facebook
instagram

Tipy na svačiny provoněné masem – a hotové za pár minut

18. září 2024
Foto:Jan Zima
Už vás nebaví klasické svačiny, ve kterých hraje prim máslo a sýr? Rozumíme vám, a proto přinášíme recepty na chuťově zajímavé svačiny, v jejichž náplni objevíte například pastrami nebo Pražskou šunku.

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je chrámem pro všechny, kteří touží po kvalitním masu ze zvířat tuzemských chovatelů. A pokud nemůžete do prodejny v Dlouhé ulici, nakupte na e-shopu Naše maso.

Do školy, práce, ale třeba i na víkendový výlet! Svačiny si chystáme prakticky každý den, a tak se může snadno stát, že stereotypně sklouzneme k jedné oblíbené verzi. Pokud je vám tento scénář povědomý, pak je čas vyzkoušet nové a neokoukané recepty. Tentokrát přinášíme inspiraci na svačiny, kterým vládne maso!

Nesmrtelné sendviče

Když se řekne svačina, většina z nás si představí sendvič. Základem perfektního sendviče je kvalitní chleba, případně houska nebo bageta. Doporučujeme sáhnout například po chlebu 33 z karlínské Esky nebo po chlebu z pekárny od Kalendů. A pak už se můžete pustit do vrstvení.

V žádném sendviči nesmí chybět vhodná pomazánka. Výchozí surovinou bývá sýr typu žervé, do kterého stačí přimíchat koření, čerstvé bylinky, fresh ze zeleniny a ovoce nebo trochu crème fraîche. Zároveň by se v náplni mělo objevit něco kyselého, například nakládané okurky, kysané zelí nebo kimchi. A pak už přichází na scénu hlavní hvězda, v našem případě maso.

Oblíbenou ingrediencí je sušené maso, třeba lonza (sušená vepřová pečeně), která ve spojení s lučinou a rukolou chutná fantasticky. Tento sendvič můžete připravit ze světlého chleba nebo z italské focaccie.

Vyzkoušejte:

Architektura sendviče

Profesionálové dodržují několik zásad, díky kterým se sendvič nerozmáčí a lépe se konzumuje:

  • Tučnější pomazánky, jako je máslo, majonéza, remuláda nebo hořčice, přebírají roli dochucovadla, ale zároveň fungují jako přirozená ochrana před rozmočením, které můžou způsobit třeba čerstvá rajčata nebo šťáva z pečeného masa. Právě proto je důležité potírat oba kusy pečiva!
  • Kluzké přísady, například majonéza nebo šunka, by se neměly pokládat na sebe, aby nevypadly hned po prvním kousnutí. Ze stejného důvodu se krájené maso nedává na zeleninu a salát, ale do spodních vrstev.
  • Teplé ingredience by měly před přípravou studeného sendviče vychladnout, aby nezničily křupavou strukturu čerstvé zeleniny (například ledového salátu) nebo pečiva.

Zapečeno!

S podzimem přichází chuť na teplé svačiny. Sázkou na jistotu je zapečený sendvič, s jehož náplní si můžete pohrát dle libosti. V každém případě však doporučujeme, abyste nešetřili na sýru.

Zkombinovat můžete i několik druhů sýra, například nasládlý ementál, pikantní goudu a maasdamer či comté, ale také aromatické taleggio a gorgonzolu, gruyère nebo tvrdé kozí sýry. Nezapomeňte ani na masitou složku. Perfektní je sušená šunka, třeba z vepřové pečeně nebo z roštěné.

Připravte si: 

Jerky: energetická bomba do kapsy

Nemáte čas na přípravu svačiny, ale nechcete hladovět? V takovém případě vsaďte na jerky, tedy sušené maso, které je dokonale libové a zbavené tukového krytí, blan a šlach. O příval rychlé energie se postará sušené maso s názvem Čestr do kapsy nebo Přeštík do kapsy, které vyrábějí lidé z Amasa.

Ať žijí pomazánky

Vraťte se do školních let a vzpomeňte si na svačinu, kterou vám připravovala maminka. Tipujeme, že jste leckdy v papírovém ubrousku objevili chleba potřebný játrovou paštikou nebo salámovou pomazánkou. Pokud si chcete připomenout tuto nostalgickou chuť, sáhněte po hotových pomazánkách z kvalitních surovin, které nabízí řeznictví Naše maso nebo jeho e-shop

Doporučujeme: 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.