facebook
instagram

Telecí saltimbocca: klasický recept z Pasty Frescy

19. února 2024
Foto: Honza Zima
Jemná chuť telecího podpořená lístkem šalvěje, prosciuttem a omáčkou z vína Marsala a demi-glace. Jídlo podle jednoho z nejznámějších „netěstovinových“ italských receptů se pravidelně objevuje na denním menu restaurace Pasta Fresca. Když na něj narazíte, nezapomeňte ho doprovodit skleničkou dobrého vína!

Domácí těstoviny? Pasta Fresca!

Moderní italská trattorie, kde se vaří čerstvě, sezónně a podle italské tradice. Vyrábíme si deset druhů těstovin, pečeme vlastní focacciu a každé jídlo ladíme do detailu, abyste si mohli opravdu notovat. Přijďte na rychlý oběd, výběrovou kávu, uvolněnou večeři nebo skleničku vína z naší unikátní sbírky italských vín!
Svůj stůl si rezervujte zde.

Suroviny na 1 porci:

  • 200 g telecí pečeně (karé) nebo kýty, naporcované na 4 plátky
  • 4 lístky čerstvé šalvěje
  • 4 plátky italské šunky, nejlépe San Daniele (tu používají v Pastě Fresce, doma vám poslouží jakýkoli pršut)
  • 50 ml vína Marsala
  • 20 g omáčky demi-glace
  • 30 g másla
  • sůl
  • pepř
  • rostlinný olej na opečení masa
  1. Každý plátek masa lehounce posolte a opepřete (stačí opravdu trochu, maso dosolí šunka), položte na něj lístek šalvěje a na něj plátek šunky.
  2. Maso přikryjte potravinářskou fólií a jemně naklepejte.
  3. Na rozpáleném oleji opečte telecí z obou stran a přilijte víno – plátky by měly být ponořené.
  4. Nechte víno odpařit a omáčku zredukovat zhruba na polovinu. Přidejte demi-glace, provařte a nakonec přihoďte máslo. Nechte ho rozpustit a odstavte z plotny.
  5. Jako přílohu podávejte zeleninu orestovanou na másle – v Pastě Fresce k saltimbocce často připravují karotku, kapustičky, císařský lusk. Druhou přílohou můžou být třeba gratinované brambory.
Smetanové brambory s ricottou

Jednoduchá bramborová příloha se na talíři vedle saltimboccy v Pastě Fresce objevuje velmi často. Jak na to? Na pánvi orestujte cibulku dohněda a přidejte k ní vařené brambory pokrájené na klínky. Chvíli opékejte a mezitím si připravte směs smetany a ricotty (1:1). Tou pak zalijte brambory s cibulí, chvíli provařte a podávejte.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme