facebook
instagram

Jak nakoupit maso v řeznictví krok za krokem: Jak a na co se zeptat?

3. září 2024
Nepatříte k řeznickým matadorům? Pak se možná obchodu s masnými výrobky vyhýbáte, případně neexperimentujete a nakupujete své stálice, jako jsou kuřecí stehna nebo hovězí kližka. Není to ale škoda? Řezníci František Kšána a Michal Bureš přináší několik tipů, díky kterým se v řeznictví budete cítit jako ryba ve vodě.

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je chrámem pro všechny, kteří touží po kvalitním masu ze zvířat tuzemských chovatelů. A pokud nemůžete do prodejny v Dlouhé ulici, nakupte na e-shopu Naše maso.
Nakoupím online!

1. Na výběru řeznictví záleží

Není řeznictví jako řeznictví. Zatímco v některých prodejnách pracují s nejvyšším důrazem na hygienu, na jiných místech můžete narazit na výrazné nedostatky. V tomto ohledu se spoléhejte na svůj čich.

„V prodejně to musí krásně vonět. Ideálně tak, že se vám hned začnou sbíhat sliny a dostanete chuť na maso,“ vysvětluje řezník František Kšána a dodává, že pokud to v řeznictví zrovna nevoní, na vině může být právě nedostatečná hygiena. „V každém obchodě je důležité dodržovat hygienu, ale v řeznictví to platí dvojnásob. Musíte neustále čistit pulty a udržovat pořádek. V opačném případě to v řeznictví začne smrdět,“ říká na rovinu. 

2. Ptejte se na původ masa

Neméně důležitá je také kvalita nabízeného masa. Pokud nevíte, odkud nabízené maso pochází, nic nebrání tomu, abyste se řezníků zeptali. „Dobrý řezník vám také rád odpoví na to, jak dlouho je maso vyzrálé. Stejně tak by měl vědět, jak bylo maso poraženo a jaká byla jeho cesta do řeznictví. V neposlední řadě se můžete zeptat, v jakých podmínkách je maso skladováno,“ vyjmenovává možné dotazy Michal Bureš, řezník z Našeho masa.

3. Nechte si poradit

V kvalitním řeznictví vám ochotně poradí, který druh masa je ideální pro váš recept. „Osobně mám nejradši, když lidé přijdou s nějakou myšlenkou a společně můžeme vybrat vhodný kus masa. Pamatuju si na zákazníka, který chtěl své manželce k výročí připravit hovězí bourguignon, ale vůbec nevěděl, jak ho má udělat. Napsal jsem mu recept, vybral dobré maso a vybavil ho vším potřebným. Asi za týden se vrátil a říkal, že jídlo mělo úspěch a manželka mu ani nechtěla uvěřit, že večeři nekoupil v restauraci,“ vzpomíná Bureš a dodává, že jakékoliv dotazy vnímá pozitivně a dělá mu radost, když může zákazníkům pomoci.

Nebojte se zeptat ani na množství masa, které pro recept potřebujete. „Pokud si zákazník není jistý, zeptám se ho, pro kolik lidí vaří. Následně mu množství masa vypočítám. Standardně počítám 200 g pro dospělého a 100 až 150 g masa pro dítě,“ doplňuje řezník.

4. Požádejte o konkrétní úpravu masa

Jednou z výhod nákupu v řeznictví je, že vám maso upraví na míru. Řezníci z Našeho masa se například setkávají s otázkou na mleté maso. Ačkoliv ho zákazníci na pultu nenajdou, řezníci rádi maso semelou dle potřeb. „Na boloňské ragú standardně melu hovězí a vepřové maso dohromady, tučnější z vepřové plece a libovější hovězí krk. Pokud je možnost, rád přidám i telecí. Najdou se ale i zákazníci, kteří chtějí pouze libové maso, případně nejí vepřové. V takové chvíli jim rád semelu hovězí maso a celé to přizpůsobím jejich potřebám,“ uvádí konkrétní příklad Michal Bureš.

Stejně tak není pro řezníka problém připravit z plecka roládu, z vrchního šálu nakrájet plátky na španělské ptáčky nebo rozbít kachnu. „Určitě můžeme udělat mnoho dalších úprav na přání,“ uzavírá Bureš. 

5. Nezapomínejte na sezónnost

I řeznickému oboru vládne sezónnost, a tak nečekejte, že během roku objevíte v řeznictví všechny druhy masa. „Je pravda, že někteří zákazníci očekávají, že třeba jehněčí nebo telecí maso bude na pultu častěji. Musí si ale uvědomit, že není realistické nabízet například jehněčí maso v prosinci,“ vysvětluje Bureš.

„Bohužel, spousta lidí vidí plné regály v supermarketu a následně už nedomyslí, že produkce kvalitního masa není neomezená,“ dodává. Pokud kilo paprik stojí v supermarketu více než kilo kuřecího masa, pak můžeme stěží mluvit o kvalitním masu z dobrého chovu.

6. Nakupujte s rozmyslem

Vstoupili jste do řeznictví a nejraději byste vykoupili celý krám? Udržte své představy i peněženku na uzdě a raději promyslete, kolik masa skutečně potřebujete. I když je možné maso zamrazit, vždy je podle Michala Bureše lepší pracovat s čerstvým masem, které zděláte do posledního kousku. 

7. Kvalita se vyplatí

Co řeznictví, to odlišné ceny. Zatímco někde pořídíte vepřovou plec v akci za 80 Kč, jinde si připlatíte i několik stovek. „Cena masa závisí na tom, jak je produkt kvalitní. Takže čím je cena vyšší, tím by maso mělo být kvalitnější,“ říká František Kšána. Najdou se ovšem i takoví řezníci, kteří jsou především skvělí obchodníci. „Ti vám bez mrknutí oka prodají i maso, jehož kvalita ceně neodpovídá,“ upozorňuje.

Pokud chcete kupovat opravdu dobré, a tím pádem dražší maso, ale vaše peněženka na to momentálně není připravena, přijměte za své krédo řeznictví Naše maso. „Chceme, aby si lidé masa vážili, nejedli ho každý den a koupili si kvalitní kousek třeba jen jednou dvakrát do týdne,“ vysvětluje František.

Na co se připravit před nákupem v řeznictví:

  1. Rozmyslete si, co chcete vařit
  2. Kolik porcí budete připravovat
  3. Přemýšlejte nad sezónností
  4. Připravte se na interakci s řezníkem
  5. Zvažte otázky ohledně původu a kvality masa
  6. Myslete na skladování a přepravu
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme