

Prapůvod chai latte

Původ chai latte – dnes kavárenského drinku – najdeme právě v masala chai, horkém nápoji typickém pro celou Indii. „Masala chai“ v překladu znamená kořeněný čaj, a takový nápoj poprvé připravili v regionu Assam v severovýchodní Indii před více než 5 tisíci lety. Receptura cestovala z regionu do regionu a podle toho se proměňovala i směs koření a metoda přípravy. Do Evropy se „chai“ – ze kterého se o desítky let později stalo chai latte – dostala díky British East Indian Company, která v Indii vysila čajové plantáže, aby mohla konkurovat čínské čajové produkci.

Kam na chai latte?

Šálek poctivého sladko-kořeněného nápoje dostanete v cukrárně Myšák, v klubu Ambiente, v holešovické Osadě, v karlínské Esce i Etapě, na Letné pak téměř v každé kavárně. Seznam míst, kde rozhodně stojí za to chai latte ochutnat, najdete na blogu Praha a radost.

zdroje: Hackberry Tea, Holy Cow Chai Tent

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.