facebook
instagram

Telecí saltimbocca: klasický recept z Pasty Frescy

19. února 2024
Foto: Honza Zima
Jemná chuť telecího podpořená lístkem šalvěje, prosciuttem a omáčkou z vína Marsala a demi-glace. Jídlo podle jednoho z nejznámějších „netěstovinových“ italských receptů se pravidelně objevuje na denním menu restaurace Pasta Fresca. Když na něj narazíte, nezapomeňte ho doprovodit skleničkou dobrého vína!

Suroviny na 1 porci:

  • 200 g telecí pečeně (karé) nebo kýty, naporcované na 4 plátky
  • 4 lístky čerstvé šalvěje
  • 4 plátky italské šunky, nejlépe San Daniele (tu používají v Pastě Fresce, doma vám poslouží jakýkoli pršut)
  • 50 ml vína Marsala
  • 20 g omáčky demi-glace
  • 30 g másla
  • sůl
  • pepř
  • rostlinný olej na opečení masa
  1. Každý plátek masa lehounce posolte a opepřete (stačí opravdu trochu, maso dosolí šunka), položte na něj lístek šalvěje a na něj plátek šunky.
  2. Maso přikryjte potravinářskou fólií a jemně naklepejte.
  3. Na rozpáleném oleji opečte telecí z obou stran a přilijte víno – plátky by měly být ponořené.
  4. Nechte víno odpařit a omáčku zredukovat zhruba na polovinu. Přidejte demi-glace, provařte a nakonec přihoďte máslo. Nechte ho rozpustit a odstavte z plotny.
  5. Jako přílohu podávejte zeleninu orestovanou na másle – v Pastě Fresce k saltimbocce často připravují karotku, kapustičky, císařský lusk. Druhou přílohou můžou být třeba gratinované brambory.
Smetanové brambory s ricottou

Jednoduchá bramborová příloha se na talíři vedle saltimboccy v Pastě Fresce objevuje velmi často. Jak na to? Na pánvi orestujte cibulku dohněda a přidejte k ní vařené brambory pokrájené na klínky. Chvíli opékejte a mezitím si připravte směs smetany a ricotty (1:1). Tou pak zalijte brambory s cibulí, chvíli provařte a podávejte.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme