Játrová paštika z Našeho masa. Chcete recept?
Hotovky ve skle
Co mají společného Amaso, Akonzerva a Naše maso? Játrovou paštiku! Recept vznikl už před lety v Našem mase. Namlít, naplnit do střívek a vyudit ji umějí řezníci v Amase – a zavařit do skla ji dokážou v Akonzervě. Vyzkoušíte recept ve vlastní kuchyni, nebo se stavíte v Našem mase? Na výběr mají rovnou dvě varianty!
Recept jsme lehce upravili pro domácí podmínky. Výkonný mlýnek na maso se vám ale bude hodit!
Jak na paštiku vyzráli v Amase?
Stejně jako u jiných výrobků, i v případě paštiky šli řezníci do detailu. Na kutru namelou vařené tučné vepřové maso, které nese chuť a dobře se pojí, a vepřová játra. Touto směsí naplní vepřová střívka, ta se následně tepelně upraví a už míří do udírny nastavené na 70 °C. Paštika je na světě!
A jak v Akonzervě?
Jejich kolegové, kteří ve výrobně v Jenči sídlí jen o patro výš, vymysleli vlastní postup. Tepelně neupravená vepřová játra a tučné vepřové pomelou na kutru. Protože vepřová játra jsou tužší než ta drůbeží, kutr nebo opravdu silný mlýnek je nutností. Syrovou paštikou pak kuchaři naplní sklenice, zalijí ji uzeným sádlem z Pražské šunky, nechají ho sednout a poté sklenice zavaří ve sterilizátoru. Variace z Akonzervy je ideální na cesty i jako řeznická snídaně do kanceláře!
Suroviny:
- 750 g tučnějšího vepřového masa, například vepřového boku nebo krkovice
- 250 g vepřových jater
- 60 g cibule (1 menší)
- 10 g řeznické rychlosoli Praganda
- koření (1 g pepře, skořice 2 g skořice, 2 g nového koření, 2 g muškátového oříšku a 2 g zázvoru)
- 100 ml vývaru (zbude vám po uvaření masa)
- vepřové sádlo (může být uzené)
- 7–8 malých sklenic na zavařování nebo forma na biskupský chlebíček
Postup:
- Maso nakrájejte na kostky a uvařte doměkka. Sceďte ho a nechte vychladnout – vývar si odložte stranou.
- Játra a vychladlé maso semelte najemno. Přidejte nakrájenou cibuli, Pragandu a koření.
- Vše řádně rozmixujte na kašovitou hmotu. Při mixování přilévejte vývar, dokud nedosáhnete správné, tedy máslové konzistence. Vyškvařte si v hrnci sádlo.
- Naplňte sklenice paštikou tak, aby pod víčkem zbylo místo odpovídající zhruba článku prstu. Poté ji zalijte trochou ještě teplého sádla (zhruba 15 g sádla na sklenici).
- Zavíčkujte a při cca 80 °C vařte v kastrolu minimálně dvě hodiny. Ve vodní lázni můžete paštiku vařit i v troubě vyhřáté na 110–120 °C. Pokud jste použili formu na biskupský chlebíček, úměrně prodlužte čas tepelné úpravy. V tomto případě poléveje paštiku sádlem až po upečení.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.