facebook
instagram

Jemný a šťavnatý. Připravte si doma telecí hamburger

19. června 2024
Foto: Jan Zima
Mléčné telecí platí za jedno z nejjemnějších a nejkřehčích mas s českým původem. Díky specifickému chovu, na kterém řezníci z Amasa a Našeho masa domluvili s farmáři v Líšné u Zbiroha, máte několikrát do měsíce šanci ochutnat tuhle vyhlášenou lahůdku. Čím začít? Zkuste třeba telecí hamburger podle osvědčeného receptu z Našeho masa.

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je chrámem pro všechny, kteří touží po kvalitním masu ze zvířat tuzemských chovatelů. A pokud nemůžete do prodejny v Dlouhé ulici, nakupte na e-shopu Naše maso.
Nakoupím online!

Farmáři z Líšné u Zbiroha dodávají řezníkům z Ambiente tři telata měsíčně, tedy jen velmi omezené množství. Maso jde díky své kvalitě rychle na odbyt. Sledujte instagram Našeho masa a telecí novinky vám neuniknou!

Cibuláda

Suroviny:

  • 1 kg červené cibule
  • 2 vrchovaté lžíce uzeného (nebo klasického) sádla
  • 100 g cukru krystal
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 100 ml červeného vína
  • sůl a pepř

Cibuli oloupejte a nakrájejte na středně silné půlměsíčky. Opečte je dohněda na sádle. Až cibule zhnědne, zasypte ji cukrem a za stálého míchání nechte zkaramelizovat.

Přilijte ocet i víno a na nižším plameni vařte, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Cibule by měla být táhlá a lesklá. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Hamburger

Suroviny na 1 porci:

  • 180 g mletého telecího masa (pořídíte v Našem mase) 
  • 1 lžička cibulády z červené cibule (recept najdete výše) 
  • 30 g hovězího špeku
  • 1 lžička majonézy
  • 1 houska z Merhautova pekařství 
  • sůl a pepř
  • lžička hovězího loje nebo jiného tuku

Postup:

  1. Placku mletého masa osolte z obou stran a prudce zatáhněte na grilu či litinové pánvi potřené tukem. Jakmile se maso zatáhne, opepřete ho a položte na něj plátky špeku.
  2. Nechte 10 minut odpočinout mimo žár (na vedlejší plotýnce nebo v chladnější zóně grilu), případně v troubě předehřáté na 100 °C.
  3. Housku rozkrojte a obě poloviny opečte na sucho na grilu nebo na pánvi. Tu, která přijde nahoru, potřete majonézou, na spodní položte maso se špekem a navršte na ně lžičku cibulády. Přiklopte druhou půlkou housky.

Dobrou chuť!

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme