Jemný a šťavnatý. Připravte si doma telecí hamburger
Mléčné telecí platí za jedno z nejjemnějších a nejkřehčích mas s českým původem. Díky specifickému chovu, na kterém řezníci z Amasa a Našeho masa domluvili s farmáři v Líšné u Zbiroha, máte několikrát do měsíce šanci ochutnat tuhle vyhlášenou lahůdku. Čím začít? Zkuste třeba telecí hamburger podle osvědčeného receptu z Našeho masa.
Farmáři z Líšné u Zbiroha dodávají řezníkům z Ambiente tři telata měsíčně, tedy jen velmi omezené množství. Maso jde díky své kvalitě rychle na odbyt. Sledujte instagram Našeho masa a telecí novinky vám neuniknou!
Cibuláda
Suroviny:
- 1 kg červené cibule
- 2 vrchovaté lžíce uzeného (nebo klasického) sádla
- 100 g cukru krystal
- 100 ml červeného vinného octa
- 100 ml červeného vína
- sůl a pepř
Cibuli oloupejte a nakrájejte na středně silné půlměsíčky. Opečte je dohněda na sádle. Až cibule zhnědne, zasypte ji cukrem a za stálého míchání nechte zkaramelizovat.
Přilijte ocet i víno a na nižším plameni vařte, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Cibule by měla být táhlá a lesklá. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Hamburger
Suroviny na 1 porci:
- 180 g mletého telecího masa (pořídíte v Našem mase)
- 1 lžička cibulády z červené cibule (recept najdete výše)
- 30 g hovězího špeku
- 1 lžička majonézy
- 1 houska z Merhautova pekařství
- sůl a pepř
- lžička hovězího loje nebo jiného tuku
Postup:
- Placku mletého masa osolte z obou stran a prudce zatáhněte na grilu či litinové pánvi potřené tukem. Jakmile se maso zatáhne, opepřete ho a položte na něj plátky špeku.
- Nechte 10 minut odpočinout mimo žár (na vedlejší plotýnce nebo v chladnější zóně grilu), případně v troubě předehřáté na 100 °C.
- Housku rozkrojte a obě poloviny opečte na sucho na grilu nebo na pánvi. Tu, která přijde nahoru, potřete majonézou, na spodní položte maso se špekem a navršte na ně lžičku cibulády. Přiklopte druhou půlkou housky.
Dobrou chuť!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.