facebook
instagram

Játrová paštika z Našeho masa. Chcete recept?

9. října 2024
Foto:JAn
Snídaně, svačina do práce nebo předkrm na večeři s přáteli. Hledáte originální recept na jemnou a správně tučnou paštiku? Už nemusíte – v Našem mase ho před pár lety vyvinuli za vás. A komu by se zrovna nechtělo vařit, může si do tohoto řeznictví skočit pro hotovou paštiku, kterou pro vás v Amase zavařili do sklenice.

Hotovky ve skle

Otevřít, nalít do kastrůlku, ohřát – a podávat! V Akonzervě v Jenči za Prahou vaří oblíbené omáčky podle receptur z restaurací Ambiente, plní jimi sklenice a pak je v tlakovém hrnci zavařují. A pár takových sklenic se vyplatí přibalit na chalupu nebo do apartmánu – prostě všude tam, kde máte k dispozici kuchyňku. Hotovku v podobě gulášové polévky, dršťkovky, svíčkové či rajské pak můžete servírovat raz dva!
Kupujte na e-shopu.

Co mají společného Amaso, Akonzerva a Naše maso? Játrovou paštiku! Recept vznikl už před lety v Našem mase. Namlít, naplnit do střívek a vyudit ji umějí řezníci v Amase – a zavařit do skla ji dokážou v Akonzervě. Vyzkoušíte recept ve vlastní kuchyni, nebo se stavíte v Našem mase? Na výběr mají rovnou dvě varianty!

Recept jsme lehce upravili pro domácí podmínky. Výkonný mlýnek na maso se vám ale bude hodit!

Jak na paštiku vyzráli v Amase?

Stejně jako u jiných výrobků, i v případě paštiky šli řezníci do detailu. Na kutru namelou vařené tučné vepřové maso, které nese chuť a dobře se pojí, a vepřová játra. Touto směsí naplní vepřová střívka, ta se následně tepelně upraví a už míří do udírny nastavené na 70 °C. Paštika je na světě!

A jak v Akonzervě?


Jejich kolegové, kteří ve výrobně v Jenči sídlí jen o patro výš, vymysleli vlastní postup. Tepelně neupravená vepřová játra a tučné vepřové pomelou na kutru. Protože vepřová játra jsou tužší než ta drůbeží, kutr nebo opravdu silný mlýnek je nutností. Syrovou paštikou pak kuchaři naplní sklenice, zalijí ji uzeným sádlem z Pražské šunky, nechají ho sednout a poté sklenice zavaří ve sterilizátoru. Variace z Akonzervy je ideální na cesty i jako řeznická snídaně do kanceláře!

Suroviny: 

  • 750 g tučnějšího vepřového masa, například vepřového boku nebo krkovice
  • 250 g vepřových jater 
  • 60 g cibule (1 menší)
  • 10 g řeznické rychlosoli Praganda
  • koření (1 g pepře, skořice 2 g skořice, 2 g nového koření, 2 g muškátového oříšku a 2 g zázvoru)
  • 100 ml vývaru (zbude vám po uvaření masa)
  • vepřové sádlo (může být uzené)
  • 7–8 malých sklenic na zavařování nebo forma na biskupský chlebíček 

Postup:

  1. Maso nakrájejte na kostky a uvařte doměkka. Sceďte ho a nechte vychladnout – vývar si odložte stranou. 
  2. Játra a vychladlé maso semelte najemno. Přidejte nakrájenou cibuli, Pragandu a koření. 
  3. Vše řádně rozmixujte na kašovitou hmotu. Při mixování přilévejte vývar, dokud nedosáhnete správné, tedy máslové konzistence. Vyškvařte si v hrnci sádlo. 
  4. Naplňte sklenice paštikou tak, aby pod víčkem zbylo místo odpovídající zhruba článku prstu. Poté ji zalijte trochou ještě teplého sádla (zhruba 15 g sádla na sklenici). 
  5. Zavíčkujte a při cca 80 °C vařte v kastrolu minimálně dvě hodiny. Ve vodní lázni můžete paštiku vařit i v troubě vyhřáté na 110–120 °C. Pokud jste použili formu na biskupský chlebíček, úměrně prodlužte čas tepelné úpravy. V tomto případě poléveje paštiku sádlem až po upečení. 
View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.